bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самодопомога - соціальна технологія, яка змінює життя мільйонів
22.09.2013

Самодопомога - соціальна технологія, яка змінює життя мільйонів

Чи доводилося вам зіштовхуватися із проблемами, в яких складно знайти вихід? Коли ви опинялися наодинці зі своїм болем чи скрутною ситуацією - хтось хворіє в родині, чи близька вам людина має залежність від алкоголю, чи ваша дитина народилася не такою, як всі… А, озирнувшись довкола, усвідомлюєте, що звичне для вас коло людей не може дати слушну пораду, адже ніхто зі знайомих не мав справи із подоланням саме таких труднощів. Тоді "рятівною соломинкою" може стати група самодомоги - технологія, яка змінює життя мільйонів по всьому світу, допомагаючи побачити світло в кінці темного тунелю життєвих обставин, з якими важко впоратися самому.

Онлайн-посібник з організації груп самодопомоги дає таке визначення самодопомоги: 

  • такий вид допомоги, яку самостійно, без участі професіоналів надають самому собі або іншим людям із такими ж проблемами;
  • діяльність, яка змінює або доповнює роботу органів влади та створених владою інституцій, що мають задовільняти суспільні потреби. Така самодопомога спрямована на суспільне благо.

Минуло близько року із часу проведення першої Всеукраїнської школи самодопомоги. Нині продовжуються навчальні сесії другої, на яких учасники набувають теоретичних навичок організації та проведення груп самодопомоги (ГСД) та проходять практику, під час якої формулюють цілі та плани щодо створення нових, бажаних ГСД. 

Організатор школи - Ресурсний центр ГУРТ у партнерстві із Бородянською районною громадською організацією «За життя без шкідливих звичок».

Олександр Старовойтенко, координатор Другої Всеукраїнської школи самодопомоги переконаний, що групи самодопомоги можуть бути присвячені будь-якій темі чи проблемі - від групи з вивчення англійської мови до групи відпрацювання психологічних травм дитинства. Про себе він відверто розповідає:

Чому для мене актуальна тема самодопомоги… 15 років тому я був у такій ситуації скрутній, коли, можливо, й жити не хотілося. Доля занесла у Чорнобиль, був ліквідатором на АЕС. Один із лікарів порекомендував алкоголь для того, щоб, за тими уявленнями, радіація не заморожувала і не згущала кров. Я дотримувався рекомендацій лікаря і за півроку, що там був, зробився алкоголіком. Коли створив свою сім’ю, алкоголь був також поруч моїм найкращим другом. Став вибір - або родина, або алкоголь. Тому довелося змінювати роботу та здійснити переоцінку цінностей. Оскільки не вірив ні екстрасенсам, ні “бабкам-шептухам”, то почав пошуки. І всесвіт мені послав групу анонімних алкоголіків. Я був здивований, що туди приходили психологи, лікарі, професори, сантехніки, але всі були однакові, всі були рівні… Всі ділилися своїм власним досвідом”.

Олена Козаковська, ініціативна мешканка із Києва, учасниця минулорічної школи, розповідає, що зараз, завдяки цій технології, вже майже рік діє група самодопомоги “Смайл”, цільова аудиторія якої - сім’ї зі складними стосунками. “Я завжди мріяла про створення такої групи, - розповідає пані Олена, - а після навчання на школі отримала для цього знання. Чому для мене це актуально? У мене раніше були непрості стосунки у сім’ї, накопичувалися образи, які приводили навіть до захворювань. До мене тягнулися люди зі схожими проблемами: батьки-діти, жінки-чоловіки, літні-молоді… Зараз, завдяки групі, стосунки у моїй сім’ї змінилися в кращу сторону. У однієї жінки, яка приходить на групу, чоловік пережив інфаркт. Тож ми всі разом вивели її із цієї кризової ситуації. Тепер її чоловік іноді відвідує групу, дивиться із нами корисні фільми. Ми плануємо продовжувати діяльність групи, адже з’являються нові обличчя, отже потреба є. Навіть хочемо провести школу з фінансової грамотності”.

Вікторія Засімова, учасниця першої Всеукраїнської школи самодопомоги, тренер-консультант Вінницької обласної правозахисної організації “Джерело надії” розповіла, що й раніше при організації діяли групи для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, проте вони більше працювали у форматі тренінгів. “Познайомившись на школі із технологією груп самодопомоги, вирішили “не відкладати в довгий ящик”, - розповідає пані Вікторія, - більшості не вистачало атмосфери, де можна порадитися, висловити болі, страхи, зрозуміти, що ти - не один. Тому між тренінгами ми почали проводити групи самодопомоги. Люди зараз обросли технікою, а спілкування не вистачає. Життя ускладнюється і не всі можуть із цим впоратися, людям потрібна підтримка - не на вулиці ж її шукати. А тут є можливість вирішити питання кожного, приділити увагу проблемам усіх”.

Після першої Всеукраїнської школи група самодопомоги почала діяти і у місті Славутич, при центрі “Довір’я”. Направлена вона на роботу із літніми людьми із активною життєвою позицією. Наймолодшому учаснику тут - 63 роки, найстаршому - 87. За словами Оксани Овчарук, соціального педагога “Центру Розвитку Громади”, в Україні є проблема із літніми людьми - вони самотні, їм нудно, їх проблеми нікому не цікаві. “Ще до школи я вела програму “Наша старість - тільки в радість", - розповідає пані Оксана, - після навчання я зробила оголошення і люди підтягнулися. У групах бачу велику потребу. Учасники самі обирають тему і ті, які були закритими, поступово почали відриватися, не боятися. Отож “все пішло як по маслу”. Люди дуже задоволені, що познайомилися із цією технікою. Зараз навіть самостійно збираються у дворах, на лавках, сідають в кружечок, застосовуючи всі правила груп самодопомоги. Буває, навіть сваряться за те, хто їх буде проводити - так захопилися цією ініціативою”.

Учасники другої Всеукраїнської школи самодопомоги також сповнені ентузіазму та ідей.


Я в майбутньому планую організувати таку групу, куди зможуть прийти люди, поділитися своїм горем, враженнями і просто виговоритися, відчути увагу до себе, - говорить Денис Мот, - Зараз багато людей просто залишаються без уваги і починають опускати руки. На жаль, у наш час людей просто забувають, вони нікому не потрібні”.

Мені б хотілося створити групу для жінок, які мають проблеми у своїх сім’ях, - ділиться Ольга Голікова, - щоб жінки могли розкриватися саме у своїй жіночій природі, ставали більш жіночними, м’якими, люблячими, знайшли гармонію всередині себе”.

Відео-коментарі учасників

Друга Всеукраїнська школа самодопомоги. Фотозвіт.

Ми пропонуємо скористатися технологією, яка вже зараз змінює життя мільйонів! Дізнайтесь більше про самодопомогу в онлайн-посібнику з організації груп самодопомоги. (Онлайн-посібник доступний для користування лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ).

Читайте більше за темою:

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.