bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс заявок: Розширення доступу до якісної, холістичної допомоги постраждалим від СНПК
14.08.2023

Фонд доктора Деніса Муквеге – міжнародна правозахисна організація, створена у 2016 році. Фонд підтримує вимоги постраждалих що сексуальне насильство як зброя війни більше не толерується і несе наслідки для окремих злочинців та держав. Фонд доктора Деніса Муквеге працює для майбутнього, де постраждалі отримують холістичну допомогу та компенсацію, необхідні для відновлення свого життя. Це створює для постраждалих можливості висловитися і бути почутими, і де вони можуть організуватися, щоб створити зміни, вплинути на політику і вимагати справедливості та підзвітності. 

Ми тісно співпрацюємо з лікарнею та фондом доктора Муквеге Панзі, щоб передати та розгорнути цілісну модель догляду, започатковану в Панзі у Демократичній Республіці Конго, в інших вразливих та постраждалих від конфлікту умовах, а також виступати за її прийняття як стандарту прав людини у всьому світі. На глобальному рівні ми виступаємо за припинення безкарності, порушення мовчання і за те, щоб голоси тих, хто вижив, були почуті. Ми працюємо з урядами та міжнародними організаціями над зміцненням міжнародних норм, що забороняють сексуальне насильство. 

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), визначається Організацією Об’єднаних Націй 1 як будь-яка форма сексуального насильства – включаючи, але не обмежуючись, зґвалтування, сексуальне рабство, примусову проституцію, примусову вагітність, примусовий аборт, примусову стерилізацію, примусовий шлюб, примусове оголення, примус до спостереження сексуального насильства по відношенню до інших, сексуалізовані форми тортур – проти жінок, чоловіків, дівчаток або хлопчиків, які прямо чи опосередковано пов’язані з конфліктом.

В Україні сексуальне насильство систематично використовується як метод катувань з 2014 року на самопроголошених незалежних територіях Донецької та Луганської областей щодо жінок і чоловіків, які утримуються під вартою поза законом. Повномасштабне вторгнення Російської Федерації (РФ) в Україну, яке триває з лютого 2022 року, характеризується невибірковими нападами на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, довільними затриманнями, позасудовими вбивствами та повідомленнями про сексуальне насильство, що використовується як метод війни. Генеральна прокуратура України зафіксувала 215 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, однак це, ймовірно, верхівка айсберга, оскільки стигма, страх та недостатня обізнаність можуть створювати постраждалим бар’єри для звернення за холістичною допомогою (включаючи медичну, психологічну, юридичну та соціально-економічну), якої вони потребують.

Передумови та контекст

З 2018 року Фонд доктора Деніса Муквеге працює в Україні, тісно співпрацюючи зі своїм партнером, Східноукраїнським центром громадських ініціатив (EUCCI) та українським підрозділом Глобальної мережі постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (SEMA Ukraine).

Після повномасштабного вторгнення ЗС РФ в Україну в лютому 2022 року, на початку квітня 2022 року, Урядова уповноважена Верховної Ради України з питань гендерної політики, Катерина Левченко звернулася до доктора Деніса Муквеге, співлауреата Нобелівської премії миру 2018 року, та його команди, щоб обговорити спеціалізовану підтримку України для розробки цілісної відповіді на випадки сексуального насильства, пов’язані з конфліктом, оскільки конфлікт триває. На її запрошення та під керівництвом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної команда старших співробітників Фонду доктора Дениса Муквеге та його сестринської організації Global Survivors Fund разом з експертом-консультантом MHPSS взяли участь у місії з оцінки потреб у Львові та Києві з 24 квітня по 1 травня 2022 року. Ця місія була спрямована насамперед на зміцнення розуміння партнерами контексту запобігання та реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, в Україні, а також надання своєчасних та оперативних рекомендацій щодо покращення доступу до цілісної допомоги та надання швидких репарацій постраждалим від сексуального насильства, пов’язаному з конфліктом, в країні.

