bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» – десять років допомоги тяжкохворим України
14.11.2016

«Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» провадить інтенсивну роботу на міжнародному та національному рівні щодо допомоги тяжкохворим. Що ж було зроблено Асоціацією паліативної та хоспісної допомоги в 2016 році?

У жовтні 2016 р. весь світ відзначав День паліативної та хоспісної допомоги. В Україні ряд організацій проводили засідання-обговорення проблеми у форматі «круглого столу», конференції, дискусії, або благодійні заходи чи акції. Основна мета була не тільки обмінятися досвідом і вийти на нові рішення, але й в черговий раз нагадати суспільству: в Україні є не менше 0.5 мільйони тяжкохворих громадян, які гостро потребують допомоги в кінці свого земного  шляху.  Це не тільки особи старечого віку, але й діти, які страждають від генетичних, неврологічних, онкологічних захворювань. Ці люди потребують не лише медичної, але й соціальної, психологічної підтримки. Основна мета паліативної та хоспісної допомоги — зменшити біль і страждання, дозволити людині, а також членам її родини, її близьким, закінчити життя з гідністю і з якомога кращою якістю життя.

 Благодійна організація «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» провадить роботу з розвитку допомоги тяжкохворим і членам їхніх родин з 2006 р.

Якщо на початку шляху в Україні майже не говорилося про цю проблему, питання знеболення онкохворих, які закінчували життя в тяжких фізичних стражданнях, стояло надзвичайно гостро, а держава не приділяла уваги цьому питанню, то через 10 років ситуація змінилася на краще. Значно лібералізовано нормативно-правову базу щодо використання знеболювальних; ведеться системне навчання фахівців, волонтерів, рідних тяжкохворих, відкриваються нові будинки для тяжкохворих і т.д.

«Асоціація паліативної та хоспісної допомоги» провадить інтенсивну роботу на міжнародному та національному рівні щодо допомоги тяжкохворим.

Що ж було зроблено Асоціацією паліативної та хоспісної допомоги в 2016 році?

Проведено тренінги (в основному триденні) з прав тяжкохворих дітей у Ужгороді, Дніпрі, Кіровограді, Василькові, Сумах, Львові, Переяславі-Хмельницькому, Мелітополі, Києві, у яких взяли участь близько 170 осіб.

Проведено цикл лекцій для фельдшерів ФАПів і сімейних лікарів у рівненській обл. (понад 150 учасників).

Організовано навчальні візити до закладів охорони здоров’я, соціального захисту  та в благодійні організації Польщі, Швеції, Норвегії, Угорщини, Бельгії, у яких взяли участь близько 50 фахівців.

У співпраці з кафедрою паліативної та хоспісної медцини Національної медичної академії імені П.Л.Шупика розроблено 2 програми циклів тематичного удосконалення «Організаційні, соціальні, психологічні, правові аспекти паліативної та хоспісної медицини», які будуть затверджені у 2017 р.

Вперше в Україні розроблено методичні рекомендації «Медичні та соціальні аспекти догляду за тяжкохворими, що потребують сторонньої допомоги, в домашніх умовах», К., «Університет Україна”, 43 с. Копії методичних рекомендацій розміщено в відкритому доступі і можуть бути завантажені на Android через Google Play.

Продовжується співпраця з кафедрою паліативної та хоспісної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика щодо навчання медичних сестер. Усього курси, на яких провадиться використання новітніх технологій, закінчили близько 150 медичних сестер.

Також розпочинається спільне з Національною медичною академією післядипломної освіти навчання молодих науковців щодо проектного менеджменту та залучення коштів на дослідження.

Голову Асоціації паліативної та хоспісної допомоги Олександра Вольфа з 2016 р. включено до міжнародної редакційної колегії журналу «Social-Health Spectrum» та до Наукової ради Краківського хоспісу для дітей.

Розроблено та опубліковано «Звіт про права тяжкохворих дітей» (К., «Університет Україна», 100 сторінок).

Проведено та опубліковано у електронних ЗМІ дослідження законотворчої активності Верховної ради VIII скликання щодо питань соціальної політики та соціального захисту.

Група «Асоциация паллиативной и хосписной помощи» у Фейсбуці нараховує майже 1000 осіб. У соціальних мережах опубліковано понад  400 постів на теми, пов’язані з розвитком паліативної та хоспісної допомоги.

Відбулося 3 радіоефіри, опубліковано 45 публікацій в ЗМІ.

Відкривається новий офіс Асоціації у Чернігівській обл. і заплановано відкриття тренінгових центрів з паліативної та хоспісної допомоги у Львові та Києві.

Отримано 4350, вислано 6590 електронних листів.

Отримано та опрацьовано 112 звернень від людей у складних життєвих обставинах з різних регіонів України.

У співпраці з територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Печерського району м. Києва продовжується реалізація інноваційного проекту з надання паліативної допомоги вдома.

У співпраці з НДСЛ «ОХМАТДИТ» продовжується розвиток клінічної соціальної роботи як напрямку розвитку соціальної роботи.

Контакти

  • БО “Асоціація паліативної та хоспісної допомоги”
  • [email protected]

Коментарі

Ігор Алексєєв   2725 днів тому   #  

Група «Асоциация паллиативной и хосписной помощи» у Фейсбуці. Російською мовою чомусь.

  •   Пiдписатися на новi
Олексадр Вольф   2699 днів тому   #  

група російською мовою, оскільки хотілося би до неї доєднати представників СНГ (є багато друзів з Грузії, Таджикістану та інших країн)

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   2699 днів тому   #  

Вони вже доєдналися?
Я думав, у зв'язку із модернізацією та демократизацією у них уже російська не є мовою міжнаціонального спілкування.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.