bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кримська весна розвитку 2013: підсумки
22.05.2013

Кримська весна розвитку 2013 відбулась! Захід пройшов 16-18 травня 2013 року у м. Алушта і на думку учасників виправдав усі очікування - став найпродуктивнішою та найбільш очікуваною подією року.  

У цьогорічній Кримській весні розвитку взяли участь представники різних сфер, дотичних до розвитку громадянського суспільства: організації громадянського суспільства, органи державної влади та місцевого самоврядування, донорські організації, представники бізнесу, сфери культури, освіти та науки, ЗМІ та молодь.

Складові успіху: учасники

Питання майбутнього громадянського суспільства справді важливе. Про це свідчить і кількість заявок, які ми отримали - більше 400 лідерів з усіх регіонів України виявили бажання взяти участь у цьогорічній Кримській весні розвитку.

Робочий склад учасників КВР2013  формувався за такими критеріями: експертиза та вплив у своїй групі, управлінський рівень посади та функції. Крім того, цьогоріч ми намагалися залучити нових та нетипових для третього сектору представників і особливу увагу звертали увагу на різноманіття їх складу (гендерне, регіональне, тематичне). До відбору учасників КВР2013 були залучені учасники КВР2012. Зі списком учасників заходу можна ознайомитись за посиланням. 

Суттєвий змістовний внесок до результатів заходу зробили представники міжнародних донорських організацій, а саме Корпус Миру США в Україні, IREX, ПРООН, Фонд Ч.С. Мотта, бізнес-компаній Helen Marlen Group, Coca-Cola Україна, Майкрософт Україна та органів центральної державної  влади - Секретаріат Кабінету Міністрів України та Секретаріат Верховної Ради України. 

Василь Романюк

Складові успіху: формат

Для того, щоб наблизитись до бажаного майбутнього і спробувати його зробити спільним для ключових сторін, які формують громадянське суспільство в Україні , Ресурсний центр ГУРТ обрав формат пошуку майбутнього (future search).

Особливість цієї технології дозволяє у відносно короткий проміжок часу, використовуючи потенціал і, щонайголовніше, різноманіття учасників та їх досвіду, вирішити певне завдання.  

Світлана Супрун

Олеся Жулинська

Відео: коментарі учасників та перебіг заходу

Фото: перебіг заходу, колекція Наталії Коваль та Лесі Харченко

Читайте також:

Результати Кримської весни розвитку 2013  ляжуть в основу книги, в якій  можна буде більше ознайомитись з форматом заходу, а також  з  ідеями/планами дій на найближче майбутнє, які були народжені учасниками під час виконання різних завдань. Книга буде доступна для завантаження на порталі ГУРТ. 

Проведення заходу стало можливим завдяки фінансовій підтримці Уряду Королівства Швеції.

Коментарі

Ірина Кононова   3984 дні тому   #  

Хочу ще!

  •   Пiдписатися на новi
Вадим Георгієнко   3983 дні тому   #  

отлично! а когда следует ждать эту книгу с результатами работы?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3983 дні тому   #  

Вадиме, я сподіваюсь, книгу можна буде побачити протягом 2 тижнів

  •   Пiдписатися на новi
Вадим Георгієнко   3983 дні тому   #  

Дякую!

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   3982 дні тому   #  

Я тупо не чувствую самоиронии в первом абзаце (цит.) "став найпродуктивнішою та найбільш очікуваною подією року" . А год что, уже кончился? Участники, на самом деле, не знают/не помнят ничего другого? Конечно, авторы могут быть в восторге от собственной работы и самих себя, но хотелось бы получить оценку и от независимых экспертов... Или это были мантры?

  •   Пiдписатися на новi
Марія Сергійко   3982 дні тому   #  

а мала би бути самоіронія?)

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   3979 днів тому   #  

А як же?!
А не то - увидит/прознает какой-нибудь стр-р-рашно сердитый Рогалин и отругает так, что мало не покажется (это моя попытка продемонстрировать самоиронию).
А, вообще, УГРОБники склонны, зайдя в церковь, стразу же затеряться среди икон, не правда ли?

