bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Що потрібно для успішного розвитку сільського зеленого туризму?
02.09.2011

Село Мечникове Дворічанського району має всі передумови для успішного розвитку сільського зеленого туризму на основі історичної та природної спадщини. Але на жаль, люди в селі дуже пасивні, зневірені. Людей пригнічує безробіття, проблеми транспортного сполучення, обмеженість отримання інформації, побутові проблеми, одноманітність. Вони не вірять в те, що можна бути успішними завдяки власним силам.

З липня 2011 року громадська організація «Фонд сільських громад Дворічанщини» реалізує проект «Розвиток сільського зеленого туризму у селі Мечникове Дворічанського району Харківської області» за підтримки Фонду Генрі Ноуена, розпорядником якого в Україні є Інститут лідерства та управління Українського Католицького Університету.

У рамках проекту десять представників громади Дворічанщини побували в селі Костилівка Рахівського району Закарпатської області.

Навіть після тривалої підготовчої роботи з представниками громади, песимістичні настрої від’їжджаючих до далекої невідомої Костилівки, не зникли: «Що можна дивитися у тій Костилівці? Мабуть, гірше, ніж у нас в селі».  Дорога виснажила всіх; дві ночі, день – потягом і майже ще день від Мукачево до села Костилівка. Неймовірна спека, поганий настрій; тільки і тішили прекрасні краєвиди за вікном.

І ось, нарешті, Костилівка! Село, розташоване у підніжжі мальовничих гір, вздовж річки Тиса, за 9 км від райцентру Рахів. Настрій у всіх відразу поліпшився, коли на зупинці побачили господаря Йонаша Василя Івановича. Його садиба поряд з зупинкою. Розмістилися в красивому, двоповерховому будинку. Господар гостинно запропонував на вечерю національне блюдо «бограч».

Перша вечеря в Костилівці була неповторною! Багата природа, Тиса за 20 метрів від альтанки, - відновилися сили, знялося нервове напруження та стрес. Засиділись до пізна, тихенько перемовлялись: «Оце село, оце тобі будиночок, а господар!».А господар розповідав про історію села. Цікаво, що стара назва села – Берлебаш, з угорської перекладається «смуглявка». Хоча існує й інша версія, монголо-татари, подолавши Яблуницький перевал, увірвалися на територію краю. Тут вони зустріли активний опір місцевих жителів. У районі села вони захопили в полон багато воїнів. Монголо-татарський хан піднявся на вершину скелі й звідти вигукнув: «Берли башка!», що означало наказ відрубати бранцям голови.

Василь Іванович сказав дуже важливе для всіх: «Щоб займатися сільським зеленим туризмом необхідне розуміння влади, готовність бути слугою людей; вивчити «плюси» і «мінуси» зеленого туризму в регіоні; робота в команді». А найголовніше – вірити в успіх!

Він розповів про те, що в селі діють 10 зелених садиб. Всі вони зареєстровані в сільській раді.

На час перебування представникам громади Дворічанщини було запропоновано: пішохідні маршрути на г.Говерла, г.Піп –Іван, г.Близниця, г.Шоймул, до вершин Гуцульських Альп, Чорногори та Свидовця; пішохідні екскурсії містом Рахів та до мінеральних джерел; організація автомобільних екскурсій: до географічного Центру Європи, до Соляних озер (30 км), до мінеральних лікувальних ван у с.Кваси (25 км); до термальних озер в м.Берегове; м.Мукачеве з дегустацією вина; організація екскурсії до музею екології гір та форелевого господарства.

Виявляється, часу дуже мало! Тому обрали: Екскурсію до Музею екології гір та історії природокористування в Українських Карпатах, до форелевого господарства; екскурсію до географічного центру Європи, пішохідний маршрут на г.Говерла.

Як не дивно, саме на Закарпатті, у селі Костилівка, десять чоловік з Дворічанщини відчули єдність та братерство. Милуючись краєвидами Закарпаття люди згадували особливості свого унікального краю і щиро говорили про перспективи розвитку села Мечникове.

Мотивовані, з вірою поверталися додому. Будували плани. Найприємнішим було те, що ключовими особами у планах розвитку свого села Мечникове, представники громади Дворічанщини чітко визначали себе та своїх близьких, адже великі зміни у громаді починаються з маленького кола вмотивованих однодумців!

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.