bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Майданівці про лідерство: чекаємо незаплямованих людей з європейськими цінностями
14.03.2014

Майдан став яскравим прикладом самоорганізації, адже понад три місяці громада майданівців не мала єдиного лідера. Всі акції, заходи та головні події свідчили, що українці можуть злагоджено діяти без конкретного лідера або з багатьма лідерами. Примітно, що відповідальність за важливі ділянки функціонування Євромайдану, часто брали на себе "люди з народу" - не політики чи відомі обличчя. Проте питання лідерства, так чи інакше, "літало" і продовжує "літати" в повітрі. 

ГУРТ запитав майданівців: яким вони бачать сьогоднішнього лідера та які риси мають бути йому притаманні. Знаково, що у відповідях не лунали конкретні імена чи постаті, а лише вимоги до морального рівня та внутрішніх якостей. Саме така вимогливість українців, як нова властивість, набута у буремних подіях протесту, є однією з причин, чому Майдан і досі не розходиться. 

Василь, місто Славута, Хмельницька область:
 
 
- Лідер – це людина з народу. Він має бути з нами зараз на Майдані. Не так як депутати, які  ходять лише у Верховній Раді.  Вони називають себе "народними", але далеко такими не є. Вони вирішують свої справи і не приходять до нас.
 
Нам не потрібна матеріальна допомога, ні слава, ні популярність. Але ми хочемо говорити з ними, щоб вони нас, а ми їх вислухали.
 
Я хотів би лідера, який пережив з нами ці страшні дні і був зараз тут. Він має чути, бачити і відчувати свій народ у такі моменти.
 
Президент має бути простим, українським. Він має вільно ходити, наприклад, до кінотеатру з дружиною, а не кортежами їздити по Києву, перекриваючи дороги. Бо такий президент просто закривається і відгороджується від народу, він боїться своїх земляків. А країна хоче сьогодні відкритості і прозорості лідера. Хіба мало дітей задля цього загинули?

Я не бачу зараз конкретної персоналії. Ці всі хлопці мають самі собі вибрати лідера і повірити йому. А їх не так легко зараз ошукати після всього, що вони пережили.

Гриша, молдаванин, живе в Запорізькій області:

 
- Лідер країни – це людина із совістю. Він повинен пройти труднощі на шляху свого становлення. Наприклад, сам пережити бідність, щоб розуміти кожного.  Також він має чітко усвідомлювати, що від нього залежить доля людей і зробити все, щоб вони жили в достатку. Україна наша - дуже красива і багата, але головне, хто нею керує.
 
Нам треба лідера із широко відкритими очима. Він має зробити країну не скільки європейською, а стільки такою, щоб нею можна було пишатися. Тоді українці йтимуть вперед і розумітимуть, що боролись недаремно. Але сьогодні такої людини немає. Якби вона була, то ми вже б тут не стояли.

Тетяна, Черкащина:

 
- Лідером має бути молода особа. У мене є очікування, що у всі три гілки влади прийде молодь. Це мають бути незаплямовані, свідомі люди, з європейською освітою. Ні в якому разі не бюрократи, не корупціонери.
 
Крім того, лідер – це людина, яка займалась або займається громадською діяльністю. Нам потрібні нові сили, адже Україна - нова і ми хочемо нових стандартів.
 
Тому, я належу до категорії людей, які вважають, що сьогодні українській політиці потрібна "свіжа кров" і нові обличчя.
 
Сергій, волонтер-медик, киянин:
 
 
- Зараз всі думають над тим, хто може стати лідером для українців, але виникає багато запитань і суперечностей. Я думаю, що це має бути людина, яка «включить» роботу країни  і змусить працювати всі стратегічні інститути.
 
Україна – багата країна, їй є куди розвиватися. Але на сьогодні, все, що може бути нашою перевагою, зруйновано. Тому треба людину, яка виведе країну з кризи.
Лідер має поставити перед кожним з нас цілі і координувати наші дії. Думаю, коли такий лідер, в особі когось конкретного, з’явиться, українці це відчують. Але поки ще, мабуть, не час.

Наталя, Тернопільщина:

- Після Революції 2004-ого року, я не покладаю великих надій на лідера як конкретну людину, адже це може знову принести розчарування. Тільки зараз може бути ще важче.
 
Я думаю, що сьогоднішній лідер повинен бути християнином. Тобто поєднувати всі чесноти християнина і патріота. Якщо брати когось конкретного, то я особисто не знаю людей, які можуть претендувати на це звання. Але  щиро сподіваюсь, що такі люди є.
 
  Спілкувались: Ярина Почтаренко та Любов Єремічева
Фото: Ярина Почтаренко 

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  •  https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  •  [email protected]

Коментарі

Суханова Тетяна   3688 днів тому   #  

Велика вдячність за цей матеріал.Ці питання хвилюють зараз багатьох,бо досі болить душа через сотню загиблих - заради чого вони віддали свої життя? Також багатьох хвилює питання- чому теперішня влада (хоч і тимчасова) не чує людей та громадськість? На жаль.

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Околітенко   3688 днів тому   #  

Кожна нація має місію, яку вносить у спільну світову скарбницю. Японці, наприклад, виживають за умов космічного корабля, коли всього обмаль, тим-то вони створили короткий вірш - хокку й ікебану: циган цивілізація не може перетравити, бо вони бережуть досвід виживання при вогнищі на той випадок, коли вибухнуть ядерні ракети і тд. А яка місія українців? Невже це експеримент на виживання нації без держави?
На жаль, на те схоже.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3688 днів тому   #  

Сергію піддержую тебе в тому що це має бути людина, яка «включить» роботу країни і змусить працювати всі стратегічні інститути.
Дуже слушна думка про стратегію, але "включати" треба не країну, а економіку. Притому на Інтернет технологіях, і вони в нас є.
Поки що в Україні і більш ніде.
Разом з тим модернізацію має робити не одна людина, а партія. Один хоч даже з золотою головою без однодумців нічого не зробить.
І партія це не значить юридично оформлена партія в Мінюсті.
Це перш за все громадсько політичний рух.

  •   Пiдписатися на новi
Суханова Тетяна   3687 днів тому   #  

А в мене ще пропозиція до "ГУРТА": спитати в громадських діячів України - як на їхню думку потрібно організувати процес,щоб влада почула людей та дослухалася завжли при вирішенні будь-яких питань.

  •   Пiдписатися на новi
Ярина Почтаренко   3687 днів тому   #  

Дякуємо Вам за відгуки! Пані Тетяно, Вашу пропозицію візьмемо до уваги.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Гусаковский   3687 днів тому   #  

Один лидер в наших условиях звучит утопически. Опять мы ищем царя на вечное правление и опять сбрасываем ответственность на кого то. Мне кажется, что ответ на данный вопрос лежит через то, что мы разные и соответственно лидеров должно быть не один, а несколько, которые бы представляли наше разнообразие. Только они должны быть связаны одной нитью. Что бы не получилась басня "лебедь, рак и щука". Схема менеджмента 3.0 для нас оптимальна и она сейчас показывает свою работоспособность.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Остапчук   3687 днів тому   #  

Несколько лидеров это и несколько команд, а значит и "лебедь, рак и щука".
Какие бы пожелания и заявления эта разношерстная общность не провозглашала.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.