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Старовойтенко   3979 днів тому   #  

Хотів написати про деякі незручності, що були на конференції, але в порівнянні з самим заходом це ніщо. Тому хочу звернути увагу, що мету досягнуто, саме бачення майбутнього громадянського суспільства, це мабудь основа початку дій, коли бачиш куди йти, тоді розробляється стратегія дії, йде планування наступних кроків. Напрацювання під час конференції можна порівняти з складовими фундаменту для будівництва. Вдячний ГУРТу, що поступово, помірковано йде до мети, звісно, що потрібно зустрічатись, розвивати надбанння конференції, саме головне не зійти з дистанції, результат буде досягнуто тільки разом!

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   3968 днів тому   #  

Очень хочется увидеть КНИГУ

  •   Пiдписатися на новi
Сумщенко Ірина   3968 днів тому   #  

Поддерживаю Рогалина.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3963 дні тому   #  

Колеги та колежанки, дуже перепрошуємо за затримку з виходом книги. Зараз матеріал перебуває на завершальній стадії макетування та підготовці до друку. Наш дизайнер обіцяв зробити все можливе, щоб читачі порталу та учасники пошуку майбутнього змогли ознайомитись з текстом якомога раніше. Ще раз просимо вибачення за цю технічну затримку.

  •   Пiдписатися на новi
Любов Єремічева   3937 днів тому   #  

Дорогі друзі та колеги! До вашої уваги - книга, на яку ми всі чекали. Іще раз просимо вибачення за затримку. Ознайомитися із нею можна за лінком https://www.gurt.org.ua/news/recent/18613/

  •   Пiдписатися на новi
Наталья Суминова   3909 днів тому   #  

Дорогие коллеги, прочитав внимательно Книгу, лично меня поглотило разочарование. Именно разочарование. Это мое личное мнение. Кроме прекрасно выполненной работы компьютерного дизайнера, не ощутила не то чтобы восторга, наоборот. Конечно, рискую получить порцию критики в необъективности, в зависти, и во всех грехах. Но вижу, даже у Рогалина нет слов...Нет активности на форуме. Так пара-тройка обтекаемых осторожных фраз. В Книге я не увидела того, к чему нас призывали, обещали и готовили.У меня сложилось мнение, что это была встреча доноров-спонсоров, чиновников и др. "нужных людей". "Поиск будущего" привел просто в уныние. Прошу Вас еще раз вчитаться в написанное и предложенное. Лично я не хочу такого пасмурного и бесперспективного будущего. Не было тех идей ,проектов, которые привлекают внимание, дают творческий подъем, стимулируют мозги и поднимают, как было годом ранее. Ничего конкретного. Не было итогов прошлой встречи в Ялте. Совершенно не увидела лидеров и организаций, которые что-то реально делают для общества. Не утверждаю, что их совсем не было на КВР. Был ли там обмен опытом? Каким? Что нового можно почерпнуть остальным организациям? Этого - главного - я не нашла.Где эти "небайдужі люди"? Где их богатый опыт, которым они должны были поделиться со всеми нами, научить нас как работать дальше? Я не имею в виду организации, которые предлагают тренинги или обучения за деньги. Я имею в виду те, которые конкретно, примерами, доказывают, что можно сделать в своем городе, в своей стране. Может я не увидела, может это осталось за кадром? Убедите меня. Извините, может резко, но честно.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3909 днів тому   #  

Наталіє, як учасник заходу та представник команди організаторів, спробую відповісти на Ваш коментар та питання.

