bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як приймаються рішення щодо підтримки ІГС у Посольстві Королівства Нідерландів
19.04.2011

ГУРТ продовжує публікувати матеріали, які стосуються механізмів прийняття рішень щодо підтримки проектів від ІГС України посольствами інших держав-донорів. Вже була опублікована інформації від Посольства США в Україні. На черзі - Посольство Королівства Нідерландів. 17% користувачів порталу ГУРТ, які взяли участь в опитанні, вважають програму підтримки українських ІГС цієї країни найбільш ефективною. Пітер ван Фліт, Перший Секретар Посольства Королівства Нідерландів запропонував відповісти на наш інформаційний запит у форматі інтерв'ю.

ГУРТ: Який розмір фінансування програма МАТРА у 2011 планує надати для реалізації проектів українських ІГС?
Пітер ван Фліт: Наразі ми отримали підтвердження про бюджет на 2011 рік і це трохи більше 800 тис. євро. Частина з цих коштів буде витрачено на Молдову, оскільки програма МАТРА також діє на території Молдови та адмініструється нашим посольством, - це 25%, тобто близько 200 тис. євро. Отже, для України припадає 600 тис. євро, що будуть розподілені між 5 напрямками програми МАТРА, інформацію про них можна знайти на сайті посольства. Нашою метою є також розподілення цих коштів більш-менш рівномірно по регіонах. Максимальна кількість коштів, що можуть бути надані для фінансування одного проекту – 15 тис. євро. Проте інколи ми робимо винятки. Наприклад, якщо проект хороший, але може бути втілений тільки за умов трохи більшого або меншого фінансування.

ГУРТ: Чи ви маєте стратегію щодо розподілу коштів за регіонами?
- Так загалом ми намагаємося розподіляти кошти рівномірно, проте щороку ми маємо пріоритетні регіони. В цих регіонах ми робимо попередній опис ситуації й підтримуємо більше проектів.

ГУРТ: Які регіони є пріоритетними для фінансування цього року?
- В 2011 – це два регіони. По-перше, Автономна Республіка Крим, яка залишається пріоритетним регіоном вже 4-й рік поспіль. Цей регіон є пріоритетним з двох причин, перш за все, протягом років ми отримуємо дуже мало заявок з Криму і відвідуючи Крим, ми маємо відчуття, що громадянське суспільство в Криму все ще залишається менш розвиненим ніж в іншими регіонами країни. Другою причиною є те, що ЄС надає перевагу фінансуванню Криму.

Щодо другого пріоритетного регіону, то у 2011 році - це Донецька область. І це вперше. Це також пов’язано з тим, що ми отримуємо відносно малу кількість заявок з Донецької області.

Протягом останніх 10 років, щороку ми маємо специфічні пріоритетні регіони. Окрім Криму, минулого року це був Івано-Франківськ, перед тим - Одеса, до того - Тернопіль. Зараз прийшов час зробити щось і в Донецькій області.

ГУРТ: Чи можете ви коротко описати процес оцінювання пропозицій і процес прийняття рішення щодо того, яку з пропозицій підтримати фінансово?
- Ну, ви уявіть собі, протягом року ми маємо кілька сотень заявок і тільки маленькій частині з них будуть надані гранти і фінансування. В принципі, зазвичай проекти написані дуже добре, тому що люди використовують форму заявок, яка вказана на нашому сайті. Якщо ні, першим кроком буде прохання оформити аплікацію згідно зі зразком.

На першому етапі відбір здійснюється моїми колегами, що працюють на місцях. Вони розподіляють пропозиції на декілька категорій: хороші проекти, пропозиції, які не відповідають критеріям програми МАТРА і відповідно, не можуть бути профінансовані, і третя категорія – це проекти, які відповідають критеріям, проте не є достатньо переконливими; вони потребують покращення і можуть також бути підтримані. Щодо останньої категорії, то мої колеги, що працюють в регіонах, контактують з організаціями, які подавали заявки на фінансування і рекомендують їм: «змініть це або, чи не думали ви про те..». В багатьох випадках, після доопрацювання, вони доходять до висновку, що проекти є хорошими і тоді їх відносять до першої категорії.

Протягом місяця ми перевіряємо, що до нас надійшло і обираємо найкращі. Беручи до уваги розподіл за напрямками програми і регіонами, обираємо ті проекти, які будуть профінансовані. Далі координаційний відділ посольства пише рекомендацію, вказуючи необхідну суму, описуючи проблему і план її подолання, і вказує чому саме цей проект є хорошим і повинен бути підтриманий. Це така собі порада послу. З початку ця рекомендація потрапляє в наш фінансовий відділ, який переглядає бюджет.

