bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Добудова ХАЕС: позиція громадськості
02.08.2019

Громадськість підготувала відкрите звернення до органів влади щодо будівництва енергоблоків № 3 і 4 на Хмельницькій атомній станції.

Поки триває процедура оцінки впливу на довкілля, яку проводить Мінприроди, австрійське Міністерство сталого розвитку та туризму розкритикувало матеріали оцінки впливу на довкілля ТЕО добудови блоків 3 та 4 на ХАЕС.  Численні зауваження щодо звіту з ОВД надавала Мінприроди  і громадськість, зокрема ЕПЛ, а саме:

-       відсутні дані про поточний стан води у ставку-охолоджувачі, донних відкладів і ґрунтів на території об’єкту,

-       не представлені актуальні водогосподарські баланси басейну р. Горинь, а розрахунки її водогосподарських балансів здійснено на основі застарілих даних 2006 року, які не відображають дійсність;

-       відсутня інформація про кількість відходів, скидів та викидів, в тому числі радіоактивних, які будуть утворюватися у результаті здійснення планованої діяльності.

Фото із відкритих джерел

Більше того, в якості постачальника обладнання для енергоблоків № 3 і 4 на ХАЕС, а саме – реакторної установки, зазначена чеська компанія «SKODA JS a.s.». З 2004 року власником «SKODA JS a.s.» є російський холдинг «Объединенные машиностроительные заводы»[1], який в свою чергу підконтрольний російському ГазпромБанку (98,622% акцій)[2]. Обидві компанії, ВАТ «Объединенные машиностроительные заводы» (ОМЗ) та ЗАТ ГазпромБанк, внесені до списку юридичних осіб, до яких, згідно Рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України від 21 червня 2018 року застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)[3]. Тому залучення даної компанії до будівництва створює ризики для національної безпеки та суперечить національним інтересам України.

Допоки не завершена процедура ОВД, ЕПЛ, Екодія та ряд екологічних громадських організацій звертаються до міністерства з вимогою не дозволити уряду та НАЕК «Енергоатом» реалізувати цей проект та не ставити інтереси довкілля та національної безпеки в жертву економічним вигодам атомного лоббі.    

            Із текстом звернення ЕПЛ можна ознайомитися тут:

            За більш детальною інформацією прошу звертатися:

Ольга Мелень-Забрамна, керівник юридичного відділу ЕПЛ

Наталія Куць, юрисконсульт, аналітик ЕПЛ

Тел. 032 2257682



[1] http://www.omz.ru/group-companies  

[2] http://www.omz.ru/share/shareholder_structure

[3] https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/n0006525-18

Коментарі

Куць Наталія   1723 дні тому   #  

Текст звернення: http://epl.org.ua/announces/ni-dobudovi-novyh-atomnyh-blokiv-na-hmelnytskij-aes-zi-starymy-reaktoramy-ta-rosijskymy-tehnologiyamy/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.