bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як звичайній людині навчитися протистояти інформаційному полю і розрізняти, де правда, а де брехня?
28.03.2014

ГУРТ розпочинає рубрику, у якій ми разом будемо шукати відповіді на Ваші запитання. Близько тижня тому, ми зібрали декілька десятків актуальних для Вас питань, серед яких згадувалися і екологічні проблеми, і потреби розвитку громад, і європейський досвід та багато іншого. Найбільш наболілі з них ляжуть в основу наших матеріалів. Пропонуємо Вам долучитися до творення нового формату. Як? Діліться Вашим досвідом і рекомендаціями у коментарях до цього матеріалу! 

Цього тижня заохочуємо поділитися досвідом, відповідаючи на запитання користувачів порталу:

"Як звичайній людині навчитися протистояти інформаційному полю і розрізняти, де правда, де брехня, де об'єктивність, а де маніпуляція?".


Справді, у сучасному світі, переповненому інформацією, дуже важко розібратися де правда, а де фальшовані факти, де висвітлено реальність, а де присутнє бажання певних осіб нав’язати нам викривлене світобачення. Відповідь ми вирішили шукати у експерта з інформаційних воєн Георгія Почепцова, професора Маріупольського державного університету, автора великої кількості книг про проблеми інформаційних та психологічних воєн, керівника Управління стратегічних ініціатив Адміністрації президента України (2002–2005).



Процес інформування – це процес відбору фактів. І факти, які ми вкладаємо собі у голову, напряму пов’язані з нашим світоглядом. Навіть один і той самий факт, може бути по різному сприйнятий двома різними людьми, незалежно від того, правдивий він чи ні. І часто людина не може сприйняти факт (навіть багаторазово підтверджений) виключно через те, що має зовсім іншу картину уявлень у себе в голові. Проблема ще в тому, що телебачення склало іншу систему сприйняття інформації – емоційність замість аналітичного мислення.

Емоційне збудження змушує нас шукати все більше інформації, проводити ночі за монітором у пошуках новин. За рахунок цього, нам намагаються підкинути все більше інформації, часто неправдивої. Навіть якщо ми їй не віримо, чи її пізніше спростують, свою справу вона зробила і посіяла зерно недовіри.

Росія в теперішній ситуації виграє за рахунок більшого покриття та охоплення території. Хоча наразі три головні федеральні російські телеканали вже відімкнені на території України. З іншого боку, Україна є у виграші, бо вона є жертвою в очах світової спільноти та українців, тому люди все частіше придивляються до інформації, що потрапляє їм у голову.

Наразі в Україні точиться Холодна війна. Вона є інформаційно-смисловою, спрямованою на трансформацію ідеологічних цінностей – змусити думати, що те, що було добром, стало злом. Декабристи з революціонерів стали масонами, що на гроші Заходу хочуть розчленити Росію, царі з жорстоких монархів перетворилися на приклад для наслідування задля великого майбутнього. Як відомо, в 30-х роках в СРСР закривалися історичні факультети й не існували до тих пір, поки не виробилася єдина «правильна» концепція історії.

Ми можемо говорити про інформаційну війну, коли бачимо, що хтось чи щось намагається вплинути на систему прийняття рішень. Серед ознак, можна виділити одностороннє висвітлення проблеми з однозначно «доброю» та однозначно «злою» діючими силами; переважання стереотипізованих фраз та загострене емоційне збудження. Коли вмикаєш телевізор і бачиш телевізійний інтенсив, коли всі говорять одне й те саме на різнотипних передачах та каналах, без присутності альтернативної точки зору.

Як, все ж таки, пересічний громадянин може відфільтрувати інформацію? Знизити емоційне сприйняття - говорити собі, що в кожної сторони є свої цілі, й інформація фільтрується відповідно до них. Шукати інші джерела, що можуть підтвердити факт. Виділити для себе декілька видань та журналістів чи громадських діячів, думці яких Ви довіряєте. Дуже важливо знаходити не тільки підтвердження своєї точки зору, але й шукати раціо в інших.

На довершення, розміщуємо п’ять найбільш розповсюджених «міфів» про Україну, як висвітлюють російські та проросійські ЗМІ і, почувши які, (в прямому чи завуальованому вигляді) необхідно перевірити інформацію в декількох джерелах:

1.В Україні криза й сотні тисяч українських громадян просять притулку в Росії. Із моменту загострення ситуації, Україну покинуло 140 тисяч громадян.
2.На півдні та сході України відбуваються масові напади на церкви та синагоги.
3.Українські військові, базовані в Криму, масово переходять на сторону Росії.
4.У Криму немає російських військ, це «групи самооборони» громадян.
5.Етнічні росіяни знаходяться під загрозою в Україні.

