bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Діти України об’єднують Схід і Захід
03.01.2017

«Пряникова пошта» - так називається проект, що реалізується на теренах України вже третій рік поспіль і ставить собі за мету налагодження соціальних зв’язків серед шкільної молоді з різних регіонів нашої країни. Ініціаторами незвичної солодкої пошти стали активні проукраїнські переселенці з Донбасу. На початку, три роки тому, вони збирали дитячі листи і відправляли воїнам в АТО, тобто «Пряникова пошта» курсувала лише на фронт.

«Далі ми замислилися – у чому причина сьогоднішнього конфлікту, де ховається корінь нашого непорозуміння? Зовнішні причини усім зрозумілі, а от щодо проблем всередині країни, ми грішимо на низькі соціальні контакти між регіонами, - розповідає волонтер і куратор «Пряникової пошти» у Добропіллі, що на Донеччині, Тетяна. – Саме тому виникла ідея у такий спосіб об’єднати дітлахів з різних областей України, подарувати кожному учаснику нових друзів».

Тетяна розповіла, що «Пряниковій пошті» передував проект «Мандруймо Україною». Організатори намагалися влаштувати для дітлахів екскурсії – дати можливість помандрувати країною, познайомитися з новими людьми, а також традиціями, культурою і побутом. Щоб діти самі переконалися, що будь-які міфи безпідставні. Тогоріч в рамках проекту навіть вдалося повезти 20 дітей із сіл Добропільського району до Києва. Згодом через фінансові складнощі головну ідею трансформували у віртуальне спілкування. «Навіть якщо дитина не поїде до іншого міста, після участі у нашому проекті той же Львів, Очаків чи Вінниця вже не будуть для дитини абстрактними назвами. Ця крапка на карті неодмінно асоціюватиметься з якоюсь людиною», - ділиться думками Тетяна.

Масштаби акції вражають – десятки міст, тисячі школярів, тисячі їх листів і подарунків. І все це необхідно перевірити, розсортувати, зібрати докупи і відправити, а потім ще отримати відповіді, і знов перерахувати, розсортувати, відвезти до шкіл. Це величезна робота, підвладна лише згуртованій команді. Але насправді все тримається на ентузіазмі організаторів – НГО «Країна мрії». Їх об’єднує група у Фейсбуці, де вони спілкуються між собою та діляться успіхами своєї роботи. Просто кожен відчуває відповідальність за спільну ідею – возз’єднати регіони країни через тепло дитячих сердець.

Ініціатори «Пряникової пошти» покращили свої минулорічні досягнення більш ніж вдвічі. Кількість листів з Добропілля збільшилась зі 155 до 450, а по всій Україні – з 3000 до 7500. Донецька область була одним з найактивніших учасників листування – до проекту долучилися Мирноград, Селидове, Покровськ, Родинське, Лиман, Волноваха, Дружківка. Зокрема, в Добропіллі «Пряникову пошту» підтримали у міському відділі освіти, завдяки чому стало можливим залучити до акції якомога більше дітлахів. Їх листи поїхали до Львівської області та Вінниці. Натомість добропільські школярі отримали листи від дітей зі Знам’янки, Кропивницького, Очакова, Львова та Вінниці. Окрім шкіл, до солодкого листування долучилися ще й діти з Добропільської громадської організації «Ліга майбутніх поліцейських». Тепер їхні однолітки з західної України дізнаються про молодіжну організацію, котра є лише в Донецькій області.

То як же відбувався сам процес? У листопаді діти з різних міст і сіл України написали листів своїм майбутнім товаришам, розповівши про себе і свої захоплення. Вони вітали своїх однолітків з прийдешніми святами, а у конверт вкладали невеличкі подарунки. Організатори долучали до кожного листа солодкий пряник. І ось нещодавно дітлахи нарешті отримали довгоочікувані листи від своїх поки що незнайомих товаришів. Але кожен сподівається на подальше спілкування і тісну дружбу. І кожен чекає, що отримає відповідь і на свого листа. Таким чином, діти, які взяли участь у «Пряниковій пошті», можуть отримати одразу двох нових друзів. Минулого року шістьох дітей з Добропільського району навіть запросили до себе в гості мешканці Львівської області. Звідти малеча повернулася сповнена неймовірних вражень від святкування Різдва в карпатських селах і новорічних традицій львів’ян.

Дехто вже вдруге бере участь в акції – спілкування з однолітками із західної України триває й досі, і тепер вони сподіваються ще більше розширити коло своїх друзів.

Матеріал підготувала Яна Рубан

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. 

Контакти

Коментарі

Тетяна Войтюк   2662 дні тому   #  

Дяку, Яні, за таку точну передачу інформацію про акцію "Пряникова пошта в Україні.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.