bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від громадської організації до політичної партії 15 років
29.03.2012

Ще декілька місяців тому «Демократичний Альянс» функціонував як всеукраїнська молодіжна громадська організація, а нині на їхньому офіційному сайті можна спостерігати за діяльністю новоствореної політичної сили…

За 15 років свого існування ДемАльянс, як громадська організація, провів сотні різноманітних заходів місцевого, всеукраїнського та міжнародного рівнів, пов'язаних з питаннями політичної освіти молоді, демократизації українського суспільства, чесності та прозорості політичних виборів в країні, розвитку незалежних ЗМІ, студентського та учнівського самоврядування, Європейської інтеграції, активізації молодіжного громадського руху, підготовки патріотично-орієнтованої молодої політичної еліти України.

У порівнянні з іншими молодіжними громадськими організаціями, ДемАльянс мав потужну фінансову підтримку, серед їхніх партнерів: Міжнародний фонд «Відродження», Представництво Європейської комісії в Україні, Фундація Роберта Шумана, Представництво фонду Ганса Зайделя в Україні, Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні, Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Об'єднуємося заради реформ (UNITER) та ін.

У 2010 року команда ДемАльянсу вирішила змінити вектор своєї діяльності, перекваліфікувавшись із громадської організації в політичну партію. Так, у листопаді 2011 року «Демократичний Альянс» офіційно став партією.

Як відреагували на це «перевтілення» партнери ДемАльянсу, які надавали фінансову підтримку для досягнення їхніх стратегічних цілей, ГУРТ дізнавався в Ірини Білоус, заступника директора проекту "Об'єднуємося заради реформ". Як зазначила пані Ірина, свою позицію Проект опублікував на власному сайті 24 листопада 2012 року. За її словами, про те, що ДемАльянс прагне стати політичною партією, їм стало відомо вкінці жовтня 2011 року. Після цього, з ініціативи проекту "Об'єднуємося заради реформ", було вирішено припинити договірні стосунки з Всеукраїнською молодіжною організацією «Демократичний Альянс». Пані Ірина переконана, що кожен має право вибору, тому вибір команди ДемАльянсу потрібно поважати.

Організації громадянського суспільства відіграють важливу роль у демократичних суспільних перетвореннях в Україні, на цьому поприщі ДемАльянс, як громадська організація, міг би досягти значних успіхів. Та попри усе, члени, тепер уже молодої політичної партії, обрали кардинально протилежний напрям. Що їх на це стимулювало, розповів ГУРТу Василь Гацько, голова партії.


Василь Гацько, фото з сайту http://www.dem-alliance.org/

ГУРТ: Станом на лютий в Україні зареєстровано майже 200 партій. Для чого в Україні потрібна ще одна політична партія – Демократичний Альянс?
Слід визнати, що це був вимушений крок. Спочатку ми не збиралися займатися політикою, Але на якомусь етапі побачили, що суто громадських заходів і суто громадської діяльності недостатньо для того, щоб здійснити суттєві перетворення. Ми зрозуміли, що в протистоянні з владою ми змушені лише захищатися, і дуже часто робимо це не зовсім успішно.

ГУРТ: Чим Демократичний Альянс відрізняється від всіх інших партій?
Знаєте, я кілька днів тому випадково зустрів свого заступника в метро… Демократичний Альянс – це політична партія, де керівництво і всі члени не живуть за п’ятиметровими парканами. Це люди, які прийшли з громадської діяльності, які захищали свої будинки, свої прибудинкові території, сквери і парки, боролися з корупцією, зупиняли розкрадання наших коштів, які знаходяться в бюджетах різних рівнів. Окрім того, наше завдання – побудувати політичну партію, яка є абсолютно незалежною від олігархів. Для цього ми фінансуємося виключно за рахунок членів партії, прихильників і простих громадян.

ГУРТ: А яким чином приймалося рішення про створення партії? Хто був ініціатором і яким чином це відбувалося?

У 2009 році на засіданні Координаційної ради громадської організації Демократичного Альянсу ми розглядали різні варіанти, як можна втілювати зміни в цій країні. Саме тоді ми дійшли висновку, що потрібно йти в політику. Звісно, можна було пристати до однієї із пропозицій від різних політичних партій. Але ми чітко розуміли, що в цьому випадку ми просто розчинимося серед інших і в нас нічого не вийде.Адже не можна йти в політичні партії, де продаються списки та посади, де зраджують виборців, де без особливих зусиль переходять з однієї партії в іншу.