1. "Поиск будущего" привел просто в уныние. Прошу Вас еще раз вчитаться в написанное и предложенное. Лично я не хочу такого пасмурного и бесперспективного будущего". Завдяки Вам, я ще раз перечитав книгу, у якій, є як мінімум, 5 сценаріїв майбутнього. Звичайно, у кожному сценарії є свої рожеві мрії, але разом з тим є абсолютно нормальні та здорові ідеї, які, щоправда, не розривають мозок. Невже Ви справді не знайшли для себе у тексті нічого такого, чому б хотіли присвятити частину свого життя?

2. "Не было итогов прошлой встречи в Ялте". Справді, в межах цьогорічної весни - не було. Але ми моніторимо процес впровадження ініціатив, заявлених під час Кримської весни розвитку 2012. Про прогрес у цьому напрямку можна буде дізнатись незабаром на нашому порталі.

3. "Совершенно не увидела лидеров и организаций, которые что-то реально делают для общества". Тут мені складно з Вами дискутувати. Ми ретельно відбирали учасників заходу і особисто для мене кожен учасник та учасниця заходу на своєму місці роблять суттєвий внесок у розвиток громадянського суспільства.

4. "Был ли там обмен опытом? Каким? Что нового можно почерпнуть остальным организациям?". Обмін досвідом був. Я б сказав, що обмін досвідом і був основою для пошуку майбутнього. У перший день учасники спільно аналізували своє минуле. У другий день - була вправа "Пишаємось. Шкодуємо", мета якої - відверто зізнатись у тому, що кожен з учасників робить або не робить в межах свої діяльності та взяти на себе відповідальність за свої дії. У межах робочих груп учасники ділились своїм успішним досвідом - що конкретно їм вдалось зробити у своїй сфері і що дає підстави для гордощів. Але був також обмін помилками, і ця частина була для мене досить продуктивною. Узагальнені результати цієї вправи містяться на стор.42-45.

"Где эти "небайдужі люди"? Где их богатый опыт, которым они должны были поделиться со всеми нами, научить нас как работать дальше?". Як учасник КВР2012/2013 особисто готовий ділитись будь-яким своїм досвідом, за який вдячний усім, хто створив для мене унікальні умови для його отримання. Я впевнений, до нас скоро приєднаються й інші учасники КВР2013 і ми зможемо більше дізнатись про їх власний досвід розбудови України і те, що залишилось за кадром у Алушті.

До речі, Наталіє, а що Ви думаєте про ту частину книги, де вказані суспільні тенденції? Дивлячись на перелік топ-тенденцій, дуже складно робити надто оптимістичні плани на майбутнє....хіба ні?

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Климчук   3909 днів тому   #  

Хто в книзі хоче знайти корисне, - знайде. А повертаючись до травневої дискусії про громадське мовлення, повторю, що воно не може бути якимось напівпідпільним і нікому не відомим. За вільні ЗМІ громаа має платити, як за світло.

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   3907 днів тому   #  

"...даже у Рогалина нет слов". Точнее было бы сказать, что я их все еще подбираю - и чтобы правду-матку не предать, и ГУРТ и его молодую команду почем зря не обидеть. Надо иметь ввиду, что УГРОБничество в форме неприязни к критике/самокритике поразило и их - вообразили себя в этом смысле неприкасаемыми? Не верится? - см. https://gurt.org.ua/articles/18707/#comment. Может быть, с помощью карикатур попробовать?

  •   Пiдписатися на новi
Даниїл Майоров   3903 дні тому   #  

Особисто я з кожного подібного заходу підкреслюю для себе неабияку кількість позитивних речей і роблю відповідні висновки щодо подальшої діяльності. Тому користь участі в Кримській Весні для власного досвіду беззаперечна.
Щодо загальної концепції - цьогорічна Кримська Весна в результаті виявилась, на мій погляд, більше схожа на "Майбутнє громадянського суспільства України: тактика окремих суспільних груп", попри численні намагання деяких учасників перевести захід в русло стратегічного бачення майбутнього і визначення загальних цінностей і принципів для реалізації того бачення. Недалекосяжність і реалізм взяли гору. Давати оцінку добре це чи погано некомпетентний, тим пачче відповідь може бути одночасно двоякою.

