bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Пам’ятаємо, перемагаємо»: ветерани другої світової і воїни АТО зустрілися за круглим столом
16.05.2017

8 травня 2017 р. в Україні відзначався День пам'яті і примирення. У Покровську традиційно перед цим святом проходять зустрічі ветеранів з молоддю.

Студенти евакуйованого ДонНТУ запросили фронтовиків на круглий стіл в молодіжний HAB, який нещодавно відкрився в стінах університету. Тематична зустріч «Пам'ятаємо, перемагаємо» пройшла за участю ветеранів Другої Світової війни і воїнів АТО.

Спочатку студенти зачитали свої повідомлення. Йшлося про окупацію Покровська (Красноармійська) та евакуйованих ВНЗ Донецька. Була проведена аналогія між минулим і сьогоденням. Два рази Донецькому Національному Технічному Університету довелося пережити евакуацію. Під час історичних довідок студентам й гостям демонстрували слайди з фотографіями воєнних та післявоєнних років.

«Жахливу спіраль закрутила історія, і ми пішли по ній вдруге, - звернулася до студентів Вікторія Воропаєва, проректор з науково-педагогічної роботи ДонНТУ, - в жовтні 2014- го через військовий конфлікт студенти і викладачі ДонНТУ були змушені покинути стіни рідного університету та переїхати до Покровська. Але треба вчитися робити вибір і приймати рішення, нехай не завжди вигідні й зручні ».

Перш ніж перейти до дискусії, два покоління ветеранів і молодь подивилися документальний фільм «Звільнення». У фільмі показані події визволення України від німецько-фашистських загарбників, засновані на реальних фактах.

Після проникливого ролика гості-фронтовики, які пережили війну, захотіли висловитися. Тимофій Бугайов, Самігула Іскужин та Степан Бабичев пішли воювати, коли їм було по сімнадцять років. Зараз ветеранам по дев'яносто. Ці живі свідки історії одні з небагатьох ветеранів у Покровську, які брали участь в бойових діях на Далекому Сході у японській війні.

Тимофій Бугайов: «Цей фільм було боляче дивитися. Під час війни солдати билися на смерть. І зараз в Донбасі йде війна. Вона нікому не потрібна! Я хочу, щоб ця війна закінчилася якомога швидше!».

Степан Бабичев: «Мене призвали на фронт у сімнадцять років. У вісімнадцять років я вже був на фронті, а в дев'ятнадцять закінчилася війна. Наше покоління не оборонялось, а наступало і виганяло ворога, в тому числі  з території України. Подвиг тих часів показаний в художніх фільмах. Дивіться фільми про війну».

Самігула Іскужін: «Війна - це жахлива трагедія. Люди, які пережили війну, носять це в своєму серці. І у кожного свої почуття. Я бажаю вам ніколи не чути пострілів і не прокидатися від звуків снарядів!».

У свою чергу, присутні на зустрічі ветерани АТО, запевнили фронтовиків Другої світової, що зроблять все можливе, аби жах війни більш не повторився. На останок два покоління захисників батьківщини потиснули один одному руки.

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   2522 дні тому   #  

Чудовий захід, такі обов'язково треба проводити по всій Україні 8го Травня та 14 Жовтня!
Ветеранів 2ї Світової залишилися одиниці й ми повинні їх дуже цінувати, саме спираючись на їх досвід і підтримку боротися за кращу долю і протистояти різним ворогам, у т.ч. псевдоветеранам.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.