Очевидно, що потрібно було створювати власну партію. Питання стояло лише в тому, коли ми здатні будемо це зробити. У 2010 ми скликали Установчий з’їзд, на якому ухвалили рішення про заснування політичної партії Демократичний Альянс. Майже рік тривала реєстрація: у листопаді 2011 році ми отримали визнання Мін’юсту, тепер уже як політична партія.

ГУРТ: Як члени організації сприйняли цю трансформацію – із громадської організації до партії?
На разі громадська організація не припинила свого існування. Є єдина команда Демократичного Альянсу, до якої входить і громадська організація, яка складається з молоді, і політична партія, яка безпосередньо представляє команду в політиці.

Відповідно, до факту створення партії всі поставилися схвально, ми довго йшли до цього кроку, він не був неочікуваним. Якщо я не помиляюся, то на Установчому з’їзді, не було жодного голосу проти, а, можливо, й жодного, хто б утримався. Так і сьогодні, ми спільно працюємо, переважна більшість активістів організації є членами політичної партії, і ми всі разом докладаємо зусиль для досягнення поставлених цілей.

Лише за останні півтора місяці після того, як ми публічно оголосили про те, що Демократичний Альянс – політична партія, через сайт заяви на участь подало понад 60 людей. Очікується, що динаміка буде високою.

Сьогодні в суспільстві існує велике невдоволення владою, невдоволення всіма політиками, яких ми всі насправді називаємо єдиною політичною силою, ми їх не розділяємо на «владу» чи «опозицію». Для нас це все єдина політична сила, яка протягом останніх 20 років тільки й робила, що грабувала кожного з нас. Нашим завданням зараз є об’єднання різних громадських ініціатив, різних активних формальних і неформальних об’єднань в єдину політичну силу. Ми зробимо все для того, щоб ця влада безславно пішла.

фото з сайту http://www.dem-alliance.org/

ГУРТ: Функціонально громадська організація і партія – це досить різні структури, навіть за законом їхні потенційні можливості різні. Яким чином відбувається розподіл обов’язків між партією та організацією?
Основним завданням громадської організації – залучення молодих людей до команди Демократичного Альянсу. Серед молодих людей сьогодні дуже багато тих, хто любить Україну, хто готовий докладати зусилля для змін і хто ще просто не розчинився в трохи зіпсованих правилах нашого суспільства. Відповідно, молодіжна організація займатиметься питаннями молоді, а також підготовкою проектів рішень для політичної партії на той момент, коли вона прийде до влади.

Так само в перспективі буде створена організація, яка займатиметься рівними можливостями для жінок, студентська організація, організація малого і середнього бізнесу – кожна із них відповідатиме за свій сегмент роботи.

ГУРТ: Коли Демократичний Альянс був громадською організацією, то його підтримувала дуже велика кількість міжнародних донорів. Партії ж заборонено отримувати гроші з-за кордону. Яким чином відбувається компенсація цього фінансування?
Як я уже зазначив раніше, політична партія буде фінансуватися виключно з добровільних пожертв. Що стосується громадської організації, то ми ухвалили рішення припинити фінансову співпрацю з міжнародними донорами. Ми відмовилися від продовження деяких проектів: наприклад, ми більше не займається розвитком Академії практичної адвокації, яка реалізувалася за підтримки USAID.

ГУРТ: Чи не постає проблема фінансування самої громадської організації?
Зараз ми організовуємо ряд кампаній без будь-якого фінансування, виключно на волонтерських засадах. Загалом, так було і раніше – у нас ніколи не було масової практики виплати зарплат, тому нічого нового в цьому немає. Просто на разі маємо трішки менше можливостей.

Тим не менш, ми продовжуємо реалізовувати дуже велику кількість різних ініціатив. Наприклад, зараз проходить кампанія по збереженню коштів тих людей, які виготовляють закордонні паспорти. Виявляється, що в паспортних столах стягують щонайменше на 200 гривень більше, ніж це передбачено законодавством: вони просто не повідомляють населення про те, що деякі платежі є необов’язковими. Ціна цього питання від 80 до 200 млн. грн. на рік. Ми розгорнули інформаційну кампанію із залученням журналістів, допомагаємо людям відмовлятися від зайвих витрат. Як і раніше, діяльність відбувається по всій країні, і ми не вкладаємо в це жодної копійки.

ГУРТ: Якою була реакція міжнародних партнерів на перехід від громадської організації до партії?
Абсолютно нормальною. З одного боку, вони шкодують, що втратили гарного партнера, з великою організаційною спроможністю, здатністю мобілізовувати людей, втілювати зміни крок за кроком; а з іншого, більшість з них усвідомлюють, що це необхідний крок і хтось в цій країні врешті-решт має брати на себе відповідальність не лише за організацію громадських ініціатив, але й за політичні зміни.

