bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проєкт EU4Youth пропонує інновації щодо вдосконалення правового поля для соціальних підприємців
15.12.2020

З гордістю представляємо звіт «Соціальне підприємництво в Україні. Економіко-правовий аналіз».

За даними дослідження від 2020 р. та аналізу інших аналітичних та статистичних джерел, сьогодні в Україні працюють близько 1000 підприємств, які можна віднести до соціальних. Прогресуючий зріст кількості соціальних підприємств у останні 6 років (82%) є своєрідною реакцією на прояви соціально-економічної кризи, що стала наслідком політичних та геополітичних конфліктів. Згідно з аналізом (сторінки 11 і 12) соціальні підприємства надають робочі місця приблизно 54 тисячам особам, це майже 0,41% всього ринку праці працездатних осіб. Кількість працевлаштованих у соціальних підприємствах складає 5,5% порівняно від усіх зайнятих у сфері охорони здоров’я та надання соціальних послуг в Україні. Крім того, слід зазначити, що майже всі працевлаштовані – особи з вразливих верств населення, котрим важко знайти на роботу на звичайних підприємствах.

У масштабі всього сектору, орієнтовна прогнозована величина внеску соціального бізнесу у економіку країни може складати суму майже 3 млрд. грн. на рік (більше ніж 106 млн. доларів США, або майже 90 млн. євро). Цей внесок складає 0,08% ВВП України (сторінка 15 Аналізу). Сьогодні соціальні підприємства здебільшого працюють як структурний підрозділ неурядових організацій. Неурядова організація – неприбуткова організація, тому не має на меті отримання і розподіл прибутку. З огляду на це, соціальні підприємства мають обмеження щодо отримання кредитів, доступу до програм, зокрема програми фінансування МСБ тощо. Це суттєво гальмує розвиток соціального бізнесу, ставить під загрозу його сталість і спроможність забезпечувати можливості для вразливих верств населення, які є їхніми прямими бенефіціарами.

Проєкт EUnlocking пропонує внести зміни до Господарського кодексу України, Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та Податкового кодексу України. Ці зміни планується представити під час громадських слухань в грудні 2020 року та на національній і міжнародній конференціях у 2021 р. Після цього зміни будуть викладені в проєкт нормативно-правових документів і далі будуть подані на розгляд до Верховної Ради України.

Звіт побачите тут https://www.euneighbours.eu/uk/east/stay-informed/publications/ekonomiko-pravoviy-analiz-socialnogo-pidpriemnictva-v-ukraini

Контакти

Коментарі

Василь Назарук   1219 днів тому   #  

Дуже дивне дослідження. Чи можна вважати реферат, підготований на основі 4 джерел (Каталог соціальних підприємств України 2016-2017 рр., Аналітичний звіт до Каталогу СП, Зелена книга соціального підприємництва та Концепція розвитку СП в Україні) повноцінним дослідженням? У чому цінність даного дослідження? Чи можна вважати екстраполяцію даних 4-річної давнини коректною? Чи вивчалися потреби реальних СП, щоб пропонувати зміни до законодавства?

  •   Пiдписатися на новi
Ольга Якубова   1216 днів тому   #  

Звичайно. В 2020 році будл проведено базове дослідження. До речі, там є і Ваша експертна думка, за що ми дуже Вам вдячні. Посилання на це дослідження https://www.euneighbours.eu/uk/east/stay-informed/publications/zvit-pro-bazove-doslidzhennya-v-ramkakh-proektu-eunlocking-v

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.