bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громада Яремче без мобільного зв’язку: як на місцях приймають рішення?
31.10.2013

У місті Яремче, що на Івано-Франківщині, відмовились від мобільного зв‘язку одного із провідних мобільних операторів. Рішення міськради стало наслідком громадської активності ініціативних місцевих громадян, які вважають, що вежа мобільного зв‘язку опромінює жителів міста.

Понад півроку міська рада Яремче працювала над розірванням договору оренди, на підставі якого мобільні оператори розташовували на території міста свої ретрансляційні вежі і, в результаті цього, днями було розірвано угоду і планується демонтувати вежу мобільного оператора.

ГУРТ, у рамках місяця врядування, дослідив ситуацію - як і ким приймалися рішення, чи враховувалась думка громади та чи всі мешканці задоволені погіршенням своїх комунікаційних можливостей. 

Наталя Бандурка, заступник міського голови Яремче:

«У місті зібралась ініціативна група, яку очолив пан Любомир, адвокат. До нього приєдналась Профспілка підприємців і деякі жителі Яремче, які живуть поруч із вежою. Насамперед, наше рішення зумовлене тим, що ретрансляційна вежа розташована на території Яремчанської центральної лікарні. Ініціативна група виступила з пропозицією демонтувати вежу, оскільки вона впливає на здоров`я громади. Зараз місто не зовсім залишилось без зв’язку. Працюють оператори МТС та LIFE. Немає лише зв’язку Київстар. Звісно,  ми розуміємо, що є певні незручності, але ми працюємо над цим. Швидше за все, пропонуватимемо нові місця для вежі. Але, за нашою інформацією,  Київстар не готовий поки приймати наші умови».

За словами Наталі Василівни, міська рада не знає як це вплине на туризм у місті, але рішення прийнято і не буде відмінено в жодному разі.

Про відсутність зв’язку  розповідає місцевий житель Степан, 35 років, лісоруб, який стверджує, що люди дуже обурені і вимагають повернення зв’язку: «Інші мережі перезавантаженні, але працюють. Люди викидають свої мобільні номери і вимагають відновлення зв’язку.  Я не знаю, хто приймав таке рішення, я дізнався про нього після того, як вежу уже було демонтовано. Надіюсь, що влада вирішить це питання найближчим  часом. Наразі, ініціативні мешканці створюють робочу групу, що збирає підписи за відновлення зв'язку». 

Михайло Шуранов, директор з корпоративних зв`язків «Київстар» розповідає:

«Ми отримуємо значну кількість звернень від громадян та від організацій у м. Яремче. В тому числі, від місцевих відділів Державної служби з надзвичайних ситуацій, УМВС, лікарів з проханням відновити зв'язок. Ми оскаржили рішення міськради у суді, оскільки вважаємо його не обґрунтованим, але засідання суду ще не було. Базову станцію, про яку йде мова, було розміщено в 2005 році, із дотриманням усіх вимог  чинного законодавства України, санітарних і технічних норм, які висуваються до таких об’єктів.

Впродовж 2013 року робоча група, створена міською радою, за  активної участі наших співробітників, розглянула декілька ділянок. Деякі з них влаштовують технічні вимоги для забезпечення зв’язку. Але, на жаль, ці місця не були офіційно запропоновані нам міською радою, оскільки  депутати місцевої ради, що представляють інтереси виборців, які проживають в цьому районі м. Яремче, категорично заперечили проти перенесення БС на ці ділянки. Тому на цей час фактично нам не запропоновано офіційно жодної ділянки для альтернативного розміщення БС. Дата відновлення зв’язку поки що невідома».


Підготувала Ярина Почтаренко

Фото з wikimapia.org, www.crimee.com
 

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ.  Реєстрація займає менше однієї хвилини. 

Коментарі

Михайло Шмігельський    3819 днів тому   #  

реклама в київстара гарна, а з громадами постійно проблеми. мені здається що це не вперше. в інших операторів навпаки.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.