bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дізнайся більше про волонтерство з вуст самих волонтерів!
19.12.2013

Протягом багатьох років Ресурсний центр ГУРТ практикує залучення волонтерів до своєї діяльності, що сприяє ефективному функціонуванню організації. У межах волонтерської програми з громадської журналістики зусиллями волонтерів створюються статті, інтерв’ю, опитування на суспільно важливі теми. Про те, що спонукає волонтерів частину свого вільного часу присвячувати суспільно корисній роботі, розказують вони самі! Знайомтеся!

Максим Мазипчук, м. Київ: 

- Волонтером я став випадково. Через збіг суб’єктивних та об’єктивних обставин потрапив до ГУРТа. І спочатку волонтерську діяльність сприймав досить скептично. Проте з часом моя думка змінилась, і в ГУРТі я затримався на довший час, ніж планував. При цьому отримав змогу поєднати своє захоплення історичною наукою (я є аспірантом історичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка) та підготовкою публікацій про традиції самоврядування на українських землях для порталу gurt.org.ua. Допомагаючи іншим, я отримав можливість, в певному сенсі, допомогти собі. Волонтерую я вже трохи більше року. За цей час отримав нагоду спілкуватись з цікавими людьми, вдосконалювати свої навички, підготувати низку матеріалів та змінити думку про волонтерську діяльність.

Анастасія Сімашова, м. Хмельницький: 

- До ГУРТу як волонтер я приєдналась менше року тому. Мені було цікаво спробувати: а як це воно – бути волонтером? Виявилось, досить цікаво і легко. Ця діяльність займає не так вже й багато часу – всього кілька годин у тиждень. Але волонтерство дає мені можливість займатись тим, що подобається, і водночас приносити користь суспільству. Завдяки ГУРТу я розширила свої знання про  діяльність громадських організацій України, і чимало інформації, розміщеної на порталі, часто було просто відкриттям для мене. І,чесно кажучи, це змусило мене по-іншому подивитись на громадських активістів та волонтерів. Робити щось не заради матеріальної винагороди, користі чи слави, а просто так, з душею і для душі – ось як я розумію тепер волонтерство.

За професією я журналіст, наразі аспірантка факультету соціальних комунікацій Львівського національного університету імені Івана Франка. Одне із моїх хобі – італійська мова, що поєднується із професійною та науковою діяльністю.

Вікторія Хренова, м. Київ:

- Я волонтерую майже рік. В ГУРТ потрапила випадково: прийшла спробувати власні сили у редагуванні і потрапила на гурток з громадської журналістики за шведською моделлю навчання. Мене захопило це навчання, і я почала відвідувати виставки та конференції, брати інтерв’ю, створювати публікації для порталу gurt.org.ua. Зазвичай, волонтер сприймається як безкоштовна робоча сила – і все. Але не всюди. Особисто я волонтерую «не безкоштовно» – я отримую досвід, маю змогу навчатися тому, що мене цікавить та реалізовувати власні ідеї. У рамках журналістики я сама обираю, про що мені писати, на яку подію піти. Ніхто не примушує виконувати роботу, яка тобі не цікава. Волонтерувати чи ні – справа кожного. Але для тих, хто хоче отримати досвід, на практиці використати свої знання або спробувати щось нове – це гарний шлях.

Катерина Брошняк, м. Запоріжжя:

- Я з міста Запоріжжя, але наразі навчаюся в Дніпропетровську на кафедрі соціології. Найбільші мої слабкості – це солодке, гарна музика в навушниках, розумні книжки, вивчення мов і лижний спорт. Минулої зими, продивляючись новини на порталі ГУРТ, побачила вакансію волонтера-кореспондента  і вирішила надіслати резюме.  Мене завжди цікавила суспільна діяльність, і я мала бажання бути корисною людям, своїй країні. Проблема полягала в тому, що я не знала як це  зробити. Ставши кореспондентом ГУРТа, маю можливість спілкуватися з  людьми, які займають активну громадську позицію і можуть поділитися з читачами порталу своїм досвідом, розповісти багато корисних речей.  А,  роблячи щотижневу підбірку  заходів на вихідні, я завжди перебуваю в курсі багатьох цікавих подій. Після роботи на порталі як волонтерка, спробувала  волонтерувати і в інших місцях.  І тепер хотіла б продовжувати волонтерську діяльність у різних напрямках . На мою думку, волонтерство є цінним досвідом. Досвідом професійним,  досвідом роботи і, головне, спілкування з людьми. Це можливість зрозуміти те, що тебе цікавить і що ти можеш зробити для вирішення проблем.  І, в кінці-кінців,  поки навчаюся і є трохи часу – чому б не використати можливість і не зробити щось корисне?

