bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До чого призведе незаконне поширення персональних даних одеських євромайданівців
07.05.2014

Після трагічних подій 2 травня в місті Одесі, через органи міліції чи медичні установи відбувся витік персональної інформації про одеських євромайданівців, котрі виступали за єдність України та звертались за медичною допомогою. Наразі через соціальні мережі (закриті групи) та інші інтернет-ресурси проросійськими активістами поширюються їх персональні дані і це може призвести до відкритого терору проти цих людей. Крім того, по Інтернету “гуляють” і інші списки активістів Євромайдану з відкритими закликами застосування до них насильства. Також активно поширюються списки харківських ультрас, котрі приймали участь в протистояннях 2 травня в центрі Одеси.

В списках щодо багатьох людей вказані повне прізвище, імя та по-батькові, дата народження, домашня адреса та телефон, особисті фото, акаунти в соціальних мережах. Так, 3 травня 2014 року одним з користувачів Google+ розміщено «список этих нелюдей с некоторыми данными». На початку списку безапеляційно вказано, що це «Виновники массового сожжения людей в Одесской Хатыни, пособники фашизма в лице Правового Сектора и Евромайдана». Цей список швидко поширюється в мережі Інтернет (вказаний допис вже перепостило 52 інших користувача), і очевидно являється не єдиним подібним текстом. Що найстрашніше, так це коментарі під такою інформацією, багато з яких прямо закликають йти до цих людей додому та мститися за тих, хто згорів у Будинку профспілок в місті Одесі 2 травня, і слова «смерть фашистам» це одні з найбільш «коректних» закликів.

5 травня 2014 року в мережі з’явилися окремі “тематичні” групи “Вконтакті”, в яких розміщені списки одеських євромайданівців — зокрема, “Одесские палачи”, “Списки правого сектора”, “Одесские бандиты”. Як вказується в повідомленні, “база собрана добровольцами, которые не остались в стороне от горя одесситов”. Крім того, активно здійснюється перепост списка біля 20 харьківських ультрас, котрі ніби-то приймали участь в “убийстве мирных одесситов”. Характерно, що стосовно всіх учасників вказана повна однотипна інформація — ПІБ, дата народження, місце проживання та місце реєстрації.

Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” цілком виправдано побоюється, що поширення такої інформації може значно посилити ескалацію конфлікта в місті Одесі, призвести до відкритого терору щодо активістів, котрі виступали за єдність України. Одночасно ми звертаємо увагу правоохоронців на те, що такі дії проросійських активістів підпадають під дію як мінімум ст. 182 Кримінального кодексу України “Порушення недоторканності приватного життя” та закликаємо дати відповідну правову оцінку ситуації в рамках кримінального провадження та не допустити ескалації насильства в місті Одесі.

Ігор Бринош, 
Одеська обласна організація
ВГО “Комітет виборців України”

 Моніторинг та захист права громадян на приватність виконується за фінансової підтримки Міжнародного фонду “Відродження”, в рамках Ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення”.

Контакти

  • Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • (048) 716-46-83

Коментарі

Наталія Околітенко   3648 днів тому   #  

Не по-християнськи...Вся Україна оплакувала згорілих одеситів

  •   Пiдписатися на новi
Юля Панфилова   3648 днів тому   #  

я вообще не поняла о чем эта статья. Представьте вы сейчас всем сообщили всем, о том что где-то в интернете есть списки людей, которых нужно "наказывать". Если мне раньше это было все равно, то теперь мне даже интересно поискать. А представьте как будет интересно каким нибудь тупым безголовым, которые реально хотят устроить самосуд?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.