bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Голтіс: як українець Сахару рятуватиме
11.04.2012

Голтіс (справжнє ім’я – Володимир Вукста) - професійний мандрівник, входить до складу команди Equites - групи українських мандрівників-екстремалів, організатор суспільних ініціатив, автор оздоровчої методики «Зцілюючий імпульс» і, впершу чергу, особистість, яка ламає стереотипи. ГУРТ у форматі PRоГОну мав змогу поспілкуватися з Голтісом та дізнався про найближчі ініціативи його команди.

Фото з сайту

ГУРТ: Пане Володимире, Ваше життя – це приклад того, як успішно долати перешкоди та труднощі. Підкажіть, як віднайти ресурс у самому собі?
Займаючись будь-якою діяльністю, ви повинні розуміти, що робите, для чого і який результат прагнете отримати. Наприклад, ви хочете підкорити вершину гори. Вас туди кличе душа для пізнання цього світу, а не для задоволення амбітних цілей. Тоді будьте готові, що по дорозі до вершини вам трапиться крижаний вітер, сніг, безліч перешкод. І витримати випробування ви зможете, якщо справді це ваша мета і ви дійсно цього хочете. Все залежить від щирості вашого бажання та намірів. Все те саме справедливе і для бізнесу, громадської та будь-якої іншої діяльності. Якщо трапляються невдачі, можна жалітися, нити, звинувачувати когось. А можна – просто розуміти, що це відносні труднощі, які роблять тебе сильнішим на шляху до досягнення головної мети.

ГУРТ: Дехто вважає, що справа, якою він дійсно хотів би займатися, не принесе бажаного заробітку, і поступається своїми справжніми бажаннями...
На мій погляд, кожна людина повинна займатися тим, що їй дійсно подобається. Якщо ваша професійна діяльність приносить вам лише матеріальні здобутки і ніякого морального задоволення, то внутрішнє незадоволення своєю роботою можуть призвести до хвороби, депресії, страждатиме ваша сім’я та найближче оточення. В США мені доводилось спілкуватися з дуже заможними людьми – і більшість з них були нещасними. Адже з ними товаришували через їхній статус та гроші. Поряд із ними не було людей, які б змогли щиро розділити з ними радість. Якщо ви будете займатися тим, чого справді прагне ваша душа, буде все – і користь для інших, і самореалізація, і любов та повага рідних й друзів, і матеріальні здобутки. І тут не треба соромитися своїх бажань, боятися бути не такими, як усі. Можливо, людина прагне стати геологом, подорожувати, пізнавати цей світ. Але через соціальні стереотипи вимушена працювати все життя юристом в офісі і про романтику лише мріяти. Можливо, когось влаштовує робота вантажником, і в цьому він вбачає свою реалізацію. Кожен має йти власною дорогою.

ГУРТ: Ви пішли дорогою професійного мандрівника і означили це як справжню професію. Які її особливості?
Професійний мандрівник відрізняється від туриста та звичайного мандрівника тим, що він не просто кудись їде, а прямує у важкодоступні для більшості людей місця, щоб їх дослідити та відзняти відео, зробити фото побачених краєвидів, показати іншим красу та неповторність цього світу, донести ідею, що цей світ дійсно прекрасний і його треба зберегти для наших нащадків. Такими професійними мандрами й займається наша команда Equites. Наша мета – говорити, де є добре, а де – погано і що потрібно зробити, щоб змінити життя на краще.

ГУРТ: Які конкретні кроки ви робите, щоб змінити світ на краще?
У нас багато ініціатив. Так, через рік-півтора планується старт нашого нового проекту – поїздка по найбільш віддаленим куточкам Сахари. Мета програми – установити 12 криниць у місцях пустелі, де живуть люди і не отримують достатньої кількості води. Раніше встановити такі криниці з технічної точки зору було неможливо. Тепер, завдяки новітнім технологіям, це реально зробити. Такі установки прослужать 30-40 років і суттєво полегшать життя мешканців цих регіонів.
А ще ми плануємо установити в деяких регіонах Африки теплиці та показати технології, які можна застосовувати при вирощуванні фруктових дерев. Завдяки цьому мешканці Сахари самостійно зможуть забезпечувати себе фруктами в сезон дощів або надмірної засухи. До того ж навчимо їх новітнім екотехнологіям, як використовувати ресурси землі і оточуючого середовища для того, щоб збільшити врожайність фруктів, овочів у десятки разів.


Фото з сайту 

Ще один напрямок програми – навчання системі «Зцілюючий імпульс». Ми будемо показувати фізичні вправи та розказувати про особливості харчування, як відновити здоров’я та подовжити молодість із урахуванням умов життя та клімату саме в африканських регіонах.

ГУРТ: Пане Володимире, вам вдалося спростувати твердження, що людина без води та їжі може прожити лише 3-4 доби. Це був своєрідний меседж рятувальним командам, які припиняють розшукувати людину, що загубилася в горах, на 4-й день.
Команда Equites займається ще й тим, що досліджує можливості людського організму. Я вивчаю анатомію, фізіологію людини з 9-ти років, багато чого випробував на собі. Так, людина справді може прожити без їжі та води більше, ніж 4 доби. Справжньою причиною загибелі людей є не відсутність їжі та води, а їхній страх, упередження, що без харчів вони загинуть через декілька днів. Людина, маючи таку установку, перестає боротися за власне життя, опускає крила. І, як показує практика, такі люди помирали не від голоду, а від того, що їх ніби випадково завалювало десь у печері, у горах.

