bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому жінкам, які живуть з наркозалежністю, необхідний захист від дискримінації?
02.04.2019

Благодійний Фонд «Надія та Довіра» за технічної підтримки Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» вже другий рік поспіль проводить опитування жінок, які живуть з наркозалежністю.

Жінки, які живуть з наркозалежністю, потерпають від стигми та дискримінації. Вони постійно відчувають, що суспільство відвертається від них, і, у свою чергу відвертаються від суспільства. Вони звикли до того, що в момент, коли допомога потрібна найбільше, їх звинуватять або не братимуть до уваги.

Дискримінація – 75%

У 2018 році в анкетуванні взяли участь 97 жінок з різних регіонів України. Результати цього дослідження, без перебільшення,  шокують. З дискримінацією стикались  75% опитаних жінок.

-          41% опитаних жінок зазначають, що стикались з порушенням своїх прав працівниками Національної поліції України;

-          тільки 4% жінок, які живуть з наркозалежністю, відзначають, що отримали допомогу від Нацполіції, коли за нею звертались;

-          51% опитаних вказали, що не вважають за потрібне звертатись по допомогу до Національної поліції, а 35% респонденток побоюються, що можуть залишитись винними через те, що вживають наркотики.

-          36% опитаних мали досвід відмови в наданні медичної допомоги у зв’язку з тим, що вживають/вживали наркотики;

-          більшість респонденток стикалися з проблемами при постановці на облік у разі вагітності,  тільки 14% отримали повністю задовільні медичні послуги в тому разі, коли лікар знав, що пацієнтка вживає наркотичні речовини чи має позитивний за гепатитом С або ВІЛ статус.

-          Кожна третя опитана наркозалежна жінка вважає себе жертвою домашнього насильства (психічного, фінансового та фізичного).

 

У небезпеці вдома

 «Ми відчуваємо себе людьми другого сорту не тільки в лікарнях чи при зверненні до правоохоронців. Навіть з боку чоловіків, які теж вживають наркотичні речовини, ми відчуваємо зневагу. У сім’ях, де і чоловік, і жінка, наркозалежні не рідкість діалог: «Ось подивись на дружину Васі/Колі. Вона ж навіть траву не курить, а ти… Це не може не ображати», - поділилася наболілим одна з наркозалежних жінок. – Часто чоловік забороняє дружині ставати пацієнткою програм зменшення шкоди, і сам купує для неї наркотичні речовини. Мотив для такої поведінки: щоб ніхто не знав про те, що дружина залежна або має ВІЛ-статус. В результаті жінка залишається без необхідного лікування».

Цю інформацію підтверджує статистика: в деяких містах жінок в програмах зменшення шкоди в 8-10 разів менше, ніж чоловіків. І це при тому, що по статистиці громадських організацій серед трьох наркоспоживачів – одна жінка.

 

Дискримінація в пологовому будинку

Підтверджують інформацію про те, що жінки, які живуть з наркозалежністю, стикаються з дискримінацією, і фахівці Національної Гарячої Лінії з питань наркозалежності та замісної підтримувальної терапії. Її співробітниця Тетяна Лебедь розповіла про один із кричущих випадків порушення прав жінок, які живуть з наркозалежністю.

- Пацієнтка замісної підтримувальної терапії, тобто, наркозалежна жінка, яка замість небезпечних «вуличних» наркотиків вживає абсолютно легальний медичний препарат, призначений лікарем, народжує дитину. Для вагітних наркозалежних жінок та їхніх малюків набагато безпечніше, якщо майбутня мама вживає препарат ЗПТ замість нелегальних речовин. Тож, породілля приходить до тями після планового кесарського розтину, але ще не може самостійно встати. Вона просить медсестру подати їй замісний препарат. Так, це синтетичний опіоїд, але він не викликає «кайфу», а допомагає залежній людині нормально почуватися. Медсестра чи санітарка замість того, щоб подати пігулки пацієнтці, забрала їх, сказавши, що та більше своїх ліків не отримає.

Після втручання фахівців Гарячої Лінії ситуація вирішилась: жінка отримувала життєво важливі ліки, але видавали їх медсестри, хоча пацієнтка мала повне право приймати препарат самостійно. Лікарі ж пологового постійно вмовляли її знизити дозу і відмовитися від вживання. «Ці ліки мені призначив нарколог, який знає мою історію хвороби. Він підібрав мені необхідне дозування. Тільки завдяки замісній терапії у моєї дитини є адекватна мама», - ледь не плачучи пояснювала жінка нам по телефону, - розповіла Тетяна Лебедь.

Це кричущий випадок порушення прав, але якщо повернутися до результатів опитування, то більшість жінок вказали, що в пологових будинках ставлення до них краще, ніж в жіночих консультаціях: 38% отримали якісне обслуговування, незважаючи на свій статус.

Самозахист: підготовка «вуличних юристок»

Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» створене для адвокації прав жінок, які живуть з наркозалежністю.

«Подібні результати опитування були для нас прогнозованими, але, ми не можемо на них не реагувати. Особливо нас турбувало питання, як допомогти жінкам захистити свої права, адже вони неохоче звертаються не лише до співробітників поліції, а й до державних установ.  Міжнародний досвід свідчить, що у такому випадку необхідно залучити параюристок чи «вуличних юристок», - пояснила фахівчиня з адвокації Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» Галина Корнієнко. – Тож ми взялися за реалізацію проекту, відібрали дівчат з пілотних регіонів і вже завершили навчання».

В організації сподіваються, що жінки, які живуть з наркозалежністю, з довірою будуть ставитися до параюристок організації. Адже вони є представницями спільноти, теж мають досвід вживання наркотичних речовин, але знайшли в собі сили й впоралися з ситуацією. Знаючи проблему «з середини», вони  краще зрозуміють потреби та труднощі тих, хто до них буде звертатися.

Наразі, «вуличні юристки» готові до роботи і чекають на звернення. За необхідності, параюристки організації зможуть звернутися за юридичною допомогою до дружніх спеціалістів – юристів та лікарів.

«Проект тільки розпочинається, тому говорити про якісь результати ще зарано.  - пояснила Галина Корнієнко. – Лише наприкінці року можна буде говорити про розширення діяльності проекту на територію всієї України».

ДОВІДКОВО:

Аналіз дослідження жінок, що вживали наркотики, проводився Благодійним Фондом «Надія та Довіра» із залученням регіональних координаторок Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА» в рамках проекту «Партнерство заради натхнення, трансформації та об’єднання відповіді на ВІЛ (PITCH).

Проект «Вуличні юристки» реалізується Всеукраїнським об'єднанням нарозалежних жінок "ВОНА" за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Контакти

  • Тел.: 0671798858
  • 0990911458 Грицаєнко Катерина
  • інформаційний менеджер БФ “Надія та Довіра”

Коментарі

Наталья Калужская   1848 днів тому   #  

Мариуполь-0982803619-обращайтесь, если ваши права были нарушены.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.