bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Життя після ваучера
14.09.2011

ГУРТ вже запитував у фахівців, діяльність яких пов’язана з впровадженням програм розвитку для громадського сектору, як ваучерна система програми UNITER вплинула на інституційну спроможність українських ОГС та що можна було б змінити для покращення її функціонування

Ваучерна система

Які зміни відбулися в житті організацій після використання ваучерної системи програми UNITER, ГУРТ поцікавився в представників неурядових організацій, які вже скористалися цією можливістю

Тетяна Кіріллова, ваучерТетяна Кіріллова, керівник ЛОГО "Громадська ініціатива Луганщини"

Основні напрямки – розвиток самоорганізації населення, захист прав споживачів ЖКГ, у зв’язку з цим проводимо адвокасі кампанії, розробляємо нові нормативно-правові акти тощо.

Про ваучер дізналися з Інтернету – сайт UNITER і його розсилки. Відбувалася активна підготовка до Ярмарку. Ми були грантерами програми, відповідно були запрошені взяти участь, після – вже відстежували інформацію на порталі ГУРТ.

Послуги замовляли у консалтингової служба «Единорог».

Послугу обирали: склали Індивідуальний план розвитку організації. Після того як були виділені кошти – вибрали з плану. Після проведення Ярмарку інституційного розвитку ми отримали контакти декількох тренінгових компаній та індивідуальних тренерів, які пропонують тренінги з розвитку життєздатності організації. Крім того, наша організація ретельно вивчила інформацію про ринок послуг на Он-лайн ресурс «Розвиток ОГС» www.ngomarket.org.ua. Проаналізувавши пропозиції та програми тренінгів, які пропонуються різними компаніями, ми попередньо обрали такі організації:

  1. Консалтингова служба «Единорог», м. Луганськ
  2. Аудиторсько-консалтингова група «Компас», м. Київ
  3. Громадська організація «Агентство стійкого розвитку», м. Луганськ
  4. Донецький міський благодійний фонд «Доброта», м. Донецьк

У процесі контактування з провайдерами послуг ми з’ясували, що послуги останнього постачальника є дуже дорогими (більше вартості ваучера); при отриманні послуги другого провайдера організація тренінгу та консультації потребує додаткових коштів на проїзд та харчування. Решту – дві потенційні пропозиції ми проаналізували за такими критеріями:

  • вартість послуги;
  • зручність часу та міста надання послуги для нашої організації (крім проведення тренінгу, нам необхідно консультаційний супровід протягом тижня для складання та коригування фандрейзингового плану організації;
  • адекватність тренінгової програми потребами співробітників нашої організації;
  • оптимальний набір опцій у рамках запропонованої суми (мінімізація організаційних витрат тренінгу);
  • багатий досвід роботи в сфері надання навчальних та консультаційних послуг для НГО;
  • позитивний досвід роботи даного підприємця на території Луганську та Луганської області.

В результаті ми обрали Консалтингову службу «Единорог», м. Луганськ.

На навчання делегували мене, Кролевцову Світлану – члена Правління організації, Божко Ірину – члена Правління організації, фінансового директора.

Отримані знання допомогли розробити проект фандрейзингового плану організації; провести оцінку рівня життєздатності організації, рівня залучення додаткових коштів; виявити компоненти організаційного розвитку, що вимагають посилення;
отримати навички пошуку додаткових ресурсів; сформувати уявлення про інструменти залучення ресурсів у громадську організацію через створення її стійкої позитивної репутації.

Плануємо надалі використовувати цю систему, але за умови, якщо буде скорегований механізм оплати ваучера – дуже довгий період між отриманням послуги та її оплатою.

Рекомендую організаціям, які хочуть скористатися ваучерною системою запастися терпінням і чітко визначитися, яка послуга їм потрібна.

Ірина Каць

Ірина Каць, екс-виконавчий директор громадської організації «Фонд сільських громад Дворічанщини»

Основні напрямки – охорона культурної спадщини, розвиток сільських громад, підтримка сільських громад у вирішенні локальних проблем.

Про ваучер дізналися з презентації працівників Інституту лідерства та управління. Вони презентували програму «Управління неприбутковими організаціями» від Українського Католицького університету на одному з тренінгів. Якраз там і дізналися, що є така можливість отримати це навчання за ваучером.

Послуги замовляли у навчальної програми «Управління неприбутковими організаціями» в Інституту лідерства та управління Українського Католицького університету. Це річна сертифікована програма.

Послугу обирали: на той момент, коли ми дізналися про цю можливість, наша організація зареєструвалася тільки юридично, хоча до цього працювали як ініціативна група. Мали багато потреб і в знаннях, і в полі знайомств, і в навчанні, тому вирішили, що саме сертифікована однорічна змістовна програма буде фундаментом для нашої подальшої діяльності. Програма передбачає розробку бізнес-плану в процесі навчання. Якщо вдалий бізнес-план, його розглядають. Відбувається захист. Деякі бізнес-плани отримують фінансування. Разом з нами навчання проходило 20 представників від ОГС. 4 представники отримали фінансування, серед яких і наша організація.

На навчання делегували мене. На той час я була виконавчим директором ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини». Зараз я їх консультую.

