bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Cтворення першого в Україні Органа Саморганізації Ромської Громади
27.05.2015

Це сталося в Мукачево, в маленькому містечку західної України, але в найбільшому ромському поселенні нашої країни.

Сьогодні, ініціативна група подала в мерію міста документи на реєстрацію першого в Україні Органу Самоорганізації Ромської Громади.

Можливо, багатьом ця інформація здасться звичайною, але для ромів – це початок нової ери, початок нової історії, де є такі поняття як право голосу, право на освіту, робота, саморозвиток, соціальна мобілізація, громадянська відповідальність і обов’язки перед суспільством, демократія.

Половина ромського табору (а це майже 5000 осіб) хочуть почати захищати себе самостійно. Питання підготовки юридичної частині створення органу самоорганізації, ніщо в порівнянні з тим сміливим кроком, який зробила частина ромського табору.

Як сказав один з ромських активістів, Андрій Горват: «Ми втомилися бути рабами, ми втомилися, коли нами керують і не дають сказати слово. Ми хочемо самі приймати рішення і самі брати відповідальність за їх виконання. Ми хочемо відкрити табір і щоб жителі міста Мукачево побачили, що наші діти такі ж як їх. Ми хочемо змінюватися і хочемо змінити ставлення людей до нас».

Розвиток ромського самоврядування кардинально змінить відносини ромської громади та органів місцевого самоврядування. Зараз вони нескінченно далекі від ідеальних. Тут швидше панує взаємна недовіра і ворожість. Ситуація зміниться, коли делеговані ромської громадою представники ромського самоврядування будуть вести діалог з владою на рівних, партнерських відносинах, пропонуючи реалізовувати спільні проекти, а не займатися випрошуванням чергових пільг чи пособій.

Звичайно ж, розвиток ромського самоврядування в Мукачеві перебуває в самому початку довгого шляху, і проходячи його, буде стикатися з нерозумінням і необхідністю ретельно прораховувати кожен крок. Але якщо ми хочемо допомогти інтеграції ромського населення в суспільство, ми, як громадські активісти, так і органи влади на всіх рівнях, повинні докласти максимум зусиль, щоб органи ромської самоорганізації були створені по всій Україні і роми могли самі займатися вирішенням своїх проблем.

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   3261 день тому   #  

Це дійсно дуже круто!!!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.