bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Злочини і відповідальність: ситуація на Донбасі у дослідженнях правозахисників
13.09.2018

11 вересня у рамках щорічної конференції HDIM у Варшаві було організовано сайд-івент членами Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Зі своїми дослідження злочинів та механізмів притягнення до відповідальності на сході України виступили правозахисники організацій-членів Коаліції.

Дослідження ситуації, що склалася на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, є доволі проблематичним.  У людей немає доступу до правової допомоги, оскільки заборонена діяльність міжнародних і незалежних неурядових організацій, ЗМІ. Люди бояться говорити, адже за цим може слідувати покарання. Самопроголошені республіки – закриті. Все це унеможливлює збір і поширення правдивої інформації.

Правозахисники висловили своє бачення справедливої системи розслідувань та притягнення до відповідальності, а також дали рекомендації для відповідних органів державної влади. Своїми моделями дій в умовах збройного конфлікту правозахисники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» поділилися і з учасниками – конференції – дипломатами, представниками міжнародних організацій та громадськими активістами. 

Правозахисники під час конференції звернулися до присутніх учасників із питанням, що Україна може і повинна робити в ситуації збройного конфлікту, щоби досягти справедливого покарання правопорушників. Постало питання, як Україні проводити розслідування, якщо обмежено доступ і дати правову оцінку не є можливим.

Правозахисники під час сайд-івенту розповіли про масштаби правопорушень та їхні тенденції. Зокрема говорилося про місця несвободи та випадки сексуального насильства. Дослідження показали ступінь розслідування державними правоохоронними органами. Згідно свідчень постраждалих, значний відсоток справ не розслідується, або ж є малоефективним.

Юристка правозахисної групи «Січ» Юлія Полєхіна відзначила: «На жаль, правоохоронна та судова системи України виявилися не готовими до такого розвитку подій, який відбуваються з 2014 року. Державу охопила тотальна безкарність, тобто ситуація, коли абсолютна більшість осіб, які вчиняли злочини, не понесла жодного покарання. Висновки про проблеми та недоліки розслідувань базуються на вивченні матеріалів досудового розслідування 35 кримінальних проваджень, що розслідуються слідчими підрозділами Національної поліції України та СБУ».

Ряд фактів, коли розслідування справ не проводилося належним чином, наведено на основі задокументованих свідчень постраждалих у звіті «Злочини без покарання». Саме його і презентували під час сайд-івенту 11 вересня.

«У звіті ми описали фактичні обставини розслідування окремих справ, враховуючи встановлені законом обмеження. Це дозволить читачу самостійно зроби­ти висновки про ефективність чи неефективність розслідувань.», - прокоментувала дослідниця Східноукраїнського центру громадських ініціатив Наталія Гриценко, співавторка звіту. Вона також виступила з доповіддю щодо фактів сексуального насильства та місця незаконного позбавлення в будівлі колишньої Луганської обласної державної адміністрації.

У сайд-івенті взяли участь також Наталія Мельник з організації Донбас SOS та Анна Овдієнко з Харківської правозахисної групи. Вони виступили зі спільним дослідженням про права засуджених, які відбувають покарання в установах відбування покарань в ОРДЛО.

Питання про те, якою ж має бути справедливість в умовах збройного агресії Російської Федерації, поставив у своїй доповіді голова Луганського обласного правозахисного центру «Альтернатива» Валерій Новиков. Він висловив свою позицію: «Для створення умов для реального відшкодування шкоди, завданої російською агресією доцільно розробити та запропонувати алгоритм фізичним і юридичним особам, провести інформаційну кампанію щодо реалізації цього алгоритму. Варто активізувати зусилля на міжнародній арені з метою створення механізму, який би передбачав відшкодуванням жертвам збройної агресії РФ шкоди, за прикладом механізму функціонування Компенсаційної комісії ООН, утвореної згідно з Резолюцією Ради Безпеки ООН».

Модератором сайд-івенту був В’ячеслав Ліхачов з організації Восток-SOS. В обговоренні доповідей на організованому Коаліцією сайд-івенті взяли участь представники різних міжнародних організацій. Вони висловили свою підтримку у питанні захисту прав цивільного населення на сході України.

 

Контакти

Коментарі

Поклад Василь    2040 днів тому   #  

Посилання на звіт "Злочини без покарання" не працює.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.