VERITATEM DILLIGITE! Шукайте правду!

А що Ви знаєте про можливості протидії інформаційній війні? Висловлюйтесь у коментарях! 

Підготувала Аліна Кобенко з використанням

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

Суханова Тетяна   3674 дні тому   #  

Цілком згодна з автором: - інформацію бажано перевіряти в різних джерелах (у різних авторів); - зазвичай брехлива (необ,єктивна) інформація дуже нав,язлива; - в будь-якому разі не варто аж дуже емоційно перейматися від почутого чи побаченого по телевізору (чи з інших джерел),бо від неврів всі хвороби.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3674 дні тому   #  

1. Не треба рахувати себе звичайною людиною, а людиною в якої є друзі і недруги. Ми поки що живем в світі в якому всі воюють з усіма.
2. Вчитись, вчитись і ще оаз вчитись бо ніхто за вас не буде фільтрувати інформацію.
3. Дуже уважно ставитись до інформиації яку вистиавлено під аватарою.
4. В інтернеті є багато джерел інформаціїї і можна знайти різні точки зору.
5. Вірити не словам, а аргументам і фактам. Причому ці аргументи і факти мають бути проаналізовано з точки зору - а кому це вигідно?.
6. Потрібно мати на увазі що іноді люди пишуть неправду виходячи з благих намірів.

А чи знаходяться етнічні росіяни під загрозою в Україні? Звичайно так? Звичайно що загроза не є масовою, але свого лозунгу "Москаляку на гілляку" українські націоналісти поки що не зняли з повісткі дня.

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Шаховський   3674 дні тому   #  

Василю, добрий вечір. Мені 63 роки, я українець, але я живу як у резервації на своїй землі, землі моїх батьків. Приклад: на реалізації в районному відділі "Укрпошти" зі 131 видання, які вони реалізовують, аж 2 українською мовою. Телебачення, від 50 до 70% російською. Лозунгу " Москаляку на гілляку" я не чув до цього, а чув "комуняку на гілляку"

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3674 дні тому   #  

Віктор, а ви дивилися відео записане в одній із шкіл Дрогобича де мабуть вся школа кричала "Москаляку на гілляку" ?.
Вікторе а ви знаєте що Микола Коханівській на сцені майдану відкрито заявляв про 2-й етап революції на національній основі?
А ви знаєте шо на майдані коли виступали хлопці з Криму і говорили про те що вони вільно розмовляють російською дехто з ненавістю заявляв - яка російська?
Це все я бачив на свої очі. Да звичайно коли ходити сутками по Львову то ніхто і поганого погладу не покладе на того хто говорить російською.
Але є ще політичні організації у яких ідеологія людиноненавісницька, антиросійська.
І коли вони прийдуть до влади в Україні то як будуть жити росіяни ніхто не знає.

  •   Пiдписатися на новi
Лиховид Олег   3673 дні тому   #  

До влади не приходять... У владу обирають. Голосуйте за тих, хто подобається. Але, якщо більшість людей схиляються до крайніх поглядів, значить на те було причини. А тим (тому), кого ненавидять, варто обернутися на себе і замислитися ЧОМУ це так. Особливо, якщо ненавидить більшість якоїсь спільноти.

  •   Пiдписатися на новi
Валерій Дубовецький   3673 дні тому   #  

До влади саме приходять. Точніше, владу виборюють під виглядом обрання. Проаналізуйте хід виборів у різних державах. Владу виборюють якщо і без зброї, то із застосуванням інформаційних технологій (напевне всі кандидати мають групи свої політтехнологів).
Видається, що зміна підходів до організації проведення виборів могла би суттєво посприяти якнайшвидшому розвитку нашої держави. Ми обираємо з-поміж кандидатів, запропонованих не народом. Це - лідери партій, самовисуванці. А згадайте: "Хай чабан! — усі гукнули,— за отамана буде". В такий спосіб саме обирали свого лідера на Запорізькій січі.
Потім громада виливала на новообраного ватажка діжу нечистот (як у фільмі "Тарас Бульба" з Богданом Ступкою), аби той розумів, що має чесно служити народу, який його обрав.
І коли обранець знає і розуміє, що влада - це не привілеї, а велика довіра співгромадян і ще більша відповідальність перед ними, - то його рішення та дії будуть направлені на покращання життя громади.
А сьогодні за владу будуть боротися, бо там - "недоторканість", царські хороми та маєтки з охороною (від народу?), майже безроздільна влада...

