bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Держава планує надати фінансову підтримку більшій кількості громадських об’єднань
11.10.2012

3 жовтня 2012 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансової підтримки громадських об’єднань».

Як повідомляє урядовий веб-сайт Громадянське суспільство і влада, необхідність розроблення законопроекту була викликана тим, що на сьогодні відповідно до Бюджетного кодексу фінансова підтримка може надаватися лише окремим видам громадських об’єднань. З метою розширення кола об’єднань, що матимуть змогу отримати таку підтримку для реалізації проектів (програм, заходів), спрямованих на розв’язання важливих проблем державної чи регіональної політики, Урядом пропонується внести відповідні зміни до статей 87 та 91 Бюджетного кодексу.

Запропоновані зміни покликані створити сприятливі умови для подальшого розвитку громадянського суспільства в Україні та залучення потенціалу його інститутів до реалізації державної і регіональної політики.

4 жовтня 2012 р. проект Закону України зареєстровано у Верховній Раді України (реєстр. № 11298).

ГУРТ взяв коментар у Тетяни Андрійчук, завідуючої сектором Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ щодо законопроекту: "Законопроект спрямовано на те, щоб органи виконавчої влади мали можливість підтримувати цікаві та корисні ініціативи громадських об'єднань на конкурсних засадах (на разі визначені постановою від 12.10.11 № 1049). Відповідно до чинного Бюджетного кодексу органи мають можливість фінансово підтримувати лише обмежене коло об'єднань (об'єднання інвалідів та ветеранів, молодіжні громадські організації, творчі спілки, спортивні організації). При цьому на конкурсних засадах лише молодіжні та творчі. Відповідно планується розширити цей перелік. Фактично, йдеться про залучення громадських об'єднань до виконання певних завдань державної, місцевої політики, яке буде оплачуватися. У разі прийняття Закону органи виконавчої влади матимуть підставу для передбачення відповідних коштів для підтримки проектів громадських об'єдань. Що стосується регіонального рівня, такі кошти повинні будуть передбачатися у місцевих бюджетах".

Від редакції: Шановні колеги, яке Ваше ставлення до державної підтримки громадських об'єднань? Чи отримували фінансову підтримку від держави?

Коментарі

Попсуй Вера   4215 днів тому   #  

Поддерживаю на все 100%, т.к. второй год пытаемся решить вопрос о финансировании программ НГО города, направленных на развитие территориальной громады ( при этом, мы имеем принятое решение городского совета о социальном проекте, конкурсе проектов), но финансовое управление на все имеет один ответ - такое финансирование отсутствует в бюджетном кодексе. Насчет постановления от 12.10.11 № 1049 - ответ такого содержания : пока это перспектива. По-этому, обязательно нужно принимать.

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Шаховський   4215 днів тому   #  

Так підтримую, а то виходить якось не справедливо. Громадська організація ветеранів, афганців, чорнобильців фінансуються, а другі чомусь ні.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Сахарова   4214 днів тому   #  

Отличное решение, которое даст возможность многим общественным организациям вести свою уставную деятельность на должном уровне. По себе знаю, что общественные организации закрывают многие проблемные вопросы, причем своевременно и качественно, в отличие от тех, кто за выполнение этих функций получает зарплату. Я возглавляю организацию в районе и ее стали финансировать после предложенной мной программы, так как местный бюджет может финансировать только программы. Кроме того мы пишем и реализуем проекты, что позволяет успешно реализовать уставную деятельность и помогать людям.

  •   Пiдписатися на новi
Лідія Пономаренко   4214 днів тому   #  

Асоціація СЕСП вважає таку ініціативу дуже корисною, але за деяких зауважень. Вони можуть стосуватися внесення змін до систем тендерів і закупівель за державні кошти, а також створення переліку щодо видів соціальних послуг, що будуть підпадати під державне фінансування. Крім того, потрібно розуміти, що неприбуткові організації, які будуть отримувати державні кошти за свої послуги, одразу стають суб'єктами перевірок з боку Контрольно-резвізійного управління.

Таким чином, важливо окрім загальної ініціативи повністю розуміти деталі і процедури щодо її здійснення.

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Сахарова   4213 днів тому   #  

Что касается проверок, все правильно, как же без них... А вот статус непрыбыльной организации может стать проблемным вопросом.

  •   Пiдписатися на новi
Раїса Бабченко   4211 днів тому   #  

Дуже радіємо з такого рішення про підтримку, але практичне здійснення допомоги може викликати сумнів.На протязі багатьох років практична користь від ініциатив та проектів екологічної організації не викликає сумніву, але відділ екології міської ради так і не знайшов документів ,за якими можна фінансувати молодіжну екологічну організацію, тому що таких в місті одна, нема з ким конкурси проводити.

  •   Пiдписатися на новi
Кирило Дядя   4209 днів тому   #  

"А судьи кто?" Кто будет принимать решение о выделении гранта? А как конкурировать молодым организациям, с организацями, где есть возможности "привлечь" на свою сторону грантодателей?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.