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   3902 дні тому   #  

Согласен с Даниилом:
1) едва ли не во всяком позорище (от старославянского - зрелище, представление) можно найти позитив. Ну, хотя бы, как НЕ следует делать, чтобы позорище не превратилось в позорище ( в привычно-оценочном значении этого слова). Ну и учиться, учиться и еще раз учиться на чужих ошибках... чтобы делать новые, свои, оригинальные? Однозначно следует быть открытым критике, а еще лучше обезвредить ее предшествующей самокритикой/самоиронией, чего от нонешних УГРОБников ожидать, похоже, не приходится;
2) противоречивость солидарного и своекорыстного содержалась уже в самом концепте КВР-2013, но, увы, не стала продуктивной. Таким образом, близорукость и местечковость "взяли гору";
3) достаточно 1) и 2).
А вообще, труднее всего молчать... когда тебя никто не спрашивает. Это я пытаюсь выяснить реальный спрос на мои откровения по поводу КВР-2013.
А пока с любопытством и разочарованием почитываю вялые/робкие/убаюкивающие комментарии наиболее неспокойных УГРОБников.

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Старовойтенко   3902 дні тому   #  

Насамперед такі заходи, як КВР, дають мені можливість в першу чергу поспілкуватись з представниками різних регіонів України, відчути їх сьогодення, по друге якщо є сценарій самої події, намагаюсь бути активним та присутнім від початку до кінця, виконувати всі вказівки тренера, та взяти все що мені сподобалось у свою "скарбничку", аналіз буде. по треттє, для спілкувуання вибираю людей близьких по духу, роду діяльності, в яких є що почерпнути. Такі події як КВР з їх неординарним сценарієм проведення дають змогу гармонійному розвитку особистості, нового бачення. До речі я рахую, чим бульше буде людей з гарним рівнем самооцінки, тим легшебуде строїти світле майбутнє. Мабудь тому й народилась після КВР 2012 ідея створення школи самодопомоги, де людина в першу чергу може подивитись на себе, оцінити де вона зараз знаходиться, куди треба рухатись , та що для цього треба робити. Щодо книги, комусь подобається, комусь ні, але вона має право існувати, бо наповнення її взято не зі стелі, є живі люди які пережили ті добрі, плідні дні. Особисто я мав змогу сконтактувати з новими цікавими особистостями, сподіваюсь невдовзі з"являться нові цікаві проекти. Людина, яка не була присутньою на тому чи їншому заході, не мала можливості зануритись та поживитись тими емоціями, тому всі висновки щодо заходу робляться або на зворотньому звязку від учасників, або на мовчанні ягнят, треттього не дано, але це ні погано ні добре, це нормально, все одно так як було вчора, для всіх, хто бажає змін та діє, не буде. Робімо кроки в перед!

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   3902 дні тому   #  

Узок круг высказывающихся "по простывшим следам" КВР-2013. А где же "будівельники"? Их, маститых/обназначенных, была целая дюжина, а кроме Вас, Александр, все остальные благоразумно (?) помалкивают.
Разумеется, Вам, как очевидцу и непосредственному сподвижнику/заединщику этого действа что-то виднее... а что-то, напротив, могут судить именно менее включенные, в т.ч. я и др. "блиставшие своим отсутствием". Нелепо предположить, что надо непременно быть действующим лицом пьесы, чтобы о ней судить.
Расшифруйте, пожалуйста, Ваше загадочное "гарний рівень самооцінки". Я недавно слышал презабавное: "зарплата у нас маленькая, но хорошая".
И по поводу "робимо кроки вперед" - хорошо, если после шага вперед не следует 2 и более шага назад. А еще бывает роковой шаг вперед на краю бездны...
Чем дальше, тем больше убеждаюсь, что одних только слов, по крайней мере, в моем изложении будет явно недостаточно и придется прибегнуть для большего взаимопонимания к тому, что я называю вме100слов.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.