bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Механізми прийняття рішень щодо підтримки проектних пропозицій від ІГС: Посольство США в Україні
14.04.2011

Нещодавно у своєму блозі Мар'яна Завійська, менеджерка проектів ГУРТа торкнулась теми відмов громадським організаціям, які надсилають свої проектні пропозиції для отримання фінансової підтримки, посольствами різних держав. Слідом за Мар'яною, тему відмов проектів донорськими структурами підхопив Сергій Сухобойченко, експерт з розвитку громад. Очевидно, тема дійсно цікава і недостатньо висвітлена в інформаційному плані.

Два тижні тому ГУРТ запропонував користувачам порталу визначити найбільш ефективну програму підтримки ОГС, серед тих, які впроваджуються посольствами в Україні. У перелік потрапили посольства США, Норвегії, Королівства Нідерландів, Швеції, Німеччини, Фінляндії, Великобританії.

Пізніше ми зробили інформаційний запит (електронною поштою, традиційним листом) до згаданих посольств, де ми просили відповісти на такі питання:

  • Який об’єм фінансової допомоги інститутам громадянського суспільства передбачено у бюджеті Посольства на 2011 рік?
  • Як організований процес прийняття рішень щодо підтримки тих чи інших проектних заявок?
  • Хто ще, крім працівників Посольства залучається до прийняття рішень щодо підтримки проектних пропозицій?
  • Чи пояснює Посольство причини відмови? Якщо ні, то чому?
  • Яка доля проектних заявок, які не були підтримані?

У представників посольств був час подумати та надати відповіді на ці питання до 8 квітня.

Першими на наш запит відреагували Посольство США в Україні та Посольство Королівства Нідерландів. Власне, програма підтримки Посольства США в Україні набрала найбільше прихильників (46,5% читачів вважають її найбільш ефективною).

Друге місце за ефективністю посіла програма Матра Королівства Нідерландів - 17% читачів. Вчасно ми отримали також відповідь від Посольства Норвегії, які посіли 4 місце ефективності грантових програм (6 % прихильників).

До уваги читачів порталу ГУРТ пропонуємо інформацію, надану паном Крістофером Фітцджеральдом, Радником з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

"Як радник з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні та від імені Посла Теффта хочу подякувати Вам за лист та запит.

Одразу хочу зазначити, що наступна інформація буде стосуватися виключно процедури розгляду проектних заявок Фондом сприяння демократії та Фондом розвитку засобів масової інформації Посольства США в Києві й не відображатиме процедуру надання допомоги з боку Агенції США з міжнародного розвитку та іншими підрозділами місії США.

На 2011 бюджет Фонду сприяння демократії складає $650,000 а Фонду розвитку засобів масової інформації - відповідно $400,000.

Проектні пропозиції приймаються протягом року й не мають кінцевого терміну подачі. Після реєстрації та попереднього розгляду проекти представляються на засіданні Грантової комісії, які відбуваються один раз на квартал. До Грантової комісії входять представники всіх відділів Посольства США, а також Корпусу Миру США та Агенції США з міжнародного розвитку. Інколи залучаються також інші експерти та міжнародні донорські організації. Якщо Грантова комісія голосує за підтримання окремих проектів, описи цих проектів відправляються в Європейське Бюро Державного департаменту США для технічного розгляду та остаточного затвердження перед наданням гранту. Мета технічного розгляду полягає в тому, аби переконатися, що проекти відповідають параметрам програми, та перевірити точність запропонованих бюджетів, та відповідність статей бюджетів запланованим заходам та їх реальної вартості.

Проектні пропозиції оцінюються з урахуванням наступних критеріїв:

  • Чіткість формулювання мети проекту; чи вірно обрана цільова аудиторія?
  • Чи відповідає проект вирішенню конкретних інтересів, проблем та потреб?
  • Чи сприяє він кращому розумінню цілей американської дипломатії та цінностей демократичного суспільства?
  • Чи матиме проект значний вплив на вирішення конкретної проблеми та задоволення існуючих потреб?
  • Чи може організація виконати проект у зазначені терміни?
  • Чи має проект подальший сталий розвиток? Який вплив матиме реалізація проекту?
  • Чи буде організація самостійно виконувати проект?
  • Чи задіяні у проекті інші організації (субпідрядники)?
  • Чи є в організації технічні ресурси (людські та інші) для виконання проекту? Чи є організація надійною (попередній досвід реалізації проектів)?

Якщо організаціям відмовляють у підтримці їхніх проектів, вони отримують повідомлення про відмову та в деяких випадках пораду щодо того, до яких інших донорів можна звернутися. Електронна версія поданих заявок зберігається у Посольстві протягом 3 років.

У разі виникнення додаткових запитань звертайтеся, будь ласка, до нас за електронною адресою [email protected]
З повагою,

Крістофер Фітцджеральд,
Радник з питань преси, освіти та культури
Посольство США в Україні"

Сподіваємось, інформація буде корисною та дозволить інститутам громадянського суспільства, які прагнуть отримати фінансову підтримку від Посольства США в Україні, готувати якісні проектні пропозиції та перемагати у грантових конкурсах.

Інтерв'ю з паном Пітером ван Флітом, Першим Секретарем Королівства Нідерландів та відповідь Посла Норвегії в Україні пана Олава Берстада будуть опубліковані незабаром на порталі ГУРТ.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.