bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку презентували проект із підготовки сіті-менеджерів
16.11.2012

Луцьк стане першим в Україні містом, у якому з’являться менеджери з муніципального розвитку. Саме таку кінцеву мету проекту «Місто майбутнього» озвучили представники Луцької міської громадської організації «Громадське об’єднання «Лучани» під час прес-конференції у Волинському прес-клубі.

За словами виконавчого директора ГО «Лучани» Мирослави Козюпи, поштовхом до реалізації ідеї стали дані рейтингу розвитку 45 міст України, оприлюднені інтернет-виданням «Коментарі», в якому Луцьк посів 21 місце. «На мою думку, це свідчить про низьку конкурентоспроможність міста і потребу серйозного реформування різних галузей. Тому наш проект спрямований на узагальнення досвіду успішних європейських країн, стимулювання молоді, науковців, громадськості міста до розробки сучасної економічної моделі розвитку Луцька. Ми хочемо запропонувати активній громаді Луцька механізм, який дозволить не обмежуватися обговоренням проблем міста в себе на кухні, а виявити свою позицію практично».

«Основною передумовою виникнення ідеї підготовки сіті-менеджерів стала відсутність у нашій державі практики розробки стратегічних планів розвитку міст», – зазначив керівник проекту «Місто майбутнього» Петро Гоцалюк. Причини такого стану речей, на його думку, полягають, з одного боку, в неактивності, апатії громади, яка вважає, що влада не звертатиме увагу, а з іншого – в кулуарному вирішенні питань між бізнесом і владою, внаслідок чого з’являється неузгодженість і незадоволення. Тому завдання проекту полягає в налагодженні якісної комунікації між владою, громадою і бізнесом.

«Безперечно, цим проектом не вирішимо всіх питань, але ми робимо перший крок. Наша мета – пробудити в молоді віру в свої можливості, активізувати її до громадської роботи, підготувати до діяльності в органах місцевого самоврядування, бо саме за молоддю – майбутнє цього міста», – наголосив Петро Гоцалюк. За його словами, вже за місячний термін реалізації проекту «з’явився великий інтерес і працівників міськвиконкому Луцької міської ради, і бізнесу, і політиків». Зокрема, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт заявив про готовність взяти найкращого учасника проекту помічником-консультантом на громадських засадах, а бізнесмени готові підтримати фінансово найкращі ідеї розвитку міста.

А такі ідеї вже напрацьовуються молоддю. Більше п’яти з них уже озвучила голова студентської ради ВІЄМу Ольга Чудік і зазначила, що проект «Місто майбутнього» дає можливість молодим ініціативним людям повірити в те, що влада їх почує.

На сьогодні вже розпочато прийом заявок на участь у студіях із муніципального менеджменту, інформаційні зустрічі зі студентською молоддю, заплановано ряд експертних «круглих столів», які мають на меті залучення громадян до процесів розвитку міста.

«Курси муніципального менеджменту – це не звичайні лекції, а заняття, під час яких будуть активно задіяні самі слухачі. Ми хочемо не навчити їх, а дати інформацію про сучасне місто, механізми та інструменти, які варто використовувати для успішного управління містом, дати сучасний напрямок для думання, пробудити бажання знати щось нове і шукати відповіді на ще більше запитань», – резюмував Петро Гоцалюк.

Увага! До участі в студіях з управлінського менеджменту запрошуються всі ініціативні лучани (студенти, науковці, активісти громадського руху, звичайні громадяни), котрі хочуть вносити прогресивні зміни і розвивати місто майбутнього. Освіта не має значення, головне – бажання змінювати світ. Якщо воно є, – надішліть інформацію про себе (ПІБ, місце роботи/заняття, контакти) на адресу [email protected], або зателефонуйте за номером (0332) 72-52-79 (Мирослава Козюпа) до 14 грудня 2012 р. включно.

Ідея міста майбутнього частково підтримана фондом Богдана Гаврилишина. Партнери проекту: Волинський інститут економіки і менеджменту, Благодійний фонд «Добра новина», Фундація ініціатив менеджерських (м. Люблін), Волинський прес-клуб, Молодіжна платформа.

Контакти

Коментарі

Орлов Микола    4189 днів тому   #  

Ой ідея то яка гарна! Але прочитав до кінця і так і не зрозумів звідки той сіті-менеджер візьметься. Якщо освіта не має значення, а головне бажання змінювати світ то ми вже маємо практику депутатів, які дуже хочуть і не дуже що вміють. Сіті-менеджер це професійний управлінець. Це людина яка знає місто краще міського голови-політика. Для цього потрібні спеціальні знання які лягають на базову освіту, практика в комунальних підприємствах, менеджерські здібності.А ви судячи з усього збираєтесь готувати сіті-волонтерів, найкращого з яких своєю увагою на громадських засадах побалує сам секретар міської ради. Сіті менеджери мають приходити і змінювати неефективних міських управлінців, а не бути у них помічниками на громадських засадах. Не треба таких сітиі менеджерів, замініть це чимось іншим черговою школою громадської активності, не плутайте професіональне з аматорським. З повагою, Аналітичний центр розвитку міста ЗЕОН