Отримані знання допомогли дуже. По-перше, конспекти, які були зроблені під час навчання, передано фонду організації, ними користуються працівники. По-друге, програма надала можливість розширити коло зв’язків. Організації вже має партнерів по всій країні. І це дуже важливо для організації, яка тільки починає. По третє, за цей рік ми написали бізнес-план. По суті, це наш серйозний перший проект, який був підтриманий та отримав фінансування. Це власне проект «Розвиток сільського зеленого туризму у селі Мечникове Дворічанського району Харківської області» за підтримки Фонду Генрі Ноуена, розпорядником якого в Україні є Інститут лідерства та управління Українського Католицького Університету.

Рекомендую організаціям, які хочуть скористатися ваучерною системою змістовно підходити до вибору провайдера послуг. Щоби послуги були актуальними саме для організації, яка їх отримуватиме, щоби вписувалися в стратегію розвитку їхньої організації та були якомога змістовнішими і використовувалися якомога довший період.

Ірина Таран, ваучер

Ірина Таран, керівник Пирятинської районної організаціії Жіночі ініціативи

Основні напрямки – активізація громади, робота з будинками культури, в яких ми створювати центр громадської активності. Наша діяльність побудована на безконфліктному середовищі, на мирному перебуванні і на активізації громад. Самі розумієте на скільки зараз громада неактивна, а ми впроваджуємо різні методики, щоби змінити цю ситуацію.

Про ваучер дізналися на теренах Інтернету.

Послуги замовляли в навчальної програми «Управління неприбутковими організаціями» в Інституту лідерства та управління Українського Католицького університету. Програма передбачала розвиток різних напрямків роботи в неприбутковій організації.

Послугу обирали за рекомендаціями. Все відбулося на особистісних контактах. У цій програмі ми побачили рушійну силу для розвитку.

Отримані знання допомогли звісно ж. Я багато чого навчилася. Я була людиною, яка передавала інформацію членам нашої організацію. Адже ми проживаємо в маленькому місті і в нас малий доступ до якісної інформації, послуг і тренерів. А в цій програмі були присутні всі курси, необхідні для того, щоби наша організація розвивалася. Викладали все те і розповідали про ті види діяльності та напрямки роботи, які ми після навчання почали використовувати.
Наша організація до навчання жодних проектів не реалізовувала. А там нас навчили як це робити. Раніше ми займалися певною діяльністю і не думали, що буде попереду. Не знали, що таке стратегічне планування, оперативне планування тощо. Тепер ситуація зовсім змінилася, у нашої організації з’явився розвиток. Ми отримали підтримку двох наших проектів. Один реалізований повністю, інший – реалізуємо зараз.

Плануємо надалі використовувати цю систему. Але для початку хотілося б поїхати на Ярмарок інституційного розвитку, познайомитися з провайдерами, з їхніми видами діяльності, визначитися конкретно, що необхідно першочергово для нашої організації, а потім уже зробити замовлення.

Рекомендую організаціям, які хочуть скористатися ваучерною системою, користуватися тим, що на надається. Я, для прикладу не знала, що є така програма, що є така можливість, а результат він однозначно є.

 

Анатолій Рекун, ваучерАнатолій Рекун, керівник РЦ АНГО

Основні напрямки – проводимо навчання, консультування, технічну підтримку для ОГС, здійснюємо окремі проекти для місцевих громад, наприклад, складання стратегічних планів розвитку та планів туристичної привабливості.

Про ваучер дізналися на Ярмарку інституційного розвитку в Києві.

Послуги замовляли у місцевого провайдера, щоб далеко не їздити. Нам була потрібна фокус-група для наших членів-керівників НДО (1-й день) і тренінг за її результатами (2-й день). Враховуючи суму ваучера зупинилися на місцевому провайдерові.

Послугу обирали для нашої мережі АНГО – для покращення рівня комунікацій та ефективності діяльності між НДО.

Отримані знання допомогли. Завдяки донесеній до учасників тренінгу інформації про формування громадських рад (постанова КМУ від 3.11.2010 р.) 60 громадських організацій подали свої заяви відділу внутрішньої політики облдержадміністрації. За результатами фокус-групи були підготовлені і направлені до адресатів (президенту України та голові облдержадміністрації колективні листи від організацій-учасників АНГО). Наша організація трохи пізніше розробила і подала проект з навчання представників громадських рад, який ми зараз і реалізуємо в області.

Плануємо надалі використовувати цю систему, якщо буде така можливість в подальшому.

Рекомендую організаціям, які хочуть скористатися ваучерною системою чітко з`ясувати потреби в навчанні і підібрати під них кращого провайдера.

ПИТАННЯ ДЛЯ ЧИТАЧІВ ГУРТа

Чи отримувала Ваша організація ваучер на організаційний розвиток від проекту UNITER? Якими послугами скористалися? Що Вам вдалось зробити завдяки цій системі? Як, на вашу думку, її можна покращити?

Надсилайте Ваші історії та приклади на [email protected] з позначкою в темі листа "ВАУЧЕР" та беріть участь у дискусіях на цю тему на порталі ГУРТ.

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Інвестуймо в інституційну спроможність громадянського суспільства», який реалізується Ресурсним центром ГУРТ у межах проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Інфографіка: Алла Журавель

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.