bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ярмарок інституційного розвитку: пошук формату
20.03.2012

Ярмарок інституційного розвитку – непересічна подія для представників інститутів громадянського суспільства України, під час якої можна дізнатися про послуги в сфері організаційного розвитку, налагодити контакти та партнерства, дізнатися про ваучерну систему програми UNITER. Утім є функція, яку Ярмарку, через низку причин, так і не вдалося втілити в життя, – купівля-продаж послуг сервіс-провайдерів із організаційного розвитку.

Який все-таки формат взаємодії надавачів та споживачів послуг у сфері організаційного розвитку найефективніший в українських реаліях? Відповідь на це питання шукатимуть учасники круглого столу «Ярмарок інституційного розвитку: пошук формату», який відбудеться 22 березня 2012 року в Києві.

Для більш результативного круглого столу, ГУРТ спільно з представниками громадського сектору Черкас, Львова та Донецька протягом місяця під час фокусованих дискусій на тему «Можливості для організаційного розвитку ОГС» шукав відповіді на питання:

  • Як організації громадянського суспільства визначають свої потреби в організаційному розвитку?
  • Як ОГС здійснюють пошук послуг для власного організаційного розвитку?
  • Що варто змінити в форматі Ярмарку інституційного розвитку?

Черкаси

Отримання додаткового досвіду та нових знань, які можна використати на практиці, напрямки діяльності організації, розширення діяльності в суміжних напрямках, орієнтація в проблемних питаннях чи новій гарячій темі, можливість поспілкуватися на живо з представниками інших ОГС, знайомство з потенційними донорами та партнерами – це ключові потреби, які спонукують ОГС Черкащини розвивати власну організаційну спроможність.Як зазначили учасники заходу, на ринку послуг бракує професіоналів-практиків, ефективного використання часу, більше роботи після тренінгу, врахування місцевої специфіки, оnlіne-продуктів.

«Переважна більшість семінарів закінчуються семінарами. Добре би було, якби існували вимоги до учасників тренінгів, семінарів. Таким чином ми б мали на багато вищу ефективність. Менше б представники ОГС їздили не на фахові навчання, бо мали певні зобов’язання, відповідальність. – Переконаний Микола Макуха, координатор Громадянської мережі «Опора» на Черкащині. – Нехай це буде одна дії чи дві після навчання, але вони допомагатимуть швидко зцементувати отримані знання, практично їх застосувати. Самі по собі знання не варті нічого, якщо їх не використовувати».

Львів

Під час вибору тренінгових послуг у сфері організаційного розвитку представники громадського сектору Львівщини звертають увагу на відповідність навчальних послуг потребам і місії організації, інноваційність методик, наповнення та зміст програми, портфоліо тренера, його професіоналізм, цінності та гнучкість, рекомендації та враження тих, хто скористався послугами тренера, а також на фінансовий аспект.

У переважній більшості випадків для ОГС Львівщини (до речі, це явище притаманне для громадського сектору України загалом) послуги провайдерів були на безоплатній основі та передбачали відшкодовування витрат.

Як зауважила Вава Бачинська, магістр психологічної соціальної роботи США, принцип «мені оплачують все, за те, що я вчуся» не прийнятний для Заходу. На її думку, громадянське суспільство України перейде на новий виток розвитку тоді, коли активісти братимуть й на себе відповідальність за навчання, або коли організації зможуть створити власний фонд, завдяки якому платитимуть за надані навчальні послуги. 

Щодо Ярмарку інституційного розвитку, то учасники вважають, що потрібно залучити до заходу фахівців із інших сфер, розширити коло провайдерів, створити в рамках Ярмарку Фонд взаємопідтримки/взаємодопоги ОГС.

Донецьк

Представники ОГС Донеччини вибирають тренінгові послуги, звертаючи увагу на місце проведення навчань, імідж сервіс-провайдера, досвід і харизму тренера, тему тренінгової послуги, повноту інформації, вартість та умови проведення, відгуки учасників, які вже отримали послугу, промо-ролик тренінгу, ключові слова в описі послуги.

Учасники заходу переконані, що Ярмарок інституційного розвитку стане ще кращим, якщо ввести ігрові моменти під час знайомства, створити чіткіші критерії відбору провайдерів, зробити окрему презентацію програми UNITER, проводити презентацію послуг сервіс-провайдерів у форматі 20х20.


На Донеччині, як і в інших регіонах вважають, що для ефективної роботи, ОГС України повинні займатися власним організаційним розвитком і в першу чергу, на думку учасників фокусованих дискусій, потрібно вкладати ресурси в персонал.

Всі напрацьовані результати під час фокусних дискусій в Черкасах, Львові та Донецьку будуть обговорюватися на круглому столі «Ярмарок інституційного розвитку: пошук формату». 

За більш детальною інформацією, звертайтесь, будь ласка, до контактів.

Читайте також:
Веб-конференція з новим адміністратором ваучерної системи UNITER

Захід відбувся в рамках Проекту “Інвестуймо в інституційний розвиток громадянського суспільства”, що виконується Ресурсним центром ГУРТ в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується PACT Inc. в Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.