фото з сайту http://www.dem-alliance.org/

ГУРТ: Ви кажете, що партія житиме виключно з партійних внесків, тобто наскільки я розумію, це класичний спосіб фінансування масової партії. Наскільки це може бути ефективним в українських реаліях? Я не пригадую жодної української політичної партії, яка б таким чином фінансувалася.
Остапе, я думаю, що ви не пригадаєте жодної політичної партії, яка намагалася так фінансуватися. Я ніколи не зустрічав активістів із політичної партії на вулиці, які підійшли б і сказали мені: «Могли б ви дати мені невелику допомогу на нашу політичну силу?». До мене ніхто не приходив, мені ніхто не писав на Фейсбуці про те, що дайте 15-20 гривень. А ми це робимо. Це досить складно, бо українці не звикли фінансувати політичні партії. Навіть навпаки – перед виборами люди звикли щось отримувати: молоко, гречку, різні обіцянки, ремонти тощо.

Потрібно кардинально змінювати цю практику. На разі ми запустили програму збору коштів до виборів. Найперше завдання отримати 2 млн. 204 тис. грн. на заставу для участі у виборах. Я переконаний, що цей бар’єр запровадили навмисне, аби відсіяти всіх потенційно порядних і чесних, які не мають таких коштів. Більшість населення не має таких коштів – вони не можуть просто піти і повоювати з владою, відвоювати в неї те, що належить всім. Станом на 27 березня 2012 року зібрано понад 17 тис. грн., але процес лише запускається, ми ще не виходили на вулицю.

Наше завдання - збирати приблизно по 16 тисяч гривень на день для того, щоб за 138 днів, які залишилися до виборів, отримати необхідну суму.

ГУРТ: Якими взагалі є ваші плани на осінні вибори до Верховної Ради?
Зараз склалася така ситуація, що українці,насамперед порядні і чесні українці, вважають, що політика це не їх справа. Вони говорять – ми вас будем підтримувати, але самі в політику не підемо. Якщо нам вдасться подолати цю проблему, то ми неодмінно створимо потужну політичну силу, яка подолає прохідний бар’єр. За той час, який залишився, це абсолютно реально зробити.

ГУРТ: Великі партії роками працюють для того, аби подолати п’ятивідсотковий бар’єр, вони вливають у це мільйони гривень. Що ви можете їм протиставити? Як плануєте структурувати свою PR-кампанію?
Ми будемо робити те, що робили завжди. Зараз для нас найголовніша мета (яка насправді не пов’язана з виборами) – це боротьба з корупцією. Ми знаємо, що сьогодні майже половина коштів платників податків просто розкрадається. Це величезний ресурс для модернізації країни.

Маленький приклад. Є дані, що в Києві для модернізації житлового фонду (близько 10 тисяч будинків) необхідно два бюджети Києва. Давайте порахуємо, за скільки і в який спосіб їх можна було б віднайти. Ми знаємо, що від 40% до 60% бюджетів розкрадаються. Тобто за 4 роки можна отримати ці два бюджети, потрібно просто припинити крадіжки. Без подолання корупції реформи неможливі як такі.

За останні кілька місяців нам вдалося досягти певних успіхів – зупинили купівлю дорогих автівок у Житомирі та Харкові на загальну суму 860 тисяч гривень, також ініціювали перевірки різних інстанцій на суму 30 млн. грн. Ми докладаємо зусиль до того, щоб проти високопосадовців, залучених до корупційних схем, порушували кримінальні справи. По факту ми будемо робити те, що робили і раніше – будемо працювати на знищення корупції, в межах тих можливостей, які зараз у нас є поза межами влади.

ГУРТ: Але далеко не факт, що пересічний виборець знає про вашу діяльність. Можливо, йому це просто нецікаво. Яким чином ви збираєтеся доносити інформацію до нього?
Ми можемо спілкуватися з людьми двома способами. Перш за все, це вулиця, а також це Інтернет. Класичні медіа для нас закриті, і будуть закриті ще дуже довго. Сьогодні на будь-яку політичну передачу на загальнонаціональних телеканалах відбувається узгодження учасників із Адміністрацією Президента. Якщо ми становитимемо реальну загрозу сьогоднішній владі, то нас туди просто не пускатимуть.