Далі проектна пропозиція потрапляє в наступний відділ, який перевіряє чи всі вказані в проекті завдання є реальними до виконання і ризики від його виконання. Коли проект проходить ці два відділи, і фінансовий відділ погоджується з укладеним бюджетом, - він передається послу, який є тою людиною, яка затверджує фінансування проекту. І якщо посол затверджує проект, то ми надсилаємо організації приємного листа, в якому повідомляємо, що готові фінансувати її проект.

ГУРТ: Ви сказали, що спершу найкращі проектні пропозиції відбираються на локальному рівні, скільки в середньому пропозицій за місяць ви можете обрати?
- Це буде близько 6-7 проектів. І ще одна дуже важлива річ, роблячи цей вибір ми постійно підтримуємо контакт з організаціями, перш за все через їх сайти, щоб уникнути ситуації, коли ми будемо фінансувати те, що вже профінансовано кимось іншим, або в процесі надання фінансування. Це постійний процес що триває багато років, ми вже знаємо громадські організації і знаємо, що інші посольства роблять і стараємося бути на зв’язку, щоб уникати збігів.

І ще одна важлива річ, ми більше вагаємось чи підтримувати ті проекти, які хоч і є дуже високої якості, але які можуть бути профінансовані іншими донорами. Тому що програма МАТРА є дуже гнучкою, ми не маємо таких усталених умов в плані досвіду організацій, на приклад. Ми намагаємося допомогти тим організаціям, які можуть не отримати фінансування з інших джерел. Особливо молоді організації і ті, які знаходяться в сільських місцевостях, які тільки починають розвиватися і їх потрібно зовсім трохи підтримати.

ГУРТ: Чи ви залучаєте якихось зовнішніх людей до оцінювання проектів?
- Ні, зовсім ні.

ГУРТ: Як ви оприлюднюєте інформацію про ті проекти, які вже підтримали? Чи ви розміщаєте інформацію на вашому сайті, чи це вже справа організацій, які отримали фінансування?
- Ми заохочуємо організації, які фінансуємо, щоб вони зробили прес-реліз, підготували інформацію для преси, яку вони висвітлять на конференції з приводу відкриття проекту. Але ми не робимо цього самі. Якщо організація вирішить цього не робити, то все нормально. Але, звичайно, було б добре, якби вони це зробили.

Щодо іншого, то, до речі, ми плануємо розмістити інформацію про всі проекти на нашому сайті. Інформація про проекти, які ми фінансуємо не є таємною. Тому ми намагаємося бути відкритими і це знову ж таки працює як стимул для організацій. Ми завжди публікуємо список переможців, після прийняття рішення, включаючи також короткий опис проектів.

ГУРТ: Чи ви забезпечуєте зворотній зв'язок тим, хто не отримав вашої допомоги?
- Так, всі хто подається на отримання гранту, отримує лист з позитивним або негативним результатом рішення. Більшість з них отримують негативний результат, тому що, як я вже казав, ми отримуємо сотні проектних пропозицій. Кожен з аплікантів отримує персонального листа від мене, в якому я перепрошую за те, що ми не можемо профінансувати проект і надаю короткий опис того, що на нашу думку, було причиною відмови і чому проект виявився поганим, або не достатньо добрим, як буває в більшості випадків. Я завжди намагаюся бути ввічливим і привітним на скільки мені вдається, бо в більшості випадків ідеї є добрими, але у порівнянні з іншими, або тому, що ми вже профінансували багато проектів подібного типу, або проекти виходять за межі тематики програми МАТРА (на приклад, ми не фінансуємо бізнес або центральну владу) не отримав фінансової підтримки.

ГУРТ: Чи існують прецеденти, коли ідеї, які були в проектах потім були використані іншими організаціями? Що ви робите з проектними пропозиціями після того, як оцінили їх?
- Ми зберігаємо їх тут. Всі проекти, які ми отримуємо, після розгляду і прийняття рішення, не зважаючи на те, яке рішення було прийняте щодо кожного проекту, архівуються посольством і закриваються на 15 років, це відбувається згідно з нашим законом. Так, протягом 15 років ніхто їх не побачить. Після цього, ми знищуємо їх, на скільки мені відомо. Тобто ніхто окрім працівників посольства не може побачити проектні пропозиції.

Спілкувалась Мар'яна Завійська, менеджерка ГУРТа
З англійської переклала Ганна Гаврилів, волонтерка ГУРТа

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.