bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Культурні проекти змінюють міста: як селфі врятували міст у Генічеську
03.11.2016

У рамках програми «Культурно-освітня академія» 16 проектів із 11 міст України отримали гранти на втілення найрізноманітніших ініціатив. Деякі з них не просто об’єднали навколо себе незліченну кількість людей, але й змінили життя міста.

Літературний центр імені Аґнона, який починався у дворі звичайного будинку в Бучачі, серія дискусій про проблеми Добропілля Urban Talk Hackaton, яка народилася зі звичайних суботників, культурний квест у Чернівцях, проект про дослідження проблем міста Urban Creativity Lab у Рівному, нарешті, акція «100 років — 100 селфі», спрямована проти демонтажу залізничного мосту, однієї з головних пам’яток Генічеська, — це тільки невеликий перелік ініціатив, які з’явилися за підтримки Культурно-освітньої академії. Її підсумки підіб’ють уже 10 листопада, а поки активісти Генічеська святкують перемогу — їхній проект переконав місцеву владу зберегти архітектурну споруду.

Міст у Генічеську — витвір архітектурного мистецтва, був створений у 1915 році компанією Waagner Biro, яка доклала рук до Рейхстагу, Сіднейської опери, футуристичного аеропорту в Баку і ще 4 тисячам знакових об’єктів по всьому світу. За своє довге життя міст бачив і революцію, і війни, і кризи, по ньому ходили потяги, їздили автомобілі, а зараз він вірний друг рибалок і нирців.

Навесні 2016-го влада Генічеська анонсувала демонтаж мосту і здачу конструкції на металобрухт. На захист архітектурної пам’ятки авторства одного з найбільш титулованих бюро світу стали місцеві активісти.

«Ми придумали низку проектів, присвячених мосту, — розповідає Юлія Манукян. — Наприклад, конкурс фотографій «100 років — 100 селфі». Роботи переможців ми розмістили на верхотурі мосту, це було дуже гарно. Також організували лекції спеціалістів Краєзнавчого музею, виступи музичних і танцювальних колективів. Сьогодні виставка фотографій проходить у Будинку культури Генічеська. Ми боремося за міст і як за об’єкт унікальної спадщини, і як за символ прагнення до іншого, не депресивного майбутнього».

Проект підтримали не лише мешканці Генічеська, для яких міст — невід’ємна частина урбаністичного пейзажу, а й міжнародні культурні інституції, а потім і… місцева влада, яка вирішила, що така цінна пам’ятка все-таки потрібна Херсонській області. Тепер очільники міста на рівних з активістами беруть участь в акціях із перетворення мосту в арт-об’єкт.

Такою зміною подій приємно вражені в Goethe-Institut в Україні.

«Задача Культурно-освітньої академії — підтримувати культуру в українських регіонах, — розповідає референт культурних програм Goethe-Institut Фрідеріке Мьошель. — За три роки існування проект об’єднав 200 культурних менеджерів, урбаністів, художників і громадських активістів, кожен з яких прагне розвивати своє місто. Ми раді, що завдяки таким акціям, як у Генічеську, ставлення до культурних проектів, їх впливу і можливостей змінюється і у місцевої влади».

*Goethe-Institut – це культурний інститут Федеративної Республіки Німеччини, що діє в усьому світі, сприяє вивченню німецької мови за кордоном і підтримує міжнародну культурну співпрацю.

Контакти

  • Програма «Культурно-освітня академія»
  • http://bit.ly/2fksPDs

Коментарі

Ігор Алексєєв   2713 днів тому   #  

Дуже хороша стаття і чудова подія!
Жаль, не розкрита тема, чому місток нині не застосовується за прямим призначенням.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.