bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стартує громадське інтернет-телебачення: коментар від ініціатора
11.06.2013

 Сьогодні, 11 червня, в галереї в столичній галереї “Лавра” відбулася презентація громадської ініціативи журналістів зі створення громадського медіа для українців в цілому світі - hromadske.tv. Як ствержують ініціатори, це мовлення базуватиметься на засадничих принципах об'єктивної та забалансованої журналістики. Воно не залежить від Уряду, Президента, Парламенту, політичних партій та бізнесових кіл.

громадське телебачення

На презентацію запросили учасники ініціативної групи, знані експерти та представники медіа: Зураб Аласанія, Сергій Андрушко, Юлія Банкова, Андрій Баштовий, Роман Вінтонів, Євген Глібовицький, Дмитро Гнап, Наталія Гуменюк, Богдан Кутєпов, Мустафа Найєм, Мар'яна Почтар, Андрій Сайчук, Роман Скрипін, Анастасія Станко, Данило Яневський.

громадське телебачення

У планах команди - вже у вересні вийти на загал із готовим продуктом. Саме про це ГУРТ поспілкувався із учасницею ініціативної групи Мар'яною Почтар.

ГУРТ: Мар'яно, як збиралася ваша команда?

Мар'яна Почтар: Власне, сама ідея громадського телебачення виникла у Романа Скрипіна. Ми з ним подумали над переліком тих людей, які могли би творити таке телебачення. На нашу думку і на думку суспільства, це мали би бути чесні, не заплямовані, не запідозрені в нечесній журналістиці. І, зрештою, подумали, хто як не ця команда може змінити щось в цій країні, в громадському просторі, і побудувати таку журналістику, якою хочемо її бачити ми.

ГУРТ: Які теми ви сподіваєтесь висвітлювати та в яких напрямках працювати?

Мар'яна Почтар: Що стосується тем, контенту, то це має бути, в першу чергу, суспільно важлива інформація. Звичайно, ми будемо говорити про політику, у нас будуть ток-шоу, аналітичні матеріали. Ми будемо говорити про суспільні проблеми, які ніяким чином не з'являються на комерційних телеканалах, бо це для них не формат і не цікаво, вони не збирають рейтинги. Але це інформація, яка для людей, для суспільства важлива. Звичайно, в нас буде розслідувальна журналістика. Команда Дмитра Гнапа буде працювати на громадському телебаченні над розслідуванням важливих тем, корупційних схем, які відбуваються в нашій державі. Також будуть культурні програми. Ми не будемо соромитися розважальних форматів, тому що вони теж затребувані, але в рамках розумного, звісно. Тобто не жовта преса, однозначно.

ГУРТ: На який формат подачі інформації ви орієнтуєтесь?

Мар'яна Почтар: Наш ресурс буде мультимедійний. Орієнтуємось, в першу чергу, на відео. Також буде фото, інфорграфіка і новітні формати подачі інформації, починаючи від радіо подкастів і закінчуючи відео.

ГУРТ: Якими будуть джерела фінансування громадського інтернет-телебачення?

Мар'яна Почтар: Ми спираємось на два види донорів - на міжнародні організації, які так чи інакше зацікавлені в тому, щоб в Україні розвивалася свобода слова, та малий і великий український бізнес. Фактично, ми не надаємо значення джерелу фінансування. Адже наш проект - абсолютно прозорий та відкритий. Нам не має значення, хто дає гроші. Ми показуємо - така людина дала таку суму грошей і ми її використали таким чином. Також сподіваємося на допомогу від звичайних громадян. Тому що, як тільки ми заявили про свою ініціативу, люди у соціальних мережах почали питати, чим можуть допомогти, як можуть долучитися.

ГУРТ: Ви будете працювати у формі громадської організації. Хто її очолює?

Мар'яна Почтар: У нас головою громадської організації, яка називається “Громадське телебачення”, є Роман Скрипін. Але всі рішення, які стосуються контенту, редакційної політики, приймаються програмною і редакційною радами.

ГУРТ: На які основні принципи спиратиметься ваша діяльність?

Мар'яна Почтар: Це принципи громадського та суспільного мовлення. Ми всі знаємо якою повинна бути журналістика - чесна, прозора, відкрита, незаангажована, без темників...Тобто ми хочемо робити це ЗМІ таким, якого зараз не вистачає суспільству. Це журналістика така, якою її хочуть бачити журналісти, які зібралися і, сподіваюся, залишаться з нами.

ГУРТ: Чи вірите ви в успіх своєї справи?

Мар'яна Почтар: По великому рахунку, у нас дороги назад немає.. І хто, як не ми маємо щось змінити?

Коментарі

Віктор Доценко   3971 день тому   #  

Молодцы ребята. Наши клановые СМИ действительно далеки от справедливости. Будем надеяться, что ни деньги ни доблестные силовики не пошатнут ваших намерений быть объективными и не лоббировать ни чьих интересов создавая контент.
Удачи.

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Доценко   3971 день тому   #  

Гранты и пожертвования это хорошо, а будет ли на вашем канале реклама?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.