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4189 днів тому   #  

Ой, Миколо, який гарячий допис! :-)
Наскільки я розумію завдання і мету проекту, то слухачами курсів мають бути активні й ініціативні молоді і трохи старші :-) люди, яким небайдужа доля міста. Цим людям буде дано ази муніципального менеджменту - що це, як формується бюджет, як розробляється стратегічний план, які моменти враховувати, які важелі та інструменти використовувати, аби ефективно планувати розвиток міста, які засоби використовує світова спільнота і т.д. Це не будуть професійні сіті-менеджери (такого напрямку в жодному вузі України немає), а люди, які матимуть комплексне розуміння управління містом. Як вони потім використають ці знання (а погодься, що знання зі стратегічного планування знадобляться всім незалежно від сфери діяльності) - покаже час. Але той, хто захоче просуватися владними щаблями, вже не буде дилетантом, як багато наших депутатів місцевих рад, а знатимуть, що таке е-врядування, нащо потрібен стратегічний план, звідки можна залучати гроші і т.д.... Щодо волонтерства -то не бачу нічого в цьому поганого. Навпаки - це шикарний досвід. Депутати ж бо - теж волонтери :-) і офіційних посад сіті-менеджерів у нас також не існує. І це загалом - перша проба: вивчення поля і попиту. Якщо провести це грамотно - буде непоганий результат (але це вже не до мене, я лише веду інформаційну кампанію). І прошу не плутати: це не школа громадської активності, це курси з муніципального розвитку. Аце, як кажуть в Одесі, двє бальшиє разніци :-)

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4189 днів тому   #  

Гарячий, бо трохи на тому знаюся:) Свою думку не змінив. З того що я почитав сіті менеджер не вийде. Цікаво хто буде все це давати в місті, яким самі ж організатори не задоволені яке місце воно займає у рейтингах міст. Особливо цікаво хто буде вести управлінський менеджмент:)))))))???? Рекомендую проконсультуватись перш ніж заявляти про такі наміри всерйоз.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4189 днів тому   #  

Миколо, ми всі трохи на тому знаємося. Але або я незрозуміло пояснюю ідею, або ти її розумієш крізь призму власного досвіду. Менеджер - це, по-суті, управлінець. Для того, щоб стати фаховим управлінцем і керувати містом, одних курсів і навіть 5 років університету мало: треба почати з малого. Так от: для тебе не секрет, що не лише молодь, але й представники громадського сектору, бізнесмени мало розуміються на тому,що таке місто і як ним керувати. Іноді до компетенцій міського голови чи міської ради відносять такі питання, які вони практично не вирішують. Я вже мовчу про знання різноманітних механізмів і можливих моделей. Завдання проекту - не виростити міського голову чи заступника, а дати комплексну інформацію про те, як є і що можна ще використати, аби було інакше... Якщо тобі справді цікаво - мій телефон маєш :-)

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4189 днів тому   #  

Так ми про різне говоримо. У самому заголовку статті "Луцьк стане першим в Україні містом, у якому з’являться менеджери з муніципального розвитку". Для мене це професіонали які вміють керувати містом чи окремою галуззю міста. А оглядова екскурсія по тому як це роблять інші - то з тих людей міських управлінців(сіті менеджерів) не вийде. І їх так не потрібно називати. Зміст ідеї не відповідає назві. Це як в музей сходити, а не їм управляти.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4189 днів тому   #  

Миколо, можу дати контакти організації :-) Я не можу відповідати за те, що ти вкладаєш у ці слова

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4188 днів тому   #  

Богданко:) так ради Бога, це ж я не з тобою дискусую, а із змістом поданої новини. Я тебе шаную і ціную!! Нехай автори зі мною дискутують якщо хочуть якісний продукт мати, який відповідає заявленим цілям. А то так і будуть студентам управлінський менеджмент (!! управління управлінням???!!) видавати за іноваційну науку.

  •   Пiдписатися на новi
Лиховид Олег   4180 днів тому   #  

Пані Богдано, даремна така Ваша упереджена реакція. Микола висловлює абсолютно слушні думки. У мене також залишились питання. Які складові у цього навчального курсу сіті-менеджменту? Не чого хочеться досягти, а конкретні складові. Як в бізнес-школі: стратегічний менеджмент, маркетингові комунікаціїї, фінансовий аналіз, бюджетування, управління персоналом, проектами та ін.
І заради Бога, що таке "управлінський менеджмент" і чим відрізняється від неуправлінського? Можливо, знайшовши відповіді на ці питання і врахувавши зауваження, які на перший погляд, здаються критичними, вдасться тільки поліпшити починання і результативніше досягти бажаного.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4180 днів тому   #  

пане Олеже, не маю до Миколи жодних упереджень - ми давно знайомі :-) Щодо Ваших запитань, то про менеджмент є багато книг (і гугл на крайній випадок), про конкретні складові і таке інше - читайте наступні повідомлення: крайня помилка повідомляти геть про все в першій інформації :-)
Виконавці проекту знайомі з вашими заувагами, щиро за них вдячні і врахують при реалізації проекту.