Ніяре Шевкієва, м. Сімферополь:

- Одного дня, влітку, я, як завжди, зайшла на портал ГУРТ, аби дізнатися новини, оновлення на сайті. Тут я побачила оголошення про набір волонтерів. Трохи вивчила інформацію про яке саме волонтерство йде мова. Але потім це якось забулося. Може був сумнів, чи щось таке… Через деякий час, вже після міркувань, серйозно зацікавилася цією можливістю. Так, це дійсно можливість, яка полягає, перш за все, в тому, щоб допомогти організації, яка залучає волонтерську працю не просто так, а тому що має в ній потребу. Тобто ти знаєш конкретну ціль – допомагаєш, отримуєш задоволення від того, що ти зробив корисне, добре діло. Особливо це доречно тоді, коли маєш вільний час, а все те, що є навкруги  тебе вже трохи не цікавить і хочеться спробувати себе в чомусь новому.

По-друге, ця можливість дає тобі досвід; і що найцікавіше – волонтерська діяльність може бути не обов’язково пов’язана з твоєю спеціальністю (якщо ти студент) або професією. Саме це дає тобі великий плюс – отримання додаткових навичок.

Окрім цього, ще однією причиною мого волонтерства є симпатія до української мови. За останній рік в мене з’явилося бажання вдосконалювати свою українську, і на сьогодні підготовка матеріалів для порталу ГУРТ дає мені цю можливість.

Також не можу не написати про один фактор, який мене ще більше надихав на допомогу та діалог, залишив позитивне уявлення про портал та його команду - це та довіра та шанобливе ставлення до мене, як до волонтера, сприяння з боку моєї координаторки. Волонтерство – це справжня робота, яка потребує відповідальності і має результат. Більш того, хто знає, - може тобою зацікавляться або запропонують оплачувану роботу, і тоді твій досвід у цій сфері неабияк допоможе. Крім того, сам факт, що ти прагнув допомагати, не отримуючи за це грошей, робитиме, як на мене, лише позитивне уявлення про тебе, як про людину.

Трохи про себе. Живу я в  Сімферополі, навчаюся в Таврійському національному університеті ім. Вернадського, спеціальність «кримськотатарська мова та література», ще вивчаю турецьку, як другу східну мову; окрім цього маю зацікавлення в мистецтві розпису тіла хною, займаюся цим вже більше 2-х років,  а на ГУРТі волонтерую з середини літа 2013 року. І маю намір не лишати цієї справи, допоки маю можливість продовжувати це робити.

Аліна Кобенко 22 роки, м. Київ:

- Колись у 2009 році, будучи студенткою дніпропетровського вишу, мені запропонували як волонтеру взяти участь в акції, спрямованій на боротьбу з байдужістю жителів великих міст. Тоді мені це здалося веселою пригодою, що не потребує особливих зусиль з мого боку. Проте я маю в собі такі рису, яку люблю й ціную – не робити нічого, сенсу чого ти не розумієш. Поставивши собі питання «Чому я це роблю?», я як і тоді, так і зараз знаходжу одну й ту саму відповідь – «бо мені не байдуже».

Я дуже не люблю цинізм, який зараз є трендом і без якого людину не вважають інтелектуалом. Він, скоріше, нагадує про людську слабкість та нездатність до мінімальних дій, до можливості зміни себе та навколишнього власноруч. За фахом я соціальний працівник, переконана, що кожен з нас в змозі впливати на світ та на своє місце в цьому світі. Для мене волонтерство – це можливість діяти, а не жалітися, самій змінювати навколишній світ на краще, а не перекладати відповідальність на інших. Волонтерство – це спосіб стати краще й здобути новий досвід та навчитися тому, чого ти ніколи не пробував, стати менш байдужим та індиферентним.

Певно, кожен волонтер – це один з тих унікумів, кому приємніше дарувати подарунки, ніж їх отримувати. І я рада бути одним з них.

ГУРТ щиро дякує всім волонтерам, які раніше допомагали або продовжують сьогодні допомагати нам робити портал ще більш цікавим, корисним та змістовним.



Підготувала: Тетяна Гончарук

Читайте більше про волонтерство: Місяць волонтерства на порталі ГУРТ: долучайтеся!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини.

Контакти

  • Тетяна Гончарук
  • координатор волонтерської програми з громадської журналістики
  • ЦВ “Добра Воля”
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.