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3673 дні тому   #  

Олег, не розказуйте казки про обирання влади ким то не зрозуміло ким.
Хто має гроші того і оберуть. А хто не має грошей на рахунку у того навіть документи не приймуть до комисії.
Щоб отримати можливість балотуватись в президенти потрібно заставу в 2.5 мільйонів.
І якщо ті у кого є гроші, а це олігархи, захочуть поставити когось біля влади то або через вибори, або ж через "революцію" але "виберуть" того хто їм вигідніший.
І нинішній Майдан це підтвердив на 100%.
Щодо крайніх поглядів в Україні то більшість до них не схільна, але є невелика, але агресивна меншість яку використали, а зараз викидають як непотріб.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Ключник   3673 дні тому   #  

Нажаль, пане Олеже в Україні до влади приходять таки, а не обираються. Я знаю скільки коштує місце мера, депутата ВРУ зокрема. Спробуйте пройти цей процес на будь-якому рівні. Обиратися будуть лише тоді, коли не буде принад "хлебнути" з корита. Хоч це буде ще не скоро. Бо свідомість людей змінити не просто. В Україні чесних виборів не було ще ніколи. В більшості усе збудоване на маніпуляціях та емоційною несталістю людей.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3673 дні тому   #  

Не було, але будуть. І це перш за все повязано з тим що економіка переходить в інтернет. А в бізнесі в інтернеті є перспектива тільки тим хто працює відкрито, по "білому".
І як тільки більшість бізнесу переведе свої бізнес комунікації в інтернет так і стане видно ху із ху.
А політичним партіям прийдеться відказатись від ідеологій, а перейти на концепції.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3673 дні тому   #  

"є ще політичні організації у яких ідеологія людиноненавісницька, антиросійська"
Безсумнівно є, але не думаю, що має смисл називати їх націоналістами. Це прерогатива послідовників Путіна, які весь час віщають, що Бандера=Гітлер.
Вони і самі себе називають зазвичай інакше, наприклад - "соціал-націоналісти".

"Український націоналістичний рух не має нічого спільного з нацизмом, фашизмом або націонал-соціалізмом. Український націоналізм бореться проти імперіалізму, проти тоталітаризму, расизму і всякої диктатури та застосування насильства" - Степан Бандера

«Хай живе самостійна російська національна держава!»
http://old.niss.gov.ua/book/Odesfilya/Muzychko.htm

Безсумнівно, український націоналістичний рух завжди мав багато проблем і відхилень від свого основного гасла: "Воля народам, воля людині!".
Для когось це - причина підтримувати якийсь інший рух, який у підсумку може призвести до зникнення України. Для мене це - причина працювати всередині націоналістичного руху над розвитком його учасників.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3673 дні тому   #  

Націоналістами вони називають себе самі. А як і чому я маю їх називати?

  •   Пiдписатися на новi
Аліна Потемська   3674 дні тому   #  

Так, надзвичайно важлива тема. Міркую про неї дуже часто, особливо останні місяці :)
Доречі, завтра навіть дискусійна зустріч буде про пропаганду загалом і у мистецькому полі також: "Пропаганда. Засіб маніпуляції чи мистецька відповідальність?" https://www.facebook.com/arteriakiev
Дуже раджу :)
субота, 16:00, Хрещатик 44, вхід вільний

