bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Freedom House: на захист демократії в Україні
12.07.2012

Freedom House опублікувала вже другий звіт з оцінкою ступеня демократичних свобод в Україні, в якому йде мова про виборчу ситуацію, громадянське суспільство, засоби масової інформації, верховенство права, вибіркові переслідування та корупцію. Звіт із сигналом тривоги «Б’ючи на сполох – раунд 2: на захист демократії в Україні» обговорювали під час зустрічі з президентом Freedom House Девідом Кремером, яка відбулася 5 липня 2012 року в Києві.

«Українські громадяни також долучилися до написання звіту», – зазначив Девід Кремер. Для більш об’єктивного сприйняття реалій українського буття, в цьому році до Ради було включено двох провідних експертів з України – Олександра Сушка, наукового директора Інституту Євроатлантичного співробітництва, та Вікторію Сюмар, виконавчого директора Інституту масової інформації.

На зустрічі Девід Кремер виступив з доповіддю, що містила загальні положення звіту та основні рекомендації, зупиняючись на тому, що на громадянське суспільство здійснюється певний тиск та за нинішнього Президента Україна стала менш демократичною.

Експерти комісії повідомили, що в Україні розповсюджений такий ефект, як “родинізація” (фамілізація) – представники правлячого класу та члени їхніх родин отримують значні переваги та зміцнюють свою владу. Цей момент, на їхнє переконання, вимагає додаткової уваги.

Найжвавіше обговорювалося питання можливих санкцій з боку США. «Застосування санкцій – це лише нагадування українському уряду, що вони рухаються не в тому напрямку», – підкреслив експерт. Україну не сприймають як Росію, чи Білорусь, але вона своїми діями вимагає такого ставлення. За словами Кремера, санкції потрібно сприймати як спосіб виходу з складного становища.

«Сьогодні Україна перебуває далеко не в центрі уваги посадовців Європи та США, які ведуть боротьбу з фінансовою та економічною кризою в своїх власних країнах. Україна зараз радше є «головним болем», аніж можливістю. А Європа не буде терпіти «головного болю», – зауважив пан Кремер. Якщо Україна прагне поваги до себе, то вона сама має вирішити внутрішні проблеми, а санкції – це лише мотивація.

Засоби масової інформації. Експерти схвильовані загальною ситуацією в країні, особливо сферою журналістики, висловлюючи занепокоєння в тому, що журналісти піддаються «самоцензурі». Такі дії підривають довіру до ЗМІ. «Журналістам дуже важливо не бути предметом хабарів, а писати репортажі так, як вони їх відчувають», – наголосив Девід Кремер.

Громадянське суспільство. Громадянське суспільство більш активне та менш пригнічене, і може протидіяти невтішним тенденціям та виступити провідником змін в Україні. Низка нових громадських кампаній та ініціатив,які виникли у другій половині 2011 – першій половині 2012 року показують реальну спроможність українського громадянського суспільства організовувати та впливати. Відповідно до звіту, комісія запропонувала ряд рекомендацій по розбудові громадянського суспільства:

  • Влада повинна якнайшвидше схвалити пакет нормативних актів, необхідних для імплементації нещодавно ухваленого законодавства про громадські організації;
  • Влада повинна більш регулярно та інтенсивно співпрацювати із правозахисними неурядовими організаціями;
  • Уряд повинен також забезпечити більш життєздатну модель бюджетного фінансування неурядових організацій, що діють у ключових суспільно значимих сферах, шляхом прозорих конкурсних процедур.

Мовне питання. Хоча звіт не висвітлює мовне питання, проте на зустрічі воно не залишилось осторонь. Д. Кремер вважає, що Україна переживає досить нелегкі часи, і сьогодні питання мови не є пріоритетним: «Це не найважливіше питання для країни. Це питання, що розділяє країну. І воно ніяк не допоможе вирішити питання корупції та економіки».

Довідка: Freedom House (США) – незалежна приватна організація, яка підтримує поширення свободи у світі..

Коментарі

Раїса Бабченко   4276 днів тому   #  

'Експерт Freedom House має рацію про активність громадського суспільства, яке не підтримує влада та протистоїть його ініциативам.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4274 дні тому   #  

з недр інтернету:

УКРАЇНА

Населення цієї країни становить — 45 млн.
15 млн. - пенсіонери. Для роботи залишається 30 млн., 10 млн. навчаються в школах, ПТУ та ВНЗ, значить для роботи залишається 20 млн., 10 млн. - безробітні, а ще 5 млн. Державні чиновники.
Значить для роботи залишається 5 млн. 1,5 млн. Служать в армії ще 2 млн. - в МВС. І загалом залишається мільйон з половинкою, 800 тисяч знаходяться в лікарні, 699,998 — сидять по тюрмах.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.