bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про Ярмарок інституційного розвитку на Ярмарку організаційного розвитку (відео)
30.03.2012

У 2009 році своє існування розпочав Ярмарок інституційного розвитку, який став однією з наймасштабніших подій в житті громадського сектору. За три роки його існування було досягнуто чимало результатів – посилилися прямі зв’язки між організаціями громадянського суспільства та сервіс-провайдерами, почали формуватися потреби як потенційних споживачів, так і сервіс провайдерів, почали з'являтися нові послуги та продукти сервіс-провайдерів та ін. Однак ярмарок так і не став тим місцем, де здійснюється купівля-продаж послуг сервіс-провайдерів із організаційного розвитку.

У чому причина і який формат взаємодії надавачів та споживачів послуг у сфері організаційного розвитку найефективніший в українських реаліях? Саме обговорення цих питань стало ключовим під час круглого столу «Ярмарок інституційного розвитку: пошук формату», який відбувся 22 березня 2012 року в Києві.

Захід відбувся в межах Першої ярмарки організаційного розвитку проекту UNITER для делегатів та гостей IV Форуму Громадянської Асамблеї України, на якій учасники Форуму мали можливість дізнатися більше про організаційний розвиток, різноманітні послуги від провідних сервіс провайдерів (тренінги, консультації, семінати, коуч сесії тощо). 

Ярмарок організаційного розвитку

Учасники круглого столу також ознайомилися з результатами регіональних сфокусованих дискусій щодо покращення ярмарків інституційного розвитку, обговорили перспективи розвитку ринку послуг з організаційного розвитку для ОГС, напрацювали рекомендації щодо формату майбутніх ярмарків інституційного розвитку.

Круглий стіл «Ярмарок інституційного розвитку: пошук формату»

«Модель ярмарку вносить ринковий механізм у неринковий сектор. Вона може не запрацювати на третій рік, але може виправдати очікування на п’ятий рік. Ярмарок потрібно розвивати, а не шукати щось інше», - переконана Ольга Сандакова, координаторка проектів Посольства Швеції в Україні. Також, на думку пані Ольги, щоби механізм ярмарку запрацював, потрібні фасилітація та інформаційна підтримка процесу формування потреб і пропозицій.

«Ярмарок інституційного розвитку дає досить сильний ефект для комунікації між організаціями громадянського суспільства та сервіс-провайдерами із організаційного розвитку. Ярмарок – це залучення нових сервіс-провайдерів, які працюють у «ручному» режимі, це можливість зробити їх більш публічними», - вважає Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР "Єднання".

На думку Любов Паливоди, президента Творчого центру ТЦК, не потрібно стимулювати появу нових сервіс-провайдерів, а варто сконцентруватися на якості послуг із організаційного розвитку. Ця думка було неодноразово озвучена й іншими учасниками круглого столу: ярмарок повинен об’єднувати сервіс-провайдерів, які надають якісні послуги з організаційного розвитку, а також потрібно розширити коло сервіс-провайдерів за рахунок бізнес-компаній, які пропонуватимуть нові підходи для організаційного розвитку.

Оксана Арзамасцева, керівник проектів Фонду «Стара Волинь», порекомендувала збільшити кількість регіональних ярмарків, адже вони є ефективним інструментом для залучення нових організацій громадянського суспільства, а також проводити тематичні ярмарки (наприклад, для молодіжних громадських організацій).

Хоча ярмарок і потребує покращення формату, проте він став одним із майданчиків, як зауважив Яків Рогалін, директор Донецького міського благодійного фонду «Доброта», самоорганізації організацій громадянського суспільства, що є дуже важливим для України.

Круглий стіл «Ярмарок інституційного розвитку: пошук формату»

Питання пошуку формату ярмарку виявилося досить дискусійним, проте це не завадило учасникам круглого столу досягти консенсусу: поки ОГС України не матимуть власних грошей для здійснення купівлі послуг сервес-првайдерів, які надають послуги з організаційного розвитку, доти ярмарок не виконуватиме функцію купівлі-продажу. А поки перед ярмарком стоїть важливе завдання - існуючий формат (можливість дізнатися про послуги в сфері організаційного розвитку, налагодити контакти, дізнатися про ваучерну систему програми UNITER) потрібно перетворити на дієвий механізм, який передбачає досягнення низки результатів.

Захід відбувся в рамках Проекту “Інвестуймо в інституційний розвиток громадянського суспільства”, що виконується Ресурсним центром ГУРТ в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується PACT Inc. в Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також: Веб-конференція з новим адміністратором ваучерної системи UNITER

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.