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Хілько   3674 дні тому   #  

Можливо, не зовсім по темі але ділюсь досвідом:
На фоні подій в Україні кожна свідома людина, мабуть, замислювалася над своїми особистими вчинками, переоцінювала свою значимість в суспільстві, сім’ї, колективі. Абсолютно всі, хто вміє читати, заглибились у політичний інформаційний потік телебачення, інтернет, пресу і, автоматично, наші діти також враз подорослішали та стали менше бешкетувати адже, мабуть, спостерігали за гнітючим станом батьків, можливо були свідками мовчання або сліз дорослих…
Я не виняток! За останній місяць я виплакала більше сліз ніж за все своє життя. Кожного дня виникало запитання: Чому вмирають однолітки мого сина? Мого брата? Мого чоловіка? Чому вони віддають своє життя за ідею, справедливість, за моє майбутнє? А я? Що я роблю просто так – для людей, для України, для батьківщини? Вирішила - щось треба робити! Що я вмію? Вчити дітей, підлітків всього що знаю сама – малювати, вирізати, розписувати, креслити, планувати, в'язати, вишивати… І тут Бог послав знайомство з неймовірною людиною – ксьондз Станіслав – настоятель костелу Найсвятішого Серця Ісуса! Це людина, яка любить Україну більше ніж дехто з українців. Легко бути священником в збереженому, «намоленому» храмі, а попробуйте правити коли Костел нагадує стан нашої України сьогодні: розділений та пошматований на незрозумілі клапті, залитий «сльозами» від сирості, холодний як «Небесна сотня»… Але радує що там є Громада – пишу громада з великої літери бо ці люди заслуговують поваги, роблять що можуть: систематично прибирають, відмивають частинки збережених вітражів і, звісно, просять Бога про мир та злагоду для України, добрих людей для реставрації та милості від держави. Громада знайшли спільну мову з музичним училищем мистецтв яке люб’язно надає приміщення для католиків а от з власниками авто, які без будь-яких докорів совісті, паркуються на не встановленому місці і перекривають не те що заїзд а вхід до Костелу, тяжко порозумітися! Кількох водіїв намагалась запитати чи приємно було б їм споглядати таку картину у себе під будинком, відповідь феноменальна: ну ми тут не на довго! А те що Ксьонз Станіслав протискується у ворота боком і у випадку необхідності (хай Бог милує) ні швидка, ні пожежна машина не проїде!
Але хочеться говорити про приємне! Діти – це наше майбутнє! На превеликий жаль не всі мають можливість фінансувати дітям заняття у творчих студіях та виявити здібності у ранньому віці, розвивати навички та просторову уяву, яка є основою в багатьох інженерних, ремісничих та мистецьких професіях. Та й система освіти бажає покращень – відміна креслення у школах та перенести малювання, трудове навчання на другорядний предмет це поступове перетворення дітей на роботів! Ще не маю чітко спланованого плану з завданнями але щиро запрошую дітей на безкоштовні заняття щонеділі. Всі роботи будуть спрямовані на вивчення різних видів художньої творчості, поєднаних з регіональними українськими та релігійними традиціями та звичаями. Ми вже спробували з дітьми в техніці «паперопластики» виготовити ангелів і діти просили в них миру для України. Наступне завдання було - малювати руками. А щире захоплення дітей коли з відбитку пальцем утворюється «жучок Сонечко», «гусеничка», хмаринки або травичка з квіточками надають мені стільки сили і наснаги що жодні заздрісники та вислови «ваші акції в такий час нікому не потрібні» мене не запинять! Час завжди не такий! В Україні зараз багато гасел і, вважаю, якщо кожен українець зробить щось корисне та безкорисливе для сусіда, не знайомій людини на вулиці, одягне бідного чи нагодує немічного – то ми станем найбагатшими на землі! Гуртуймося! Моя мрія це – повитягувати «ножі з Серця Ісуса» (металеві кутники які на сьогоднішній день ще стирчать з перегородок) і слухати органну музику в Костелі Найсвятішого Серця Ісуса! А у Вас є мрія?

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Пивоваренко   3674 дні тому   #  

Це також питання до поширювачів інформації -- вони мають вказувати джерела даних.
Я особисто вірю конкретним людям, яких вважаю експертами, або просто краще знаючими за мене. Опитав кількох, вислухав різні точки зору, а тоді співставляю їх і вирішую.
Брехня і недовіра -- руйнують.
Люди і довіра між ними -- основа розвитку суспільства. Маємо активно взаємодіяти, пізнавати один одного і збільшувавти довіру один до одного. Так і переможемо брехню, хто б її не створював.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3674 дні тому   #  

"Брехня і недовіра -- руйнують" хочу добавить в эту тему пункт о недоразумениях. Они являются опаснейшим явлением, особенно в наших условиях (дефицитом времени, доверия, сострадания)

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Шаховський   3674 дні тому   #  

Тема інформації говорить сама за себе: "хто володіє інформацією-володіє світом". На сьогодні все важче розрізняти правду від брехні, і все тому, що у моді, особливо у владі заохочується брехня і неправда( це і звітність, і приховування невигідних фактів, і приписки та інше), і чесній і порядній людині все важче жити. Я особисто більше довіряю своїй інтуїції, вона мене рідко підводить.

  •   Пiдписатися на новi
Валентина Пономаренко   3674 дні тому   #  

"Як звичайній людині навчитися протистояти інформаційному полю і розрізняти, де правда, де брехня, де об'єктивність, а де маніпуляція?". - дуже доречна тема для обговорення і роздумів.моя думка така:
власний інтелект, життєвий досвід, світогляд - це ті складові, що допомагають розібратися з фактами, що висвітлюють ЗМІ;
власні емоції, зовнішня пропаганда - заважають розсудливо мислити та сприймати інформацію(як позитивну так і негативну);
сутність інформації визначається вірою(може в якійсь мірі інтуїцією);
звідси можна сказати на закінчення - рішення приймається індивідуально - що правда, що брехня.де об'єктивність ,а де маніпуляція.

