bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від консультацій з громадськістю до відкриття нової зупинки річкової переправи у Херсонській області
15.01.2016

Як зрозуміти, що потрібно вашій громаді? Чи нові впровадження та проекти відповідають потребам людей, до яких вони застосовуються? Які інструменти потрібні, щоб зібрати інформацію, порадитись з цільовою аудиторією та спільно прийняти рішення?

Саме на ці запитання відповів проект «Конструюємо зміни: моніторинг громади в Голій Пристані, Херсонської обл. - поштовх до суттєвих соціальних змін», який було ініційовано Фондом Політики Розвитку (fpr.org.pl) Польща за підтримки Центра регіонального розвитку «Топ-Кая», Голопристанської міської ради, партнерских організацій з Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини. Проект фінансовано Міжнародним Вишеградським Фондом та Міністерством Закордонних Справ Республіки Польща в рамках програми «Польська допомога».

Це вже другий спільний проект. Першим був BRD-Net. Чорноморська мережа регіонального розвитку», впровадженого Центром регіонального розвитку “Топ-Кая”, учасники якого вчилися на європейському досвіді розробляти проекти, налагоджувати зв’язки між різними секторами та пройшли онлайн курс по підготовці проектних заявок.

Цього разу місто Гола Пристань виступила пілотом з впровадження інструментів моніторингу спільноти. В лютому 2015 р. було запущено сайт gopriplus.org, на якому мешканці та гості міста могли розміщати фотографії проблемних ділянок міського простору, лишати коментарі стосовно наступних категорій проблем: сміття, доступ до інфраструктури, підтоплення, озеленення, освітлення та інфраструктура для відпочинку. Цей сайт переглядала й рада міста, деякі проблеми вирішувала негайно або аналізувала які проблеми є періодичними, а які вимагають більших ресурсів для їх подолання. Користувачі сайту можуть слідкувати за станом проблеми: вона ще не вирішена, в ході вирішення, виправлена або необґрунтована.

На восьмий тиждень після запуску сайту було проаналізовано, які проблеми та в яких дільницях міста зустрічаються найчастіше та запропоновано чотири варіанти для покращення інфраструктури, з яких мешканці міста могли надати перевагу одному, який, на їх думку, більше відповідає потребам міста. Для обрання зони ревіталізації було проведено голосування на сайті, за допомогою смс-повідомлень та паперових анкет. Протягом місяця було зібрано 430 голосів від небайдужих місятн та визначено переможця: набережна міста, де було запропоновано створити павільйон зупинки річкової переправи . Саме з цього місця відходять катери до Херсону влітку, та човни на острів Білогрудів, де мешкає кількасот жителів.

Після визначення об’єкту, було проведено громадські консультації, в яких мешканці міста пропонували свої власні ідеї щодо майбутньої зупинки, слухали поради чеських та польських архітекторів. І так, спільними зусиллями, було створено концепцію павільйону, який би гармонійно вписувався в набережну міста, надійно захищав від погодних негараздів, був доступним для всіх, екологічно дружнім та водночас сучасним.

Під час громадських консультацій найбільш активних та небайдужих було запрошено на майстер-класи з фандрейзінгу, де люди могли поділитися власним баченням, які ще проблеми існують в місті, як іх можна подолати, які ресурси для цього необхідні. Було вирішено разом з представниками організацій з вишеградської четвірки підготувати проектні пропозиції для залучення додаткових інвестицій в місто.

Таким чином, різноманітні інструменти моніторингу та консультацій з суспільством стали суттєвим поштовхом для активізації громади, яснішого розуміння проблем міста та розробки нових проектів, які б відповідали потребам.

Проект в соц.мережах: https://www.facebook.com/gopriplus/ https://vk.com/club88714951

Сайт проекту: gopriplus.org

Партнери проекту: Development Policy Foundation fpr.org.pl, Центру Регіонального Розвитку “Топ-Кая” (www.top-kaya.tk), Голопристанська міська рада (http://www.golapristan.org/), Дизайнерска група +48 ( http://www.plus48.com.pl/), Архітектор Владимір Балда (http://www.balda.biz/), International Centre for Democratic Transition (http://www.icdt.hu/), Institute for European Policy (http://www.europeum.org/), Pedal Consulting (http://www.pedal-consulting.eu/)

Контакти

  • Gopriplus
  • [email protected]
  • gopriplus.org
  •  https://www.facebook.com/gopriplus/
  •  https://vk.com/club88714951

Коментарі

Ігор Алексєєв   3017 днів тому   #  

Такий сайт є і для Львова: http://www.mycity.lviv.ua

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.