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4179 днів тому   #  

З нетерпінням чекаємо на наступні повідомлення і більш детальні складові майбутнього успіху Луцька. Щодо Олега то він ці книжки не лише читав, а сам пише)) тому він напевне теж чекав на інші рекомендації та відповідь. Богданко, авторів проекту у студію на професійну дискусію)) Проект то має гучну назву, хочеться таку ж і жирну начинку побачити.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4178 днів тому   #  

А що таке той сіті-менеджер? І чи є якийсь відповідник зрозумілою мовою? Я вже не кажу українською. Дякую за пояснення.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4178 днів тому   #  

Я насмілилась піднімати це питання коли побачила, що я не одна така. Мій друг на Facebook: Юрій Луканов
«Я не проти іншомовних запозичень, але на мої вуха, як локшина, виснуть з вуст наших співвітчизників усякі кейси, драфти, тренди, контенти, акцепти і так далі. Ці всі слова мають українські відповідники, або, якщо відповідники були колись іншомовні, то тепер вже так міцно увійшли у мову, то такими не спрймаються. Як, наприклад, проект. На фіг мені той драфт, коли є проект?»

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4178 днів тому   #  

Міський адміністратор, людина яка фахово знається на процесах управління містом чи окремою його галуззю. В Україні таких по суті немає. Є міський голова, адміністрація (оці самі сіті менеджери по українські) і депутати. В інших країнах є окремо мер (політична фігура) і сіті-менеджер (профі що знає місто, комуналку, процеси бюджетування тощо, який у підпорядкуванні має міських управлінців за напрямками діяльності і розвитку міста). Що вкладають організатори цього заходу в слова сіті-менеджер самому цікаво дізнатись.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4177 днів тому   #  

Миколо, саме те, про що ти написав :-) Але не хочеться тобі насправді про це дізнаватися :-)

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4177 днів тому   #  

дуже хочеться! Це реально моя тема, я цим займаюся щодня, можна глянути на порталі нашої газети і в аналітиці. Вважаю добре, що люди проявили інтерес до цієї теми тут, значить вона актуальна.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4178 днів тому   #  

Дякую, пане Микола.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4177 днів тому   #  

Пані чи панно Анно. Ваше зауваження цілком слушне, але ... :-) По-перше, явище сіті-менеджменту Україні не властиве (поки що), тому вживаємо термін іноземний (наприклад слово "вишня" було запозичене із тюркських мов і привезене разом із деревом в Україну; чомусь ніхто не взявся його називати "деревом, яке родить червоні кислуваті ягоди", правда?). По-друге, якщо Ви дбаєте про чистоту мови, то прошу запам"ятати, що в звертаннях ім"я людини набуває кличної форми, а отже - Ви мали би написати: "Дякую, пане МиколО"

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4177 днів тому   #  

А загалом, колеги, мені усе це обговорення дуже вже скидається на випєндрьож під назвою "Хто з нас розумніший". Невже оте українське створіннячко не дає спокою? Бо чомусь я переконана, що конструктивна дискусія мала би виглядати трохи по-іншому. Ну і з вами я розмовляла би трохи по-іншому, будь то мій проект :-) На разі дякую. Стежте за наступною інформацією: як тільки нею володітиму - обов"язково з вами поділюся.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4177 днів тому   #  

Шановна пані Богдано! Українську мову я в школі не вивчала. Я народилась і виросла за межами України. Однак, розмовляю і пишу краще нашого Азарова. Дякую за зауваження. Виправлюсь. :) Я веду мову не "про чистоту мови", а про можливість зрозуміти текст, тобто зрозуміти про що йде мова. Я нікого не хотіла образити. Просто спитала що це таке. А Вашої відповіді я просто не розумію. "Невже оте українське створіннячко не дає спокою?" Це до кого Ви звертаєтесь? Що таке "оте українське створіннячко"? Мабуть відповідь можна отримати у фонді Богдана Гаврилишина.

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4177 днів тому   #  

мова про жабу-заздрісницю)

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4177 днів тому   #  

?

  •   Пiдписатися на новi
Орлов Микола    4177 днів тому   #  

"оте українське створіннячко" я так зрозумів цей вислів що він про українську жабу заздрісницю

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   4177 днів тому   #  

Дещо збентежили слова керівника проекту: «Основною передумовою виникнення ідеї підготовки сіті-менеджерів стала відсутність у нашій державі практики розробки стратегічних планів розвитку міст». Наскільки мені відомо, в Україні є чимало міст, які мають такі плани. Для прикладу наведу місто Комсомольськ (Полтавська область), яке близько 10-ти років розвивається за власним стратегічним планом. Детально про цю роботу з 2000 року і до сьогодні - тут http://www.komsomolsk.org.ua/strategiya-rozvytku-mista.html Можливо, учасникам проекту «Місто майбутнього» цей досвід стане в нагоді.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.