  •   Пiдписатися на новi
Світлана Гаращенко   3674 дні тому   #  

http://dzvin.in.ua/userfiles/Sho%20potribno%20znaty%20na%20vyborah.pdf

Посібник про маніпуляції та способи протистояти їм

  •   Пiдписатися на новi
Павленко Світлана   3674 дні тому   #  

Преамбулою до кінофільму "Роман з кокаїном" є вислів: "Людина живе не подіями зовнішнього світу, а лише відображенням цих подій у свої свідомості..." Для мене, як людини емоційної, вразливої та амбіційної, події останніх чотирьох місяців розділилися на декілька етапів сприяйняття, незалежно від їх висвітлення у засобах масової нформації.
Мої друзі у Криму цілком свідомо та відповідально зробили свій вибір, мабуть, керуючись не стільки інформаційною атакою, а, скоріш за все, власними почуттями та сприйняттям реалій безпосередньо на місці. Все, що зараз відбуваєтся у нашій державі є цілком спрогнозованим наслідком БЕЗВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА БЕЗКАРНОСТІ усіх осіб, причетних до мінімальних повноважень, пов"язаних з прийняттям рішень. Наша країна потерпає від нестачі ппрофесійних управлінців, а все, що ми бачимо та чуємо, у більшості є або припущеннями, або висловленням власного сприйняття. Найгірше, коли людину зраджують та нехтують законними правами у вузькому середовищі, тобто, на безпосередньо роботі. Тоді людина вимушена замислитись та зробити вибір: або їй залишатись "безголосою" та мовчки терпіти, або піти на конфлікт з керівництвом та колегами. Тобто, самій рийняти рішення: чи тобою маніпулюють, а чи то дійсно - біда така, що тільки за твій рахунок цієї біди можна уникнути.
Інформація буває різного характеру, і навіть володння нею не завжди допомагає людині прийняти равильне рішення та вчинити правильні дії. Так ось тут у мене виникає питання: як ПЕРЕСІЧНИЙ громадянин, який постійно думає, що ЗАВТРА будуть їсти його діти, може свідомо, вчасно та адекватно реагувати на всі правди-неправди, якщо люди, які володіють, окрім шалених доходів, ще й доступом до державної таємниці, не взмозі сконцентруватися на адекватному прийнятті рішення?
Я лише прошу Всевишнього, щоб Він пробачив нам усі гріхи та дав сили прислухатись один до одного, не ображатись один на одного та зрозуміти, що тільки внутрішній мир та спокій допоможуть приймати правильні рішення.
Там, де є брехня,завжди виникає біда.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Кравченко   3674 дні тому   #  

-примірюйте інформацію до свого персонального життя...
-місцеву інформацію порівнюйте з почутою...
-уважно відностеся до офіційних представників членів уряду,депутатам...
не довіряйте тим, хто себе вже скомпроментував,комуністи,партія регіонів,єкс посадовці-перевіряйте інформацію по декілька разів, не читайте першу сторінку інтернет пошукачів,почінайте з другої...
- приділяйте більше уваги своїм рідним,просто розкажіть як ви їх любите,поважаєте...
-дивіться фільми:комедію змінюйте на пригоди,про кохання не забудьте,мультфильми...
-не забувайте допомагати...це моя підопічна-http://tatyanayaremchuk.com/захоллююся її мужністю...

  •   Пiдписатися на новi
Микола Русин   3673 дні тому   #  

...повністю поділяю Ваш підхід до почутого, прочитаного. Побільше оптимізму і віри в себе, як людину і про своє призначення і місію на Землі творити добро і доносити правду...тоді завжди легше відділити зерно від куколю.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3673 дні тому   #  

Мой рецепт получения правдивой информации из источников интернет.
Ингредиент №1. Сомнения - прививка от заблуждений.
Убежден, что объективность и справедливость – удел Богов.
Абсолютную правду найти сложно, особенно в сфере сложных или нематериальных категорий. Поэтому, своим выводам, относительно полученной информации, я не придаю статус абсолютной правды. Всегда позволяю себе сомневаться.
Это очень дефицитный ингредиент, его невозможно купить, он рождается в уравновешенном рассудке. Постарайтесь создать ему благоприятные условия – «держите ноги в тепле, а голову в холоде».
Ингредиент №2. Разные источники информации.
Конечно, желательно рассматривать разные источники информации и сравнивать их материал. Однако это требует много времени. Например, я мониторю около 40 ресурсов (в твитере) и когда попадается одна и та же новость в нескольких источниках (обычно так и происходит), то как правило, не хватает времени, все эти источники просматривать. Обычно беру тот который попался раньше «на глаза» или тот который опубликовался позже по времени. Именно позже т.к. в скороспелых новостях могут быть неточности или неполные данные.
Это очень дорогой ингредиент. Снизить его стоимость помогает ингредиент №3
Ингредиент №3. Выбор источников информации.
Если Вас интересует информация в чистом виде (т.е. не аналитика – чужие рассуждения/убеждения) – ищите просто новости. Хорошие новости должны быть «сухими» (просто информирование о событии), сегодняшними, в идеале подтверждаться видео или фотоматериалом.
Необходимо понимать, что новости добывают журналисты. Поэтому, прочитав новость, ищите ФИО журналиста или ссылку на первоисточник с журналистом. Если нет авторства или ссылки, скорее всего это «утка»*. Таким ресурсам я не доверяю.
Это самый важный ингредиент, его очень трудно получить. Мне пришлось создать набор разных ресурсов и в течении некоторого времени, кропотливо отфильтровывать не вызывающие доверия.
Ингредиент №3. Вероятность.
Попадаются новости в которые очень-очень хочется верить или наоборот – не верить. Нужно сохранять трезвость. Узнав, такую новость, подумайте какова вероятность такого события.
Для меня, это технически сложный ингредиент. Теория вероятности – не постигнутая наука (смайлик «сожаление»). Когда мне особенно сложно контролировать ингредиент №4, я увеличиваю долю ингредиента №1.
Для получения правдивой информации я беру указанные ингредиенты и в порядке нумерации добавляю их один к другому.
Внимание!!! Буду благодарен, за информацию об опыте применения этого рецепта в зоне RU.
К вопросу о «де маніпуляція». Думаю, что определить манипуляцию крайне сложно большинству людей. Для этого нужен большой объем актуальной информации по этой теме, которым могут обладать и оперировать лишь не многие очень заинтересованные люди или специалисты.
--------------------
утка (устар.) - фейк

