bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві пройшов Всеукраїнський Форум «Надія на життя»
07.12.2016

1 грудня 2016 року  в  ДП «Український дім» пройшов Всеукраїнський Форум «Надія на життя». У роботі Форуму взяли участь близько 700 учасників з різних регіонів України, фахівці із зарубіжних країн, представники міністерств, керівники реабілітаційних центрів, громадські діячі та ін.

Всеукраїнський форум на тему «Медична, фізична, психологічна та соціальна реабілітація в Україні: виклики ХХI століття» став місцем зустрічі представників реабілітаційної галузі та поштовхом до створення єдиної багатопрофільної реабілітації, розробки законодавчої бази, а також формування єдиної асоціації, яка буде захищати права реабілітологів та клієнтів.

Захід розпочався з Панельної дискусії, яку відкрила Наталя Ткаченко-Ритвіна,ініціатор Форуму, засновниця благодійного фонду «Місія SOS», помічник директора ДП «Український дім»: «У результаті спільної роботи ми маємо розробити стратегію розвитку сфери реабілітації». 

Юрій Стельмащук, Голова Українського дому, наголосив на тому, що сьогодні Український дім є місцем Національної ідеї: «Ідея здоров’я нації – це один з фундаментів, на якому можна побудувати сильний народ. Завдяки консолідації зусиль кращих спеціалістів на одному майданчику задля обміну практикою та досвідом, можливо розробити єдину стратегію та законодавчу ініціативу розвитку реабілітаційної галузі».

Голова «Європейської поліцейської асоціації» Сергій Шульженко, розповів  про статистику вчинення злочинів та орієнтовний запит на реабілітації людей в Україні. «В країні зменшується обіг наркотичних речовин, але вражає інше: вік людей, що починають вживати наркотики знизився до 15 років. Дітям потрібна реабілітація».

Ксенія Возніцина, координатор реабілітаційного відділення клініки професійних захворювань Інституту праці АМНУ навела невтішну статистику розвитку посттравматичного синдрому у військових на прикладі солдат у В’єтнамі: «50 тисяч солдат загинуло на війні, і ще 150 тисяч – після. Останні - це люди, яких не було вчасно реабілітовано».

Президент мережі реабілітаційних центрів «Ренесанс» Віктор Хіжняк, наголосив на необхідності створення змін в галузі разом з колегами, що прийшли на Форум: «Коли ми об’єднаємось? Всі ми чули про реабілітацію. Але хто бачив реабілітацію? Кожен скаже, що щось потрібно змінити в тому, як надається реабілітація. Для цього нам потрібно всім разом попрацювати».

Оксана Андрієнко, координатор ВГО “Спілки Ветеранів, Учасників, Інвалідів АТО та бойових дій”, наголосила на професійному підході до справи: «Я не хочу нікого образити з колег, які займаються реабілітацією, але час показує, що потрібна систематизація знань у реабілітаційній галузі. В Україні з’явилося дуже багато реабілітологів та психологів, які після короткотривалих курсів поспішають надавати допомогу. Нам необхідна мережа фахівців, яку можна контролювати».

Доповідачами заходу були: Роман Пилипенко - начальник відділу реабілітаційних послуг та зайнятості осіб з інвалідністю Міністерства соціальної політики, Григорій Дунас - директор Львівського державного центру реабілітації інвалідів, Олена Чуйко - завідувач кафедри “Соціальна реабілітація та соціальна педагогіка” Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Юлія Саранчева – засновниця благодійного фонду «Милосердя»,Валерій Патонич - керівник центру по лікуванню харчової залежності “REVOCANDA”, Інна Силантьєва - директор фонду підтримки молодіжного та олімпійського плавання, В’ячеслав Дьомін - директор ТОВ “Лікар - Інвест”, Катерина Бадріна - терапевт-кардіолог  вищої категорії медичної клініки “Борис” та інші.

