bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації стверджують: свобода мирних зібрань в Україні під загрозою зникнення
31.01.2013

Право на мирні збори в Україні під загрозою зникнення. Так, в середньому по Україні на 100 акцій протесту припадає 19 репресій. За 2012 рік влада через суди спробувала заборонити 358 мирних зібрань, і у 90% випадків їй це вдалося. 124 особи було притягнуто до адміністративної відповідальності «за порушення порядку організації і проведення мирних зборів».

Причина проста – українська влада та суди використовують законодавство СРСР 80-х років та свавільно тлумачать конституцію. Вони забороняють мирні зібрання переважно з надуманих мотивів, наприклад «збори можуть зашкодити іміджу країни», «міська влада відвела окреме місце» тощо.

Змінити ситуацію може тільки ухвалення ліберального закону «Про свободу мирних зібрань», який відповідатиме європейським стандартам.

Для цього в Києві було створено партнерство «За свободу мирних зібрань», учасниками якого стали 24 громадських організації, серед яких Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр політико-правових реформ, Міжнародний Фонд «Відродження».

Партнерство ставить за мету ухвалення ліберального закону «Про свободу мирних зібрань», який відповідатиме європейським стандартам та внесення позитивних змін до інших Законів та підзаконних актів, що встановлюють відповідальність учасників мирних зібрань та право на судовий захист.

Учасники об’єднання також проводитимуть  просвітницькі заходи серед громадян, суддів, представників органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та посадових осіб. А також планують стати на захист учасників мирних зібрань і надавати їм юридичні консультації.

Більше про партнерство та як до нього приєднатися можна дізнатися на офіційному сайті: http://piket.helsinki.org.ua/.

Контакти

Коментарі

Михайло Лековкін   4109 днів тому   #  

Де гарантія, що новий закон «Про свободу мирних зібрань» влада так само не буде свавільно тлумачити? Причина не у застарілому законодавстві у даній сфері, а у виконавцях цих законів.

  •   Пiдписатися на новi
Марина Говорухіна   4109 днів тому   #  

Ви уважно прочитали статтю? :) Зараз суди і влада спираються на законодавство СРСР. Якщо буде чітко визначені норми, суди повинні будуть користуватися ними.
Законодавство СРСР про мирні збори треба міняти. І це аксіома

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Лековкін   4109 днів тому   #  

Так, уважно. Я і не проти, щоб оновлювалося законодавство, але я не про це. Ви довіряєте нашим судам? Невже зараз по новим законам норми не тлумачаться на свій розсуд, чи мало прикладів фальсифікацій, не дотримань усіляких процедур, норм судочинства. Це, по крайній мірі, наївність, думати, що за новим законом влада буде себе віддавати на "розтерзання" громадськості. Ви забули, хто править балом?
А хто, взагалі, прийме новий закон? Провладна більшість, яка не зацікавлена в цьому?

  •   Пiдписатися на новi
Марина Говорухіна   4109 днів тому   #  

Првладна більшість вже прийняла закон про доступ до інформації, закон про громадські організації, закон про благодійництво, новий КПК... Так, вони можуть проголосувати і за закон "Про свободу мирних зборів", якщо громадськість об'єднається, і буде лобіювати. Щодо наших суддів - ще раз наголошую - якщо в законі буде прописано що таке стихійні мітинги, що пвідомлення треба подати за 2 дні (в 5-х країнах Європи такий строк взагалі 5 днів). То суду доведеться користуватися нормами закону. Так само це сприятиме при зверненні до Європейського суду з прав людини, адже, як ви знаєте, там є пункт "національне законодавство".

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Лековкін   4108 днів тому   #  

Я теж оптиміст...)))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.