  •   Пiдписатися на новi
Лиховид Олег   3673 дні тому   #  

Ну ви й експерта знайшли!.. Вся експертність п. Почепцова не йде далі переспівів вікіпедії у своїх лекціях. Відповідно і коментарі просять підзаголовку "на мій хлопський розум". До речі відповіді на питання у заголовку так ніхто і не дав. Однак, для мислячої людини таке питання навіть не постає. Адже така людина не послуговується тільки одним джерелом інформації, тим більше, яке вже зарекомендувало себе як брехливе. Не користується і відомостями окремих "свідків", які бачили "щось", але не второпали що. А головне: чим менше людина знає тим легше її впевнити у будь-чому. Отже треба все життя накопичувати знання, а не кудахтати з виряченими очами, почувши якусь "качку".

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   3673 дні тому   #  

Пане Олеже, експерти тут люди, які пишуть у коментарях.
І ми вдячні всім, хто відгукується і ділиться власним досвідом!

  •   Пiдписатися на новi
Сумщенко Ірина   3673 дні тому   #  

Всім доброго ранку!!!Дісно питання важливе! Що роблю я.Читаю про одну і ту ( звичайно важливу!!!) подію в різних джерелах.Джерела- максимально, абсолютно полярні.Ну, наприклад.Коли затонув "Курськ", я слухала, що говорили росіяни, що говорили наші ЗМІ, і що говорили "Німецька хвиля", "Свобода".Було чітко видно, хто якої позиції притримується і хто приховує правду.А якщо ще є здібності до аналізу- то ой..що можна в таких випадках побачити!Прочитавши попередні коментарі скажу.Дісно, не всі люди такі обачливі щодо інформації, особливо, якщо вона подається під особливо підготовленим "соусом", а можливо- ще й з використанням засобів психологічного впливу.Вважаю, треба починати людей вчити спокійно сприймати сторонню інфу, щоб переживати лише тоді, коли вже чітко видно істину.

  •   Пiдписатися на новi
Віталій Смірнов   3673 дні тому   #  

..а я достовірну інформацію черпаю з Громадського TV. Цим хлопцям /ну і дівчатам/, можна довіряти!..
Доречі, дякую ГромадськеTV, за ту велику працю що було зробленно під час не легких днів для України.. і за ту працю яка робиться сьогодні. Ви молодці!
Дійсно об`єктивне, не заангажоване висвітлення тих чи інших подій.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3673 дні тому   #  

Щоби знати повну картину, треба знати людей.
Причому знати дуже добре - в ідеалі все про життєпис та світогляд їх та їхніх близьких. Це - фундамент, на якому може бути побудована прозорість та відкритість влади. Іншого фундаменту я не уявляю.

Знаючи людей, ми знатимемо, чого від кого очікувати, хто міг зробити певні вчинки, а хто - навряд. Це важливий аспект критики суспільно-політичної дійсности.

