bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ВМГО «Студентське братство» просуває адаптацію озеленення у містах до зміни клімату
11.11.2016

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство» продовжує серію заходів «Захистимо дерева – щит Планети від зміни клімату». У Івано-Франківській, Львівській, Донецькій, Харківській, Луганській, Одеській областях ВМГО «Студентське братство» розпочала проведення у школах  екоуроків для учнів 6-11 класів.

Крім просвітницьких заходів студенти-волонтери підготували всеукраїнську інформаційно-адвокаційну акцію - до мерів усіх обласних центрів та десятка інших великих міст України було спрямовано листи із пропозиціями та запитаннями щодо проблем адаптації озеленення до змін клімату. Волонтери ВМГО «Студентське братство» спонукали міські ради до надання інформації про те, які дерева найбільше використовувалися для озеленення у містах, чи є серед них ті, які найкраще адаптовані до зміни клімату і найефективніше забезпечують затінення, зменшення температури під час літньої спеки.  Близько 30 міськрад отримали можливість покращити поінформованість щодо адаптації озеленення до проблем зміни клімату, які викладені у посібнику «Адаптація до зміни клімату: зелені зони міст на варті прохолоди», на який посилалися автори звернень. Цей посібник видано ГО УЕК "Зелена Хвиля"  за підтримки Національного екологічного центру України Climat Forum East II.". Експерти згаданого посібника вважають, що «найбільш ефективним видом для зниження температури можна вважати гіркокаштан. Він активно поглинає вуглекислий газ і ви­діляє воду протягом літньої спеки, створюючи потужне затінення».

Волонтери Студентського братства побачили, що проблема адаптації зелених зон міст до викликів зміни клімату потребує значних адвокаційних зусиль, системного поширення інформації, залучення авторитетних людей, депутатів місцевих рад тощо. Для ефективного громадського лобіювання необхідних змін у муніципальній політиці з озеленення планується поєднувати молодіжну активність із порадами фахівців - екологів та ботаніків. Так, в Одесі, де через зміну клімату почастішали надзвичайні погодні умови, які спричиняють повалення дерев, один з місцевих ботаніків порадив Студентському братству, що найбільш стійкими до вітру в Одесі і тому ефективними для озеленення є такі дерева як платан, софора і дуб.  

Про актуальність такої системної роботи з боку громадськості свідчать відповіді з усіх регіонів України, які отримала ВМГО «Студентське братство». Так, значна частина міських рад та їх підрозділів навели інформацію, яка свідчить про те, що для озеленення використовують невиправдано бідний асортимент дерев. Для прикладу, у м.Слов’янську Донецької області перевага протягом останніх трьох років надавалася двом видам дерев: яблуні Недзельського (226 одиниць) та клену гостролистому кулястому Globosum (135 одиниць), інші види дерев висаджувалися у Слов’янську лише у кількості 10-30 одиниць. У деяких містах зізнавалися, що процент приживлюваності висаджених дерев становить лише 62%. Інші ж повідомляли про відповідність нормативу - 95%. Водночас, більшість міських рад чи їх підрозділів або комунальних підприємств вказували, що не висаджували останніми роками і не планують висаджувати для озеленення гіркокаштани.  Виявлено, що досить часто перевага при озелененні надається висадці суто декоративних видів. Так, у Полтаві таких дерев висаджено за 2014-16 роки понад 1600 одиниць. У цьому місті створено навіть комунальне підприємство «Декоративні культури», яке і відповідає за озеленення і за надання відповідей на запити щодо адаптації озеленення до зміни клімату.

Крім просвітницьких та адвокаційних заходів ВМГО «Студентське братство» залучає студентську та учнівську молодь до практичної діяльності для захисту дерев - прибирання або облаштування об’єктів природно-заповідного фонду. Про осінні акції у  об’єктів ПЗФ - Національного парку «Святі Гори», Регіонального ландшафтного парку «Краматорський» вийшло вже 8 телесюжетів.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.