bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Індекс європейської інтеграції: Україна крокує назад
25.06.2012

Проблеми європейської інтеграції останніми роками неабияк загострилися. Існують різні точки зору експертів, в чому криються причини ситуації, що склалася. Попри те, що Україна свого часу вважалася флагманською країною Східного Партнерства, нині вона за багатьма показниками відстає від Молдови, Грузії та Вірменії. Такі висновки було зроблено експертами в щорічному Індексі європейської інтеграції країн Східного Партнерства-2012. 21 червня 2012 року результати дослідження обговорили під час експертної дискусії «Індекс європейської інтеграції країн Східного Партнерства: як Україні повернути лідерство?».

Порівняно з Індексом-2011, Індекс-2012 ґрунтувався на доповненій і поглибленій системі показників. Дослідження охопило такі сфери, як політика недискримінації, демократичний контроль сектору безпеки, запровадження стандартів, які передбачає зона вільної торгівлі. Найзагрозливіша ситуація досі складається довкола правової системи. Хоча експерти не втомлюються наголошувати на тому, що законодавчо та конституційно Україна впевнено може називати себе справедливою державою, маємо безліч випадків, коли судочинство в країні залежне від влади та її особистих вподобань.

Без перебільшень можна сказати, що Індекс-2012 став сигналом «SOS» для всіх, хто опікується долею цієї країни. Він ґрунтується на статистичних порівняннях шести країн: Молдова, Грузія, Україна, Вірменія, Азербайджан та Білорусь. Хоча ми й досі залишаємося у трійці лідерів, та це більшою мірою результати роботи урядів попередніх років, а нині, як свідчить Індекс, рівень запровадження стандартів ЄС в Україні низький, а бізнес-клімат в України є найгіршим у регіоні (поряд із Білоруссю).

Очевидно, що з такими показниками Україні навряд є чим пишатися, проте роль Індексу полягає якраз у тому, аби на порівняннях з іншими державами-сусідами створити реальне неупереджене бачення проблем та їх вирішення. З цим нині теж виникають проблеми, зокрема уряди деяких країн надають для експертних досліджень формальні результати, а не реальний стан справ.

Результати Індексу збігаються з результатами щорічного Звіту ЄС щодо України, у ЄС так само занепокоєні ситуацією, що складається стосовно України. Отож виникає питання, чи дійсно наша країна прямує до ЄС, та куди вона врешті-решт прийде. Індекс-2012 – демонстрація сильних та слабких сторін держав пострадянського простору, і поки слабких сторін все ще залишається помітно більше.

Читайте також:

Демократія участі: імітація чи реальність

Контакти

Коментарі

Михайло Тавда   4344 дні тому   #  

Де у біса є Європа,
Де та інтеграція!
Ця я із статті второпав,
Є у Жені рація!

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4343 дні тому   #  

куди прямують Україну може визначатись поняттям "родіна"? http://podrobnosti.ua/power/2012/06/26/843860.html

цікаво, а яка "родіна" кличе провідних будівельників та будівельниць громадянського суспільства України?..

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.