  •   Пiдписатися на новi
Олена Білоус   3673 дні тому   #  

В будь-якому випадку, якщо говорять, наприклад, щось політики, то потрібно розумітищо мінімум на 10 слів правди 3 слова брехні. Саме краще сприймати інформацію, щоб зрозуміти брехня чи ні не дивлячись на людину , яка говорить а спробувати сприйняти її на слух. В цьому разі ми не піддаємось на жестикулятивні маніпуляції, адже ми лише чуємо, але не бачимо (так краще прослідковується зміна тембру та манери розмови).
Наступне це просто зайти на сайт опонента і прочитати що ця людина пише. Потім прочитати основну думку доповідаючого "золота середина " це і є правда.
З знайомими значно легше розибрати хто коли збрехав, адже ми їх знаємо , іноді не один рік і тому вивчили повадки та манеру розповідати.
Але загалом усі премудрості можна дізнатися прочитавши декілька праціь по психології. Брехня завжди тісно переплетена с правдою.

  •   Пiдписатися на новi
Кузьменко Любов   3673 дні тому   #  

Як звичайній людині навчитися протистояти інформаційному полю і розрізняти де правда, а де брехня? По-моєму, професор Георгій Почепцов дав досить аргументовану відповідь і з наукової точки зору, і з позиції досвідченої людини. З ним важко не погодитись. За фахом я - журналіст, завжди прагну висвітлювати події об'єктивно. Але у будь-якій інформації, думаю, ви зі мною погодитесь, залишається доля суб'єктивності. Адже подача матеріалу залежить від світосприйняття автора, усвідомлення і розуміння ним проблеми, його відношення до певної ситуації та ще багатьох складових. Тому й не потрібно читати, слухати чи дивитися все підряд. А навчитися фільтрувати інформаційний потік дуже просто. Головне цього захотіти. Обрати, як радить нам шановний професор, видання, автора, якому ми довіряємо, програму, якій віримо, і всеодно не "споживати" підготовлене бездумно, а включати мозок, аналізувати, мислити, виробляти свою точку зору. Бо тільки людина мисляча є Людиною благородною, зі світлими помислами, чистими руками, гарячим серцем. Думаю, таких більшість. Миру всім нам і нашій Україні!

  •   Пiдписатися на новi
Зоряна Новохацька   3673 дні тому   #  

Інформаційні війни - це дуже важлива тема, особливо у наш час. Мабуть, місяць тому увімкнула телевізор (канал Росія 24) у той момент, коли Жириновський проклинав українців, говорив, що такої нації не існує та потрібно іти на них війною, а ті, хто стояв біля нього, просто посміхалися. Після почутого, звісно, було погано. Вважаю, що потрібні люди з юридичною освітою, які б відслідковували та негайно реагували на такі речі. Важливо зразу діяти, тому що люди ведуть себе з нами так, як ми дозволяємо.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Ключник   3673 дні тому   #  

згадайте відому фразу: "Верить никому нельзя - мне можна". Протистояти інформаційній війні можуть люди здатні аналізувати події, а не те, як їх подають. Наприклад: є факт, а ще є його трактування. Тобто оціночне судження. Конфліктуючі сторони будуть трактувати цей факт кожен у свій бік. Впевнена, що у даній ситуації: Україна- Росія правдивої інформації немає з жодного боку. Бо інформація не повна й суб'єктивна. Тому перш ніж зробити висновок правда це чи ні необхідно за основу взяти незацікавлені у конфлікті джерела, які мають незаплямовану репутацію, спиратися на думку тих людей- експертів, політологів, які дають коментарі. Раджу пам'ятати, що соціальні мережі часто тролять і розповсюджують фейки, а отже інформація не може 100% відповідати дійсності. Опрацювавши полярні думки різних джерел кожен для себе сформулює власну точку зору ...і вона буде правильною!Холодний розум, вміння тримати себе в спокої, чисте сумління та патріотизм, а не тваринне бажання врятуватися не дозволить жодним маніпуляторам вплинути на ваше рішення. Мудрішого народу, ніж український я не знаю. Бо українець має ще надзвичайно чутливу душу, яку не обманеш. НЕ БОЯТИСЯ! БОРОТИСЯ! НЕ ДАТИ СЕБЕ ОБДУРИТИ!

  •   Пiдписатися на новi
Павленко Світлана   3672 дні тому   #  

Повністю підтримую. Але боротися треба починаючи з себе, не мовчати та не скиглити, особливо,коли ти бачиш всю"гниль" системи з середини. Це дуже складно, та й наслідки можуть бути непередбачуваними, але чутлива українська натура не вміє миритися зі злом.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Тавда   3673 дні тому   #  

Від 200 до 200 зійде жито правди?
Чи осот, злий осот кривди скрізь назавжди?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Тавда   3673 дні тому   #  

У свободу слова грати сенсу - що від писку:
Правду кидають за грати, зась мені й відписку!

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Романишин   3673 дні тому   #  

Я уже майже рік користуюсь даним порталом, але не побачив жодної грантової програми по Івано-Франківській області, а такі компанії - монстри як Монсанто культурно посилають подалі....от тобі і інформаційне поле....