Тому впродовж наступних двох-трьох тижнів ми розгорнемо мережу точок збору по країні, де відбуватимуться зустрічі з людьми, на яких серед іншого розповідатимемо про себе, разом вирішуватимемо їхні проблеми, будемо проводити семінари під відкритим небом і передавати людям знання про те, як вони можуть себе захистити або вирішити свою проблему за допомогою інструментів громадянського суспільства. Щодо Інтернету, то комунікація в такий спосіб є відносно дешевою, тому його теж активно використовувати, але не можна сказати, що ми покладаємо на нього всі надії.

фото з сайту http://www.dem-alliance.org/

ГУРТ: Історія знає чимало прикладів створення політичних партій на основі низових суспільних рухів чи громадських організацій. Рано чи пізно, якщо говорити загально, такі партії просто асимілюються політичною системою, втрачаючи здатність щось у ній змінити. Яким чином ви протидіятимете цій негативній тенденції?
Давайте по черзі. Там, де є традиція демократичних процедур і вони прижилися, там бюрократизація, якщо й загрожує, то завжди наштовхується на протидію з боку учасників. У нас існує електронна система документів, що стосується ухвалення всі рішень «Демократичного альянсу». Вона відкрита для доступу з боку будь-якого члена партії. Ми знаємо, хто, коли і що повинен зробити, яке рішення було ухвалене. Тут же відбуваються і обговорення ключових рішень в процесі їх прийняття.

У середовищі, де є свободолюбові люди, які звикли до демократії в найкращому розумінні цього слова, бюрократизація практично неможлива. Тобто в процедурному плані демократія – це постійне обговорення при підготовці рішень, це ухвалення їх із врахуванням думок кожного. Але перш за все демократія – це права і свободи. Ми постійно боролися з владою за досягнення наших прав і свобод, а люди, які живуть всім цим, не можуть допустити того, щоб чинився якийсь ґвалт їх свобод та здорового глузду. Тому зараз для нас цієї загрози не існує.

Щодо включення до політичного спектаклю. Мені здається, що епоха, коли люди оцінюють і обирають політичні партії за сказаним, уже минає. Серед українських політичних партій існує велика конкуренція у популізмі. Неспроможність виконати всього того, що обіцяється, сьогодні призвело до банкрутства політики як такої. Ми хочемо запропонувати інший формат, щоб люди в Україні оцінювали і обирали ті політичні партії, які в першу чергу діють.

Сьогодні кредит довіри до політики треба будувати виключно на діях, які стосуються інтересу конкретного українця. Це те, що ми будемо пропонувати. Більш того, ми просто неконкурентні у форматі популізму, який сьогодні панує в Україні. Ми плануємо прийти надовго. Ми бачимо, що нам потрібно здійснити зміни. Для цього, в політику треба привести порядних людей, їх треба зараз зібрати, об’єднати, поборотися за те, щоб вони туди потрапили. Тому для нас короткостроковий варіант гри на порожніх обіцянках просто неприйнятний. Ми розуміємо, що за короткий термін ми в принципі нічого змінити в цій країні не можемо, а це нас не влаштовує, у нас більші амбіції.

ГУРТ: Справа в тому, що багато хто приходив з більшими амбіціями, але самі способи функціонування цієї системи змушували людей інтегруватися і діяти за законами цієї системи.
Якщо ми говоримо про те, що щось неможливо, то треба подивитись і на іншу сторону медалі, зокрема на те, коли неможливе ставало можливим. Стів Джобс, якого так любить молодь, у минулому тисячолітті заявив про те, що обов’язково створить комп’ютер розміром із книгу, і ніхто йому не вірив. Йому вдалося. Колись Махатма Ганді сповістив про те, що Індія здобуде незалежність від Британії в ненасильницький спосіб, виключно шляхом мирного супротиву. Йому теж ніхто не вірив. Але так сталося.

Дуже часто те, що здається спочатку неможливим і неймовірним, стає реальністю за умови, якщо в це вірять люди і докладають до цього зусиль. Ми також збираємось зробити в Україні своєрідний героїчний вчинок, який належатиме всім нам.

Матеріал підготовлено в рамках Проекту “Інвестуймо в інституційний розвиток громадянського суспільства” , що виконується Ресурсним центром ГУРТ в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується PACT Inc. в Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    4409 днів тому   #  

Дякую, Остапе, за матеріал. Прояснив трохи ситуацію. Сподіваюсь, під час твого перебування у Китаї, ти не закинеш суспільну журналістику :)

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4371 день тому   #  

Державна реєстраційна служба має намір ліквідувати політичну партію Демократичний Альянс. Про це йдеться в листі Укрдержреєстру на адресу партії http://dem-alliance.org/news/vlada-hoche-likviduvati-partiyu-demokratichnii-aljans.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.