bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кримська весна розвитку 2012: хто і як забезпечив собі місце під сонцем?
15.09.2013

У травні 2012 року в межах Кримської весни розвитку відбувся Відкритий простір «Самоорганізація у світі, що трансформується: як забезпечити собі місце під сонцем?». У заході взяли участь понад 80 учасників, які винесли на обговорення 35 проблемних питань, на вирішення яких, розробили 38 проектів.

Напрацювання учасників КВР2012

Минув рік із часу проведення заходу. ГУРТ провів опитування серед його учасників: що вдалося реалізувати, які перешкоди стояли на заваді впровадження ініціативи та яка зараз потрібна підтримка.

Ірина Кононова, голова Немирівської спілки творчих ініціатив:

Ірина Кононова

Участь у Кримській весні розвитку 2012 надихнула, спрямувала та підтримала і досі “не дає "засохнути", структурує роботу, інформує.

Культура у нашому суспільстві, як це не парадоксально, під табу. А жодна ініціатива в будь-якій сфері діяльності особи не можлива без культури - культури побуту, стосунків, взаємодії, родинної культури, національних та культурних ознак, бізнесу тощо. У мене було три заявлені ініціативи - "Впровадження клубних систем для громадських організацій", "Запропонувати місію для закладів культури, орієнтованих на громаду", "Нет негативу!".

Всі програми нашої організації пройшли під тим закликом "Нет негативу!". У співпраці з іншими НУО та за фінансування міської ради Вінниці ми запровадили програму "Бізнес моделювання для школярів" Житомирської НУО "Основа". Це унікальний інструмент культурно-просвітницької роботи. Вийшов фільм "Губін" про захист національної пам'ятки "Сокілецький млин" та відбувся фестиваль “Млиноманія”. Ми консультували створення НУО "Млиномани" та підтримали фестиваль "Живий вогонь".

Щодо перешкод, то ми не можемо перетворити нашу Вінницьку обласну громадську газету "Мирів" у соціальне підприємство. Відсутність професіоналізму не дає нам змоги зробити газету потужною. Це все ще "щорічна газета "Мирів". Хоча її вже впізнають.

Ми розробили річний проект перетворення газети "Мирів" у соціальне підприємство. Це навчання молодих лідерів, формування персоналу на конкурсних засадах, щомісячний випуск газети, залучення ресурсів для розвитку газети. Та подали це як проект до фінансування. Але вже зараз потрібні консультації для перетворення цього проекту у реальну дієву програму, необхідний стратегічний план розвитку не лише газети, але й громад Вінницької області.

Тому сподіваємось знайти підтримку у професійних “нуошників”! Громади потрібно інформувати про громадський рух. ГО "Немирівська спілка творчих ініціатив важко відновлюється після вигорання, якщо ми не знайдемо підтримки професійних лідерів громадського руху, то зникнемо, як багато інших НУО за останні роки у Вінницькій області.

Наталя Сумінова, голова ДОГО “Асоціація захисту екологічних прав громадян”:

Наталія Сумінова

Участие в конференции было очень полезным, чтобы понять - ты не один и ты не "идиот, которому больше всех надо". Это толчек для дальнейших действий, подтверждение,что все не напрасно и нужно, это стимул делать новые шаги и прилагать усилия. Знаете, что такое на самом деле "место под солнцем"? Это - пустыня. Вот тут-то происходит самое главное: найти таких же одиноких путников, разбросанных по пустыне, обменяться друг с другом пусть даже сумасшедшими идеями, всех зажечь, объединить и создать общий проект, в котором каждый может найти свое место под солнцем, тоесть реализовать себя, который станет гордостью всех этих таких разных людей.

Название нашего проекта - “Создание лесопарковой зоны в микрорайоне”Текстильщик”. Нам удалось реализовать следующее: создана рабочая группа при Донецком городском совете, которая утверждена городским головой; достигнуто согласие с владельцем территории под парк Донецким лесным хозяйством; получено согласие Кировского районного совета на создание лесопарка; есть решение горсовета о выделении средств (150 000 грн.) на создание проекта; сделан химический анализ воды пруда Раковка и родника.

Из трудностей - отсутствие финансирования. Сорвалась договоренность с Областным управлением водного хозяйства и мелиорации на паспортизацию пруда Раковка и родника, которые должны войти в проект.

Нам нужна помощь - сориентироваться "как держать оборону" - есть попытки власть имущих людей просто забрать этот проект и отдать "спонсорам". Очень нужна правовая консультация, как лоббировать свой проект в верхах. Также требуется грантовая поддержка - если будут средства, то мы начнем проект сами и уверенно будем его развивать. Городским властям придется его поддерживать.

Сергій Артьомов, сільський голова с. Денежникове Новоайдарського району Луганської області:

Сергій Артьомов

По-перше, у нас в селі є таке прислів’я: "Так і дурень зробить, якщо підглянути!". На КВР-2012 я саме “підглянув” ідею соціального підприємства.

По-друге, саме на КВР-2012 для себе зрозумів, що наша громада прямує у вірному напрямку самоорганізації.

По-третє, принцип "Відкритого простору" після заходу КВР-2012 застосовуємо не тільки на семінарах і тренінгах, куди мене запрошують, але й навіть на сходах мешканців села, на сесіях сільської ради та засіданнях виконкому. Вироблення рішень тепер у нас проходить колегіально, що дає мені, як сільському голові, проводити і непопулярні заходи та дії, заручившись підтримкою мешканців.

Назва нашого проекту: "Як на тім рушникові" - створення підприємства майстринь прикладного мистецтва (вишивка, в’язання бісероплетіння).