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Новожилова   3672 дні тому   #  

В Україні ніхто не займався інформаційною безпекою,навіть поняття таке використовувалося рідко.Щось колись ,здається намагалися обговорювати в Центрі Разумкова.А тепер чуємо -"ми програли Росії інформаційну війну..."Як можна порограти те,чого не було?У нас російські канали увесь час були включені в пакети кабельних провайдерів ТБ.А українські канали й досі залюбки транслюють російський "ширпотреб" -різні ток-шоу й серіали.Тільки тепер додумалися відключити російські канали.Переважна більшість не може"фільтрувати" інформацію,порівнювати й аналізувати.Здебільшого ми маємо "всеїдних" споживачів інформації.

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3672 дні тому   #  

Якщо ми відключатимемо канали, чим ми відрізнятимемось від ворогів?

Є мислячі люди, на яких пропаґанда не діє. Треба дбати про зростання їх кількости, тоді ми виграватимемо в усьому. Можливо це не єдиний шлях виживання та перемоги над аґресором, але нмд він найліпший для життя і сталого розвитку.

  •   Пiдписатися на новi
Николай Чумаков   3670 днів тому   #  

"Якщо ми відключатимемо канали, чим ми відрізнятимемось від ворогів?" - ничем не будем отличаться и это правильно в данный момент.
Нужно быть адекватным ситуации. Если враг в броне, мне что раздеться, чтоб нас не путали?
Количество каналов важно, но при этом определенные каналы нужно ориентировать для определенных категорий людей.

  •   Пiдписатися на новi
Павленко Світлана   3670 днів тому   #  

Кстати, в Крыму украинские каналы не отключали. Каждый смотрит то, что считает нужным. Вот и беларусы смотрят новости с трех сторон по спутнику и делают свои выводы. Мы же пока в вакууме, слушаем и смотрим как мы "жить хорошо" будем:(((

  •   Пiдписатися на новi
Олена Надточій   3642 дні тому   #  

100 %!!! Если вы отключаете каналы - значит вы либо боитесь, либо считаете народ (кстати, которому собираетесь "служить") "тупым", и даёте "информацию", выгодную вам. А это и есть - манипуляция сознанием.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Артьомов   3672 дні тому   #  

Осип Мандельштамм, лаконично отразил ситуацию в гулаговском лагере, где он пребывал: "Здесь не важен поиск истины, а поиски еды!".
Насчёт правды и лжи очень чёткое определение в христианстве: Матфея 7:16-...
"По плодам их узнаете их...Так всякое дерево доброе приносит и плоды добрые, а худое дерево приносит и плоды худые..."
И наконец, очень в доступной форме проблему "правды и кривды" выразил В. Высоцкий в своём творчестве:
https://www.youtube.com/watch?v=dgSKHtwiaVo
Лично для меня не существует проблемы определения степени правдивости той или иной информации, потому что воспринимаю её через микроскоп своего жизненного опыта и как правило, весь дальнейший ход событий подтверждает это.
Более актуально, по моему мнению, подверженность общественности попадать под влияния недостоверной информации... И, как это не противно признавать, но бессмертный слоган К.Маркса "Бытие определяет сознание", является определяющим в восприятии той или иной информации подавляющего большинства людей, где под "бытием", в первую очередь, определяется экономико-социальное положение человека. Выход - формирование гражданского общества в Украине. Об этом я говорил в блогозаписи:
http://denezhnikovo.at.ua/blog/grazhdanskoe_obshhestvo_perspektivy_i_ugrozy/2013-11-14-23

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Юрков   3649 днів тому   #  

Истина - не существует, Правда - у каждого своя.Есть еще в органах самоуправления и власти секретная информация. Она распространяется сугубо для определенного круга лиц. И зачастую властьпридержащие ею бравируют - это государственная тайна, нельзя ее давать. Как на самом деле? Какой секрет может быть в селищної раді або в міськвиконкомі (населення 50 тис.мешканців?

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Войтко   3328 днів тому   #  

За вовчим законом - правда в кожного своя та - Істини нема, але, слава Богу, Істина є й вона одна.
Війни, в тім числі - інформаційні, відбуваються від наявності злих і тому — марно розтоплювано, коли злих не відділено.
Добрі ті, хто живе в Божій політиці: хто має багато - щоб не мав зайвини, а хто мало - щоб не мав недостатку.
Це стосовно економіки чи загарбницьких воєн.
Інша політика Божа — люби ближнього, як самого себе. Це зобов’язує нас любити не тих, хто поруч чи підлещується, але тих, хто виявив милосердя щиро, бо до тих, хто не вчинив милосердя, в Бога інша політика — немилосердний суд на того, хто не вчинив милосердя.
Ось це треба пропагувати, в цьому сприятиме Бог і війни зникнуть.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.