bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна посіла 46 місце в індексі сприятливого середовища для громадянського суспільства
25.09.2013

Уряди не в змозі створити сприятливі умови для громадянського суспільства - йдеться в новій доповіді CIVICUS, міжнародного альянсу, який займається зміцненням громадянського суспільства у всьому світі.

Багато урядів по всьому світу не можуть виконати свої обіцянки по створенню середовища, яке дозволяло б громадянам активно брати участь у житті громадянського суспільства - говорять у CIVICUS.

Індекс сприятливого середовища для ОГС було виміряно в 109 країнах, зокрема, на основі соціально-культурних і соціально-економічних умов для громадянського суспільства.

Нова Зеландія, Канада, Австралія, Данія та Норвегія - посідають перших п’ять позицій в рейтингу. Демократична Республіка Конго має найгірший рейтинг, за нею йдуть Узбекистан, Іран , Бурунді і Гамбія.

Якщо говорити про наших сусідів, то Молдова посіла 61 місце, Росія - 75, Грузія  - 66, Білорусь зайняла 93 місце. Україна посіла найвище місце серед країн СНД - 46.  

КОМЕНТАРІ ЕКСПЕРТІВ:

Тетяна Андрійчук, завідуюча  Відділом комунікацій з громадськістю Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України так прокоментувала ГУРТу 46 позицію України в згаданому рейтингу: 



Міжнародний альянс «СІВІКУС» є авторитетною організацією, яка протягом багатьох років досліджує розвиток громадянського суспільства у різних країнах світу. Саме тому достатньо висока оцінка України в останньому рейтингу сприятливого середовища для громадянського суспільства (наша держава випередила значну кількість країн колишнього соціалістичного табору) дуже приємна для нас.

Цей показник свідчить, що робота українського Уряду із забезпечення відкритого урядування та сприяння діяльності інститутів громадянського суспільства має певні результати. Зокрема, за останній рік у рамках реалізації в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» здійснено ряд суттєвих кроків, спрямованих на удосконалення законодавства з питань діяльності інститутів громадянського суспільства, посилення залученості громадськості до формування та реалізації державної політики, боротьбу з корупцією. З 2012 р. функціонує оновлена версія урядового сайту «Громадянське суспільство і влада», яка надає можливість брати участь в обговоренні проектів важливих державних рішень. Наш відділ постійно вживає заходів для того, щоб працівники органів виконавчої влади мали належні знання для організації ефективної взаємодії з громадськістю.

Разом з цим, Україна має ще багато зробити для того, щоб наздогнати країни з розвиненою демократією
. Для вирішення проблемних питань на цьому шляху важливо, насамперед, позбавитись формальностей у діалозі між органами виконавчої влади та інститутами громадянського суспільства, формувати такий діалог не на основі нормативних зобов’язань, а через визнання його корисності для обох сторін.

Олексій Толкачов, президент Європейської Асоціації Українців, голова Громадської ради при Держатомрегулюванні України, переконаний

В останні роки влада стала значно відкритішою та доступнішою для громадськості, ніж у часи президенства Ющенка чи Кучми. Ми отримали доступ до інформації, можливість працювати в громадських радах. Однак підтримки з боку держави громадським організацям я як не відчував, так і не відчуваю зараз. Теоретично знаю, що є державні кошти, навіть чув, що є підтримка громадським організаціям. Однак ця ж підтримка і є приводом для корупції, відтак державні кошти дістають "свої", наближені організації. Рука руку миє - так було раніше, так є і зараз. В той же час можу порівняти, як діє державна підтримка громадським організаціям в Бельгії - державні чиновники самі звертаються до громадських орагнізацій і запрошують їх брати участь в грантах та конкурсах на державне фінансування власних програм. Там, за кордоном, влада йде назустріч громадянському суспільтву. У нас, в Україні, поки що до цього далеко. А громадське життя рухається або на плечах ентузіастів, або за кошти іноземних грантів.

Святослав Сурма, голова ГО "Небайдужі Дрогобичани"

До сьогодні в Україні активно діє синдром - якщо громадська активність, то без підтримки влади або направлена проти неї. Цей синдром пов'язаний, з одного боку, з багатолітніми діями влади на непомічання громадської активності, нехтуваннями її впливами та не очікування від неї користі. З іншого боку, громадський рух почав себе комфортно чути на "грантівських вливаннях" і по троху забув, що є держава, що влада може мати кошти для громадського сектору, якщо він активно буде її (владу) про це запитувати. Така ситуація виявилася тепер некомфортною для обох сторін. Влада повинна набирати європейського вигляду, тому запроваджує громадські ради, фінансування на рівні областей громадських ініціатив і т.п. Громадські організації зрозуміли, що гранти - це "легкий наркотик" для них, а для самовідтворення їм потрібне постійне фінансування і тут погляди починають повертатися до влади, з пропозиціями про співпрацю, про спільне проведення заходів.