Що вдалося… У вересні минулого 2012 року Новоайдарській районній громадській організації "Товариство сільських жінок "Акація" було передано в оренду кілька приміщень для офісу соціального підприємства, конференц-зали, фотостудії та обладнання внутрішнього туалету. У квітні цього року проект "Соціальне підприємство - як інструмент соціального згуртування громади села Денежникове" оголошено переможцем щорічного обласного конкурсу програм місцевого розвитку.

У рамках реалізації проекту передбачається проведення низки семінарів та тренінгів, в тому числі і за кордоном. У партнерстві з Луганським Центром післядипломної освіти сформована група жінок "ТСЖ "Акація" у кількості 8 осіб для проходження стажування на соціальних підприємствах Люблінського воєводства Польщі. Зараз оформлюються візи. Також у рамках проекту планується ремонт приміщень соціального підприємства, обладнання металопластиковими вікнами, оснащення опаленням - альтернативним газу паливом рослинного походження, створення фотостудії, інтернет-крамниці, закупівля меблів. Також плануємо забезпечити працевлаштуванням 30 майстринь прикладного мистецтва. До речі, проект реалізується за принципом сільської толоки, тобто будівельні роботи проводяться силами громади на безоплатній основі. Там, на КВР-2012, я робив презентацію:"Толока" - возрождение традиционной формы самоорганизации сельского населения".

Основною перешкодою для реалізації проекту, як завжди, є гроші. Точніше їх відсутність. Головним розпорядником бюджету проекту є Денежниківська сільська рада. Всі фінансові джерела на проект йдуть через казначейство, яке не в змозі на даний момент забезпечити безперешкодне проходження грошей до головного розпорядника...

Щодо підтримки, яка нам потрібна, то, передусім, необхідно правове супроводження проекту - розробка і юридична експертиза Статуту соціального підприємства. Необхідні консультації ІТ-спеціалістів з створення та успішного фукціонуванню сайту інтернет-крамниці. У селі зі зрозумілих причин таких спеціалістів, на жаль, поки що немає.

Ія Дегтярьова, віце-президент Сумської обласної організації “Інститут публічного права”:

Ія Дехтярова

Участь у Кримській весні розвитку 2012 допомогла мені "забезпечити місце під сонцем" через:

  • Пізнання нових методів колективного пошуку рішень
  • Збільшення знань про тенденції розвитку громадського руху в Україні завдяки спілкуванню і спільній роботі
  • Ідентифікацію своєї громадської організації серед інших організацій України
  • Посилення власної відповідальності за обіцяні проекти! З цього починається громадянське супільство
  • Допомогу м.Боярці у пошуку нових напрямів розвитку

Назва нашого проекту - “Підготовка проектних пропозицій для розвитку міста”. Спільно із слухачами НАДУ денної форми навчання спеціальності "Регіональне управління" підготовлено пропозиції для розвитку м. Боярка Київської області, а саме SWOT-аналіз для визначення стратегічних напрямів розвитку міста.

На сьогодні із цими пропозиціями ознайомлені керівники міської ради. Вони висловили свою зацікавленість у впровадженні деяких з них і пропонують охочим долучитися до пошуку фінансування для реалізації проектів.

Також міський голова Т.Г. Добрівський зацікавлений у подальших подібних розробках. Попередньо домовлено, що відбудеться його зустріч з групою слухачів нового курсу, на якій буде узгоджено корисні для міста нові напрями досліджень. Цей проект завершено. Наразі напрацьовуються нові ідеї для наступних проектів.

Даниїл Майоров, заступник голови комітету самоорганізації населення “Припортовий” м. Черкаси:

Даниїл Майоров

Після участі у Кримській весні розвитку 2012 у мене з'явилось цілісне розуміння діяльності і стану справ у третьому секторі і усвідомлення важливості самоорганізаційних процесів у суспільстві. Я також визначився з пріорітетними напрямками власної діяльності.

Назва мого проекту - Навчальний гурток "Тотальна освіта". У 2012 році вдалося провести зустрічі гуртка на теми: “Йога”, “Автостоп”, “Космос”, “Фестивальне літо”, “Трипільська культура”, “Просвітлення”, “Життя без грошей”, “Природні цикли” та інші. Переглянули низку свідомих кінофільмів, а також провели ряд заходів: Толока, Концерт тиші, Аукціон щедрості, День нормативів.

Зараз нам необхідна технічна підтримка (проектор), а також інформаційна підтримка ЗМІ.

Довідка. Кримська весна розвитку - ініціатива Ресурсного центру ГУРТ, спрямована на пошук однодумців з середовища лідерів місцевих громад, інститутів громадянського суспільства, соціальних інвесторів та експертів задля свідомої та успішної України, де громадянське суспільство гарантує гідність, впевненість та довіру поміж громадянами на місцевому та національному рівнях.

Далі буде!

Контакти

  • вул. Попудренка 52
  • офіс 609
  • м. Київ 02660 тел./факс: +38 (044) 296 1052
  • е- пошта: [email protected]
  • веб: gurt.org.ua

Коментарі

Вікторія Алєксєєнко   3881 день тому   #  

Насамперед хочу вибачитися за тривалу паузу перед ГУРТківцями-організаторами того чудового дійства в Ялті, яке відбулося у травні минулого року . Кримська весна розвитку - це цілий спектр відчуттів, почуттів, неймовірно позитивних емоцій! Весна, Крим, чудові пейзажі, море, натхнення, і найголовніше - однодумці, які разом - гуртом мріють про щасливих громадян у щасливій Україні.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.