Логічним продовженням заходу стало “Світового кафе” – метод колективного напрацювання ідей. Учасники змогли оцінити потреби та запити ключових суб’єктів сфери і поглянути на реабілітаційну галузь з різних сторін, зокрема: клієнтів реабілітації, громадських реабілітаційних організацій, бізнесу у сфері реабілітації, державних закладів-надавачів реабілітаційних послуг, донорських організацій, міської влади, Верховної Ради, міністерств, ЗМІ. Презентовані результати колективної роботи можуть бути використані для розробки стратегії подальшого розвитку сфери реабілітації. Модератором заходу була Анна Валенса - кандидат філософських наук, соціальний філософ, методолог, фасилітатор візійного проекту «Нова Країна», член команди  WikiCitiNomika.

Усі відвідувачі Форуму мали змогу отримати безкоштовну консультацію від фахових практиків, а також дізналися про діяльність українських реабілітаційних установ, організацій та компаній на локації «Живий довідник організацій».

Форум завершився благодійним концертом піаніста-віртуоза Євгена Хмари. У залі були присутні люди з глибоким порушенням зору, які отримали змогу відвідати захід безкоштовно. Чуттєва та натхненна музика талановитого виконавця стала дієвою психологічною реабілітацією! Зібрані від продажу квитків гроші були передані людям, які потребують термінової реабілітації.

Учасники Форуму дійшли висновку про необхідність об’єднання зусиль різних напрямків реабілітації та відповідних представників державного, бізнес та громадського сектору. Сьогодні актуальною залишається потреба у розробці дієвого законодавства для врегулювання сфери реабілітаційних послуг в Україні з урахуванням  потреб як надавачів, так і отримувачів послуг. Попри наявність великої кількості реабілітаційних центрів, у країні і досі не існує професії реабілітолога.  Цей факт зумовлює внесення змін до переліку професій реабілітаційної галузі та чіткого фіксування вимог до спеціалістів. Крім того, в українському законодавстві немає визначення поняття «реабілітаційний центр» та його ознак. Існує необхідність побудови міжвідомчої взаємодії у забезпеченні системного бачення реабілітаційного процесу з впровадженням мультидисциплінарного підходу.  

Керівники реабілітаційних центрів домовилися про дату робочої зустрічі та подальшу  розробку конкретного плану дій з урахуванням напрацювань учасників Форуму.

Представники реабілітаційних центрів різних форм власності, державних установ, громадських організацій та спеціалісти, які не змогли  відвідати захід, але хочуть долучитися до подальшої роботи можуть надіслати запит на електронну пошту [email protected]

Український дім дякує компанії Соціальний консалтинг “Параграф” за допомогу у організації заходу, інформаційному партнеру “ГУРТ” та всім компаніям, державним структурам та громадським організаціям, що долучилися до заходу: благодійний фонд «Український дім», благодійний фонд «Місія SOS», мережа медичних клінік Борис, міжнародна мережа реабілітаційних центрів «Ренесанс», міжнародне товариство «УКРАЇНА-БІЛОРУСЬ», Європейська поліцейська асоціація України, Українська асоціація медичного туризму (УАМТ), центр по лікуванню харчової залежності «REVOCANDA», центр відновлювальної та психосоматичної медицини «Recovery», реабілітаційний центр «D.D.C», реабілітаційний центр «Клініка лікаря Долинського», ТОВ «Лікар Інвест», ТОВ «РЕХАФЛЕКС», Всеукраїнське об’єднання організацій роботодавців санаторно-курортних та оздоровчих закладів, фонд підтримки молодіжного та олімпійського плавання, кафедра соціальної реабілітації та соціальної педагогіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Всеукраїнське громадське об’єднання «Українська Координаційна Рада», Всеукраїнська громадська організація «Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій», громадська організація «Довгі літа», благодійний фонд «Центр Милосердя», благодійна організація «Благодійний фонд 911», благодійна організація «Фонд Розвитку Спільнот» та ін.

Більше фото та інформації на сторінці Facebook https://www.facebook.com/events/954207871357465/

Контакти

Коментарі

Василь Коротков   2685 днів тому   #  

Позитивним є те, що захід розпочався з Панельної дискусії. Справжня реабілітація - це не простий, не комплексний, а тільки системний рух, що повинний мати багато аспектів.
На наш погляд, Всеукраїнський Форум «Надія на життя» потребував підтримки кібернетичної, так як створення цієї єдиної багатопрофільної реабілітації неможливе без системного вирішення.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.