bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Обов’язкова публічна звітність НУО: «за» чи «проти»?
30.03.2014

Чинним законодавством декларується відкритість і публічність третього сектору в Україні.

В контексті розмов про таку відкритість, доцільно знову повернутися до питання, котре обговорювалось уже не один раз, з тим, аби прийти до певних висновків.

А саме: чи повинні НУО в обов’язковому порядку оприлюднювати річні звіти та статути? Сьогодні лише найбільші і найвідоміші організації дають можливість громадськості ознайомитись з такою інформацією.

Відкритий доступ до статутів НУО дав би змогу порівняти заявлені напрямки діяльності з фактичною роботою (зокрема, така практика є в Нідерландах).

Річна звітність (фінансова і аналітична складові) показали б, окрім всього, реальну роботу тих організацій, котрі здають «нульові» звіти, але все одно щось роблять. Звісно, такі звіти є в чомусь «рекламними», але діяльність демонструють краще, аніж відсутність інформації.

Щоб не заново винаходити велосипед, цю інформацію спокійно можна було б вносити в Реєстр громадських об’єднань.

Як відомо, в країнах Європи не існує єдиних стандартів звітності НУО, однак організації, що претендують на отримання коду неприбутковості або інших преференцій (включення до громадських рад тощо) звітність таки оприлюднюють.

Питання: якщо ми, представники НУО, зараз намагаємось домогтися, зокрема, прозорості інформації про державні закупівлі, то чи не варто самим продемонструвати таку прозорість, пролобіювавши обов’язковість оприлюднення звітності у своїй сфері?

Такий крок продемонстрував би відкритість третього сектору, став би важливим етапом формування довіри і гарантії законності своєї роботи. В той же час дав би можливість більш реально оцінити частку діючих, а не паперових організацій. Якщо ініціатива йтиме від держави, почнуться розмови про утиски і антидемократичні кроки…

Що скажете?

Контакти

Коментарі

Вікторія Лінцова   3577 днів тому   #  

Загалом, підтримую ідею, вона конструктивна. Звітувати владі я б не хотіла (тому що влада недостатньо прозоро звітує громаді), а от від колег та населення нема чого ховати.

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Лінцова   3577 днів тому   #  

Загалом, підтримую ідею, вона конструктивна. Звітувати владі я б не хотіла (тому що влада недостатньо прозоро звітує громаді), а от від колег та населення нема чого ховати.

  •   Пiдписатися на новi
Ростислав Галелюк   3576 днів тому   #  

У всі часи державу примушував ставати відкритішою саме сектор неурядових організацій. От як зараз в Україні - саме вимоги громадськості та журналістів мають своїм наслідком формування системи публічної звітності у сфері державних закупівель (тендерів). Але для держави досить звітів у податкову та статистику. Громаді ж зведений річний звіт не гарно давати... Тому згоден з Вашою думкою, пані Вікторіє, що саме перед громадою маємо звітувати. Якщо держава - це люди, громада - теж люди, тоді протиріччя немає. Якщо дивитись на державу як на чиновника, котрий десь "зверху" - тоді справді, Ви знову маєте рацію, - "звітувати владі я б не хотіла (тому що влада недостатньо прозоро звітує громаді").

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.