Щоб спростувати це твердження, наша команда здійснила перехід через Атлантику. Ми довели і продемонстрували на власному прикладі, що повністю без їжі та води людина гине не на 4-й та навіть не на 10-й день, а як мінімум на 16-й, 20-й. Адже в такій стресовій ситуації людський організм використовує внутрішні резерви, а вони досить потужні. Цілком природно, що при сухому голодуванні піднімається температура тіла, може боліти серце, нирки, печінка. Адже в цей час організм отримує енергію для своєї життєдіяльності за рахунок спалювання токсинів. З’являється слабкість, паморочиться голова. Але такий стан не потрібно сприймати, як сигнал того, що ви помираєте. За підсумками переходу через Атлантику ми відзняли фільм, у якому показали, що відбувається з людським організмом під час такого голодування та розказали, що потрібно робити, щоб вижити в екстремальній ситуації.

ГУРТ: У намірах вашої команди є ще одна ініціатива, покликана привернути увагу громадськості до проблем зміни клімату. Як плануєте здійснити цю акцію?
У цьому році Equites у співпраці з космонавтом Юрієм Лончаковим прагне здійснити переліт з Північного полюса до Південного, з метою привернути увагу громадськості та ЗМІ до глобальних екологічних проблем, зміни клімату, забруднення атмосфери. Крокуючи по землі, ми не бачимо того, що відбувається навколо. А от коли піднятися над землею, то з космосу дуже добре видно, наскільки забруднені ріки, озера, моря, океани, ліси. Ми зробимо фото та відео та на власні очі переконаємось, як змінюється природний ландшафт.

На нашому літаку буде встановлена 3D-камера, планується п’ять посадок. Найважча – на Північному полюсі. Це може бути небезпечно, адже внаслідок глобального потепління льодовики тануть і наш літак може потрапити у крижану тріщину. Тому попередньо потрібно буде зробити вертолітну розвідку, щоб вогняними факелами вибудувати безпечну посадкову смугу. Це буде гучна акція, до якої планують долучитися багато країн світу, зокрема, ми вже заручились підтримкою принца Монако.

ГУРТ: Знаю, що частину зароблених коштів Ви віддаєте на благочинність. Як саме ви допомагаєте іншим?
Я переконаний, що потрібно допомагати іншим, якщо це поклик твого серця. І передусім це має бути допомога у вигляді піклування, уваги та поваги до інших людей.

Що робимо ми? Завантажуємо мікроавтобус продуктами та їдемо в котресь із сіл, запитуємо зустрічних, де живуть самотні люди похилого віку, і направляємось до них – з квітами, фруктами, сухофруктами. Так само об’їжджаємо лікарні, онкоцентри, будинки інвалідів. Для цих людей важлива моральна підтримка, посмішка, добре слово. І вже таке людське тепло здатне налаштувати хвору людину на видужування.

До того ж навчаємо інвалідів, хворих системі «Зцілюючий імпульс». Фізичні вправи також здатні суттєво покращити якість їхнього життя. В наших планах – створити громадську організацію, яка б опікувалася обездоленими людьми, допомагала стареньким продуктами харчування, у їхньому господарстві – прополоти город, викопати картоплю, наколоти дров та ін.

ГУРТ: А як змінюється життя людей, яким Ви допомагаєте?
Такі люди самі починають допомагати іншим. Так, наприклад, Костянтин із Дніпропетровська був 8 років прикований до ліжка внаслідок автокатастрофи. Через рік після регулярних та системних занять за методикою «Зцілюючий імпульс», він став на ноги, ще через півроку зміг сидіти, згодом – пересуватися на візку, автомобілі. Тепер він є автором та розробником нових інвалідних візків, що важать у 3-4 рази менше, ніж традиційні та є набагато маневреними та зручними.

Ще один вражаючий приклад – історія академіка Олександра Адольфовича Летичевського. Зараз ми знімаємо декілька короткометражних фільмів. Один з них починається з історії цього академіка. До нас він звернувся з цілим букетом хвороб – артроз, артрит, міжхребтеві грижі, захворювання серця та легень. На той момент йому було 72 роки. Фільм починається з того, чи зможе така людина підкорити Ельбрус? Це була мрія всього його життя. За статистикою, зі 100 майстрів спорту у розквіті сил піднімуться лише 20. Ризики були очевидними. Проте Олександр Адольфович пішов на це після трьох років регуляриних тренувань за системою «Зцілюючий імпульс». Підкорювати Ельбрус наважилися п’ятеро, лише двоє з яких змогли дійшти до вершини, серед них і Олександр Летичевський.

Такі успішні історії свідчать, що не варто опускати руки в складних ситуаціях. Треба просто пам’ятати, що кожен з нас має право на життя – здорове, щасливе, яскраве! І впевнено йти до своєї мети!

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який здійснюється Ресурсним центром ГУРТ в партнерстві з Центром волонтеріату "Добра Воля" за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Читайте також: 
Самоорганізація громади: досвід Дрогобича

Всі випуски PRоГОну 

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    4408 днів тому   #  

Таню, дякую за статтю :)! сподіваюсь твій матеріал спонукатиме читачів до незвичайних, але свідомих вчинків:)

  •   Пiдписатися на новi
Леся Ярошeнко   4408 днів тому   #  

А я дякую за те, що в цьому інтерв'ю порушили тему благодійності. Приклад такої незвичайної людини, як Голтіс напевне надихне його шанувальників і всіх, хто бути схожим на нього. Коли людина так просто і з розумінням розповідає про свої добрі справи - хочеться йти тим же шляхом.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Гончарук   4408 днів тому   #  

Тарасе і Лесю, дякую і вам! Сподіваюсь, що позитивний приклад героя матеріалу надихатиме інших на суспільно-корисні ініціативи. Або хоча б замислитися над власним життям.

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Неживенко   4408 днів тому   #  

Дякую, надихаючи стаття! Згадуються свої пригоди у подорожах і хочеться повтору! :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.