bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вінничани протестували під райрадою проти вирубки лісопарку
03.04.2013

Громадські активісти, які у суботу, 30 березня, домовились захищати вінницький Лісопарк від вирубки, вже 2 квітня провели свою першу акцію протесту.

Оскільки документально Лісопарк відноситься нині до Вінницького району, мешканці міста, які заявили, що не представляють жодну з політичних партій, прийшли під будівлю райради та райдержадміністрації, аби від районних чиновників почути, чому саме територію Лісопарку розміром 6,8 гектарів планується відвести під будівництво надсучасної клініки Вінницького національного медичного університету.



Активісти заявили, що, незалежно від позиції місцевої влади, не дадуть вирізати ліс, пообіцяли, якщо в тому буде необхідність, вдатись до крайніх заходів – перекривати дороги, лягати під будівельну техніку тощо.

Районні посадовці погодились на спілкування із делегатами від пікетувальників, однак, кілька десятків мітнгуючих забажали разом зайти у приміщення райради. У тісній депутатській кімнаті їх прийняли голова Вінницької районної ради Станіслав Щербатий та перший заступник голови РДА Віктор Шмігель.

Керівники району запевнили активістів, що до території Лісопарку вони не мають жодного стосунку. Оскільки, за їх словами, це – землі державного лісового фонду, то й розпоряджатися ними має право Кабінет Міністрів, що він, власне, і зробив, надавши дозвіл на розробку проектно-кошторисної документації для будівництва клініки. А громадські слухання мали провести замовники будівництва - вінницький медуніверситет, згідно Постанови КМ № 555 від 25 травня 2011 року "Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні".

Лобіює будівництво  та вируб Лісопарку, герой України - МОРОЗ Василь Максимович - ректор Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, доктор медичних наук, члену-кореспонденту Академії медичних наук України.



Єдине, чим, за словами Станіслава Щербатого, може у цьому випадку зарадити райрада – це винести питння на обговорення чергової сесії, яка відбудеться у середині травня і від рішення якої, по суті, мало що залежить, та організувати широке громадське обговорення.

Що ж до своєї особистої думки стосовно планів будівництва лікарні у Лісопарку, то голова райради, поки що, нічого сказати не може. Каже, на вивчення питання йому потрібно два тижні.

Домагатися свого під Кабміном вінницькі громадські активісти наразі не збираються, але не виключають такого варіанту, якщо їх не почують у Вінниці.

До речі, проти вирізання 6,8 гектарів виступив також мер Вінниці Володимир Гройсман.  Він вважає, що сучасний медичний заклад із новітнім обладнанням місту і області потрібен, але процес створення клініки повинен відбуватись під контролем вінницької громади та враховувати позицію щодо збереження зелених насаджень.



Нагадаємо, у лютому цього року обласна містобудівна рада узгодила детальний план забудови території, призначеної для університетської клініки Вінницького національного медуніверситету ім. Пирогова. Заклад планується звести на території Лісопарку поблизу вулиць Максимовича, 600-річчя та Хмельницьке шосе, неподалік від храму євангелістських християн-баптистів. Дозвіл на розробку проектно-кошторисної документації для ббудівництва на цій ділянці надав Кабмін ще 2011-го року.

ФОТО 
 

Контакти

  • Мар’янчук Сергій
  • ГО «Молодіжна організація «СЛАВІС-Вінниця»
  • [email protected]
  • 093-093-8-999 та 097-97-99-99-6
  • http://slavis.ho.ua/

Коментарі

Сергій Мар'янчук   4039 днів тому   #  

Ми важаємо, що сучасний медичний заклад із новітнім обладнанням місту і області потрібен, але процес створення клініки повинен відбуватись під контролем вінницької громади та враховувати позицію щодо збереження зелених насаджень. Для будівництва лікарні не обов’язково знищувати «зелені легені» міста, його можна реалізувати на території закинутих промислових підприємств, на полях за містом, або на інших землях, що вже підлягають господарському освоєнню і не мають природоохоронної цінності

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.