bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблема публікації наукових статей за кордоном для науковців з України
28.05.2015

Одним із важливих завдань сучасної вітчизняної науки є донесення результатів досліджень науковців з України до широкого кола громадськості в усьому світі та в Європі, куди наше суспільство так прагне увійти. Це завдання відображається у прагненні керівництва держави та профільного Міністерства висувати вимоги публікації результатів досліджень майбутніх докторів та кандидатів (докторів філософії) наук. Також і вітчизняні науковці часто зовсім не проти представити світу свої напрацювання у вигляді монографії, наукової статті чи хоча б тез доповіді на конференції. Відносно простим та нескладним вирішенням цього питання є публікація матеріалів у вітчизняних наукових фахових виданнях, що входять до міжнародних так званих наукометричних баз, найбільш популярними серед яких є на сьогодні Scopus, Google Scholar, ERIH (European Reference index of the Humanities), Thomson Reuters, Index Copernicus, EBSCOhost тощо. Це такий собі замінник опублікованої в зарубіжному виданні статті, яку матимуть змогу прочитати науковці, зайшовши до такої бази і знайшовши статтю наших науковців на необхідну тему. З іншого боку вітчизняні наукові журнали та збірники не потрапляють на полиці бібліотек інших країн, не представляються на виставках, конференціях симпозіумах за кордоном, тому автори мають значно менше шансів бути почутими і прочитаними своїми зарубіжними колегами.

Крім того, закордонні науковці на сьогодні віддають перевагу, так би мовити, місцевим журналам та науковим збірникам (схожа ситуація і в Україні, коли наші науковці, досліджуючи наукову літературу, більшою мірою вивчають праці вітчизняних вчених), в результаті чого їхні індекси цитування значно відрізняються від даних індексів українських науковців. Однак, публікація у міжнародному виданні, навіть за умови друку статей українською або російською мовами, надає можливість міжнародній науковій спільності ознайомитися як мінімум із анотаціями наукових статей до яких висуваються певні вимоги інформативності та реферативності, що підвищує можливість бути признаним у закордонному науковому середовищі.

Перешкодою для публікації статей у закордонних виданнях для українських науковців є, на жаль, мовний бар’єр, подолати який на рівні розмов на загальні теми із партнерами, знайомими, колегами, друзями з-за кордону не так складно. А підготувати статтю на високому професійному рівні, маючи фундаментальні та глибокі знання з досліджуваної тематики, - зовсім не просто. Навіть вивчаючи мову роками чи десятиліттями, більшості людей складно формулювати глибокі наукові думки нерідною мовою.

Іншою проблемою часто є незрозумілі для нас вимоги до публікацій, які відрізняються від звичних і прийнятих в Україні, що також не сприяє розміщенню статей авторами за кордоном.

Виходом із такої ситуації можуть бути зарубіжні наукові журнали, до складу редакційної колегії входять фахівці відповідного профілю з України або які володіють українською чи російською мовами. У таких виданнях є можливість публікувати статті рідною мовою. Це з одного боку дозволить вітчизняним науковцям публікувати статті за кордоном, з іншого – зарубіжним колегам розуміти українську науку і налагодити довгоочікуваний більш тісний міжнародний зв’язок, тобто увійти повноцінно у міжнародний науковий інформаційний простір.

Особливо це актуально із сучасною неспівставністю витрат, наприклад, для участі у конференціях, де також налагоджуються необхідні зв’язки, із доходами в Україні. Однак в будь-якому випадку переважна більшість наших науковців і організацій, в яких вони працюють, не зможуть дозволити собі поїздки бодай щомісяця для участі в наукових заходах, організованих партнерами з інших країн.

Міжнародний міждисциплінарний Збірник наукових праць “Європейське співробітництво” ISSN (2449-7320) із реєстрацією та виданням у м. Варшава (Республіка Польща) висуває зрозумілі та доступні для сприйняття, у тому числі, завдяки їх викладенню рідною для автора мовою, вимоги до статей. Збірник видається щомісяця в друкованому вигляді, а статті авторів також розміщуються на електронному ресурсі – відкритій видавничій платформі OJS за посиланням http://we.clmconsulting.pl, що забезпечує можливість постійного доступу до них та відкритість.

Отже, публікації авторів з України можуть бути опубліковані і зараховані як міжнародні та будуть доступні для широкого кола науковців у всьому світі!

Тематичними рубриками Збірника є:

  • Економічні науки;
  • Сучасні інформаційні технології;
  • Менеджмент та маркетинг;
  • Соціологія;
  • Технічні науки;
  • Математичне моделювання систем та процесів;
  • Філософія та культура;
  • Психологія та педагогіка;
  • Політичні науки.

Збірник «Європейське співробітництво» розрахований на науковців, докторантів, аспірантів, науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів, практичних працівників організацій.

Таким чином, у вітчизняних науковців є додатковий шанс заявити про себе та продемонструвати світові свої здобутки без додаткових зусиль та витрат на переклад матеріалів, подорожі чи вивчення іноземною мовою вимог до матеріалів.

До складу наукової ради Збірника входять науковці з Польщі, України, Литви, Латвії, Грузії, Швейцарії, Німеччини, Македонії, Мальти та інших країн, що забезпечує високий рівень міжнародного рецензування статей та дозволяє авторам опублікувати результати власних досліджень польською, англійською, українською та російською мовами.

Контакти

  • +380674590527

Коментарі

Любов Паливода   3249 днів тому   #  

Це що скрита реклама Міжнародного міждисциплінарного Збірника наукових праць “Європейське співробітництво”?

  •   Пiдписатися на новi
Олексій Полтораков   3249 днів тому   #  

Да, у которого тариф 75 евро за статью )

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3245 днів тому   #  

Цікаво, вони за 75Е все що завгодно надрукують, чи ні.
Ось що головне!

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Мельниченко   3248 днів тому   #  

Це інформація для науковців, яким необхідно і які мають намір публікувати результати своїх досліджень у закордонних фахових виданнях. Вартість публікації кожним сприймається, виходячи з потреб і можливостей, як і придбання будь-якої іншої послуги чи товару - кожна людина приймає рішення сама

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Алексєєв   3245 днів тому   #  

Це - благородна реклама :)

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Шпинковський    3193 дні тому   #  

чимала вартість публікації
і до яких індексів цитування це стосується?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.