bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молоді лідери із шести країн Східного Партнерства зустрілися в Києві
24.10.2018

22-23 жовтня 2018 року в Києві відбулася зустріч учасників Стипендіальної програми для громадянського суспільства країн Східного Партнерства, що фінансується Європейським Союзом. 20 стипендіатів із Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови й України зібралися разом, аби презентувати свої напрацювання та отримати нові знання із проектного менеджменту, звітування й комунікації.

Стипендіальна програма для громадянського суспільства країн Східного Партнерства розрахована на майбутніх лідерів і лідерок громадянського суспільства, які протягом шести місяців втілюють свої проекти. Цього року до переліку стипендіатів потрапило дев’ять учасників/учасниць із України. Переможці отримали гранти на реалізацію власних ідей у розмірі до 5 тис. євро, а також технічну підтримку.

Захід відкрила представниця Центру тематичної експертизи з питань підтримки громадянського суспільства, Генеральний директорат Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів з розширення ЄС, Сінзіана Пояна. Вона нагадала учасникам про принципи, за якими працює Східне Партнерство, та озвучила очікування від стипендіатів.

«Ми вже маємо декілька ініціатив, що входитимуть до нової архітектури Східного Партнерства. Наприклад, у червні під час дискусії, пов’язаної із гармонізацією ринку цифрових технологій, було вирішено до 2020 року знизити тарифи роумінгу для зручнішого використання мобільного зв’язку на території ЄС і поза його межами. Ще одна погоджена ідея – збудувати 5 500 кілометрів залізничних та автомобільних доріг у країнах Східного Партнерства. В рамках Еразмус + (програма ЄС, що підтримує проекти, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту, – авт.) 300 000 студентів зможуть поїхати на навчання до Європейського Союзу й повернутися додому з новими знаннями. Крім того, ЄС зобов’язався інвестувати близько 170 млн євро в розвиток спроможності громадянського суспільства», – зауважила у вступному слові Сінзіана Пояна.

Поряд із цим, пані Сінзіана вважає Стипендіальну програму для громадянського суспільства країн Східного Партнерства критично важливим кроком до розбудови лідерства нового зразка.

Детальніше про пріоритети Європейського Союзу в підтримці українського громадянського суспільства на наступні два роки розповіла Тетяна Шульга із Представництва ЄС в Україні: «Результати виборів, що відбудуться в Україні протягом 2019 року, однозначно змінять нагальні потреби та напрями нашої співпраці. Не лише на політичному рівні, але й на рівні технічної підтримки. Маючи Дорожню карту для взаємодії ЄС з громадянським суспільством в Україні, ми займалися її переглядом на 2018-2020 роки. Залучені експерти виконали дивовижну роботу, спрямовану на пошук перехресних питань, специфічних для України. Зокрема, йдеться про середовище, яке визначає перспективи, можливості, виклики та загрози для ОГС.

Ще одна особливість українського громадянського суспільства – післямайданні ініціативи, що посилили власну організаційну спроможність самостійно, без підтримки Європейського Союзу. Вони виявилися надзвичайно інноваційними та успішними у краудфандингу й інших методиках залучення ресурсів. Ми використовуватимемо їхні підходи для розширення спектру організацій, із якими працюємо, а також досвід бізнесу й інших суміжних галузей, де є природні шляхи для залучення громадськості. З іншого боку, українські громадські організації більше конкурують, аніж співпрацюють. Вони не діляться найкращими практиками та не об’єднуються заради спільної мета. Це те, що варто було б покращити», – пояснила Тетяна Шульга.

Під час дводенного заходу стипендіати дізналися, як застосовувати принципи управління проектами до менших (на рівні громад) ініціатив, отримали поради щодо презентації ідей і проектів, спробували себе в підготовці ефективної звітності, обмінялися досвідом із колегами та дізналися більше про успішні локальні ініціативи, що діють в Україні.

«Мій проект, пов'язаний із заснуванням у м. Армавір, Вірменія, Жіночого лідерського клубу та розширенням можливостей жінок-лідерок і спонуканням їх до активних дій. Найціннішою частиною Стипендіальної програми для мене є наша комунікація із колегами, завжди гнучка й корисна. А ще я навчилася бути конкретнішою у тому, що роблю», – поділилася враженнями від своєї участі в програмі засновниця Жіночого лідерського клубу, президентка Інтеграційного клубу соціальних змін Ожені Аветисян, Вірменія.

Наступний раунд прийому заявок на участь у Стипендіальній програмі для громадянського суспільства країн Східного Партнерства відкриється у грудні 2018 року.

«Мій проект PISA (від англ. Parent’s Initiative Social Acceleration, – авт.) спрямований на те, щоб налагодити дієвий контакт із батьками дітей, котрі мають хронічні захворювання, їхніми пацієнтськими громадськими організаціями та ініціативами, надати їм статус партнерів у комунікації із медичними працівниками, ідентифікувати потреби та почати діалог. Участь у Стипендіальній програмі завдяки чітко визначеним критеріям дозволила мені структурувати ідею й перетворити її на життєздатний проект, який дістав підтримку професійного середовища», – підсумував співзасновник Української академії педіатрії, член комітету громадського здоров’я, директор соціального підприємства «Дитячий центр здоров'я ім. Анни Мазуренко» Антін Кушнір, Україна.

Про попередню зустріч у рамках Стипендіальної програми читайте за посиланням.

Стипендіальна програма для громадянського суспільства країн Східного Партнерства є частиною проекту «Регіональний механізм підтримки громадянського суспільства країн Східного партнерства», що фінансується Європейським союзом і є сполучною ланкою між різними ініціативами громадянського суспільства. Проект реалізується у шести країнах Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна) і спрямований на зміцнення та підтримку ролі громадянського суспільства у реформах та демократичних перетвореннях, які відбуваються в країнах Східного партнерства.

Фото

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.