bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розбудова спільноти практиків самодопомоги: в Києві відбулася конференція аніматорів ГСД
27.12.2019

Випускники Всеукраїнських шкіл самодопомоги та учасники проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що реалізується Ресурсним центром ГУРТ у цільових громадах Донецької та Луганської областей, обмінялися досвідом під час конференції у форматі відкритого простору.

Захід під назвою «Як підвищити ефективність впровадження технології само/взаємодопомоги в громадах?» відбувся 27 листопада 2019 року в Києві за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру й уряду Швеції.

Під час конференції учасники мали можливість розробити власні проєкти й дізнатися більше про розвиток технології самодопомоги в українських громадах. Однак основною метою заходу стала розбудова спільноти практиків ГСД.

Авторство: Ресурсний центр ГУРТ

«Формування спільноти практиків пришвидшує розвиток методики самодопомоги в Україні. Це не перша така масштабна конференція з обміну досвідом самодопомоги в Україні, ініційована Ресурсним центром ГУРТ. Однак цього разу на заході зустрілися ініціатори груп самодопомоги з багаторічним досвідом та початківці, які, не зважаючи на короткий термін реалізації проєкту, вже демонструють вагомі результати та надають новий імпульс розвитку цієї соціальної технології. Випускники Всеукраїнських шкіл самодопомоги, можна сказати, є експертами, однак комунікація з новими ініціаторами ГСД дозволила їм згенерувати цікаві ідеї. Чим більше з’являтиметься практиків самодопомоги в невеликих громадах, тим більше це посилюватиме соціальні зв’язки», – відзначив практичний психолог Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення Олександр Старовойтенко.

Учасники відкритого простору спільно сформували робочу програму конференції, яка налічувала 13 тем із удосконалення навичок організації і функціонування ГСД, – формати роботи, залучення учасників, використання онлайн-інструментів, відновлення внутрішніх ресурсів аніматорів ГСД тощо.

Авторство: Ресурсний центр ГУРТ

«Технологія відкритого простору стала для мене новим інструментом, який подарував унікальний досвід. В такому форматі ти працюєш винятково в тому напрямку, який цікавить тебе. Ідеї, згенеровані учасниками, дозволяють, наприклад, подолати труднощі в організації інформаційної кампанії для поширення самодопомоги у громаді. На конференції було корисно зустрітися з менторами, у яких кількарічний досвід організації ГСД. Від них дізналася про нові методики роботи та про те, як підвищити відвідуваність груп», – розповіла психолог проєкту «Стійкість та розвиток» БФ «Карітас Краматорськ» Марина Мартиненко.

Від конструктивного діалогу щодо розбудови спільноти практиків в Україні учасники перейшли до планування конкретних дій. Вони запропонували ідеї 14 проєктів, згуртувалися в команди і розробили подальші кроки, які зможуть розвинути спільно з однодумцями.

Авторство: Ресурсний центр ГУРТ

«Під час відкритого простору в мене виникла ідея створити групу самодопомоги для матерів-одиначок. Саме ця категорія населення, на мою думку, потребує додаткової уваги. Для досягнення максимального соціального ефекту процес впровадження ГСД потребує часу. На конференції я змогла поспілкуватися з досвідченішими практиками самодопомоги, порадитися з ними щодо тем, які мене турбували, заручитися підтримкою. Таке спілкування – чудова можливість напрацювання ідей. Після заходу ми потоваришували в соціальних мережах, обмінялися контактами й уже домовилися про співпрацю», – поділилася враженнями психолог Медичного центру «Нові Санжари» Національної гвардії України Світлана Мариніна.

Усі напрацювання учасників сформували книгу, яка стане помічником для реалізації конкретних проєктів у громадах.

 «Під час заходу відбувся обмін досвідом серед практиків, які проводять групи самодопомоги у різних областях України та створюють новий простір для покращення життя. На конференції були аніматори з великим досвідом організації ГСД. Вони поділилися можливими ризиками в роботі та шляхами їх мінімізації. Відкритий простір дозволив чудово попрацювати в малих групах, а «ефект метелика» (вільне переміщення впродовж роботи в групах, – ред.) дав можливість ознайомитися з напрацюваннями різних учасників. Такий формат спонукає до творчості та вироблення ідей: в одному випадку ти можеш бути ініціатором, а в іншому – просто учасником», – зауважив координатор ради експертів ГО «Фонд громад «Знання і справедливість» Павло Федик.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

Ігор Рекун   1569 днів тому   #  

Так, було цікаво, корисно, креативно, драйвово, вражаюче. Завдяки таким технологіям результатів і успіхів можна досягти вже з перших кроків. А поєднання кількох - ГСД, Open Space, конференція тощо - та застосування інших інструментів, дозволило досягти сінергії. І всі учасники отримали набагато більше, ніж просто обмін досвідом. А використавши здобуте - досягнення в громадах і для кожного з кожного в ній будуть ще більшими. Тож нам варто не загубитись, не втрачати зв'язки, а підтримувати і клонтакти, і один одного, і всі наші напрацювання та спільні задумки. І залишаємось на на одній хвилі! І в одному гурті! І з Гуртом! ))) О, це вже звучить як Новорічне привітання і побажання! Гуртуймося, друзі!

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Рекун   1569 днів тому   #  

А особлива подяка і побажання Олександру Старовойтенку! Успіхів, наснаги, руху вперед, гарного гурту і однодумців, підтримки від нас і нам. Такі спудеї, як от були з нашого Донбаса у цій групі, - достойний резельтат роботи і життєздатності ГСД. Всім - до зустрічі, хоча б і на ланах І-нету та на сторінках Гурту!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.