Це все знаходиться в стані становлення та викликає жаль, коли знайомишся з досвідом наших сусідів поляків (Польща - на 29 місці в індексі - прим. редакції). Вони дуже швидко перейшли етап взаєморозуміння влади та громадськості, запровадили на законодавчому рівні норми для обов'язкового  фінансування громадських організацій, відповідно кількість реально діючих організацій в рази перевищує українську статистику. А те, що польський підприємець має змогу один відсоток від свого податку сплатити тій організації, яка представлена в переліку організацій, що працюють для громади, робить відповідальними самі громадські організації, адже кількість коштів для них буде злежати від числа тих, хто їх підтримуватиме.

Попри тимчасове наше відставання в активізації громадського суспільства в Україні, мені, як учаснику Кримської весни розвитку, яку організовує ГУРТ, видно величезний потенціал громадянського суспільства, якому бракує законодавчої бази для більш впевненого існування, а владі розуміння, що активні люди - це унікальний ресурс для розвитку як громад, так і держави. Втім, залишаюся оптимістом і дію, не покладаючи рук на громадській ниві! Чого і всім бажаю!

Айдер Халілов, експерт з розвитку потенціалу ОГС, Програма розвитку ООН



46-те місце України в такому рейтингу не є поганим. Важливо, хто попереду нас. Якщо ми уважно подивимось на список, то побачимо, що попереду нас, у більшості, країни, що входять до складу ЄС (включно із новими членами), США. Крім нових членів ЄС, це країни із розвиненою демократією і багаторічним досвідом формування справжнього незалежного громадянського суспільства.

Постсоціалістичні країни, що є членами ЄС, за іншими показниками розвитку громадянського суспільства не завжди попереду України, але за показником «сприятливі умови, створені урядом для громадянського суспільства» - попереду, бо законодавство країн ЄС, що має універсальний характер для всіх країн-членів, є сприятливим для ОГС. І це законодавство діє на території Східноєвропейських країн, що приєдналися до ЄС.

Якщо оцінювати ситуацію, виходячи із реалій, які є в середині країни, то в питанні створення урядом умов для громадянського суспільства є деякій дуалізм. З однієї сторони, за останні два-три роки був здійснений прорив у законодавчому закріпленні ролі та місця ОГС в Україні. Абсолютна більшість нормативно-правових документів, що була прийнята Верховною Радою, КМУ, Президентом є прогресивними і такими, які дійсно допомагають становленню громадянського суспільства в Україні. З іншої сторони, влада на місцях їх ігнорує або виконує формально. Це свідчить про те, що більшість ОГС ще не є настільки впливовими, щоб активно формувати позитивну думку про себе на місцевому рівні, а також не є готовими на рівних співпрацювати с органами влади на місцях. Цей факт органи влади застосовують для використання лояльних для себе ОГС, або квазі-ОГС для формального виконання вимог законодавства.

Крім того, сьогодні у владі на національному рівні є тренд на підтримку громадянського суспільства. Він сформувався, в тому числі, завдяки активному лобіюванню самих ОГС. І цей тренд потрібно використовувати, щоб досягнути максимально сприятливих умов для діяльності та розвитку ОГС, особливо на місцевому рівні. Можливо, тоді Україна в рейтингу покращить свої позиції.

А як Ви прокоментуєте ці результати?

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталуГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини!

Контакти

  • http://civicus.org

Коментарі

Вадим Георгієнко   3872 дні тому   #  

хотел написать коммент, но получился большой перенес в блогозапись, см здесь https://www.gurt.org.ua/blogs/%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%20%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D1%96%D1%94%D0%BD%D0%BA%D0%BE/1319/

  •   Пiдписатися на новi
Суханова Тетяна   3871 день тому   #  

ДУЖЕ важлива тема! Велика вдячність за її розгляд - можливо не лише зараз, але й надалі. Бо наявність законів - ще не міняє суспільсто.А от дії(і влади і ІГС) дають результат!

  •   Пiдписатися на новi
Раїса Бабченко   3871 день тому   #  

Завжди вірила в те , що українське суспільство зможе змінитися на краще!Головне - "прокинутися" раніше, навести лад у себе, а потім подумати про рейтинг у світі .Мрії обов'язково здійснюються.Питання - часу:-)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.