19 липня 2022 року Фонд доктора Деніса Муквеге та Global Survivors Fund підписали рамкову угоду з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та Офісом Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

 

Відповідно до цієї угоди, програма Фонд доктора Деніса Муквеге в Україні має три цілі:

Ціль 1. ДОГЛЯД: Сприяти зміцненню надання якісної, цілісної допомоги постраждалим від СНПК, на основі моделі холістичної допомоги Panzi «One stop Center» у Львові та Києві, а також надавати підтримку іншим ключовим точкам входу та закладам цілісного шляху направлення на допомогу.

Ціль 2. ТРЕНІНГ: Сприяти зміцненню знань, навичок та спроможності професіоналів надавати травмо-усвідомлену та орієнтовану на постраждалу особу холістичну допомогу шляхом розробки та впровадження комплексного пакету тренінгів для тренерів та надання цифрових навчальних ресурсів та інструментів.

Завдання 3. ОБІЗНАНІСТЬ: Зміцнити знання постраждалих про наявність холістичної допомоги та доступ до неї, використовуючи підхід, орієнтований на громаду.   

 

Механізм субгрантингу

Фонд доктора Деніса Муквеге визнає ключову роль ОГС у системі реагування на СНПК, а саме у виявленні постраждалих від СНПК та наданні їм високоякісної допомоги.  Таким чином, надзвичайно важливо підтримувати ОГС в рамках холістичної системи реагування на СНПК, поряд з державними та муніципальними установами. Серія малих субгрантів буде надана українським ОГС для підтримки надавачів послуг та розширення їхньої діяльність, що покращує доступ до холістичної допомоги постраждалим від СНПК. Ці субгранти стануть частиною діяльності Фонду доктора Деніса Муквеге відповідно до цілей 1 та 3 загальної програми. 

Бюджет

Ліміт заявки на грант становитиме 25 000 євро. Непрямі витрати повинні становити максимум 20% фінансової пропозиції, включаючи витрати на персонал.

Хто може подати проєкт?

До участі запрошуються організації громадянського суспільства, місцеві мережі та інші типи волонтерських чи громадських груп, які мають досвід роботи з переміщеними чи вразливими групами, правами жінок чи сексуальним та репродуктивним здоров’ям.  Пропозиції від заявників, які мають досвід роботи з постраждалими від сексуального або гендерно зумовленого насильства (СҐЗН), особливо вітаються. Заявник повинен мати неупереджену, орієнтовану на постраждалих осіб місію та бачення, а також розділяти цінності гуманності, прав людини, недискримінації та включення вразливих людей. Фізичні особи не мають права подавати заявки.

 

Прийнятність проєктів

Проєкт повинен відповідати одному з наступних критеріїв:

  1. Надавати безпосередню допомогу постраждалим від сексуального та гендерно зумовленого насильства в Україні за одним або кількома з 4 основних напрямків холістичної допомоги: медична допомога, психосоціальна допомога, правова допомога та соціально-економічна підтримка. Відповідні активності включають, але не обмежуються ними: мобільні клініки або бригади, гарячі лінії з надання психологічної підтримки або правової допомоги, тимчасовий притулок, професійне навчання та допомога у працевлаштуванні тощо.
  2. Забезпечувати направлення постраждалих до послуг, включених до (1).
  3. Проводити інформаційно-просвітницьку або адвокаційну діяльність, пов’язану з СНПК, і доступність відповідних послуг, тобто інформаційних гарячих ліній.

Заходи, які не будуть прийняті в рамках цього проєкту, це: навчання/ розбудова потенціалу надавачів послуг щодо реагування на СНПК.

Часові межі проєкту:

Проєкти повинні мати максимальний термін 6 місяців.

Географічна прийнятність:

Щоб мати право на отримання цього гранту, діяльність повинна відбуватися в географічних районах України, контрольованих українським урядом, де можуть проживати або куди можуть переміщатися постраждалі від СНПК. Пріоритетними напрямками Фонду доктора Деніса Муквеге є Київська, Львівська, Дніпропетровська, Миколаївська області, також будуть розглянуті пропозиції з сусідніх регіонів, які знаходяться ближче до лінії фронту (Херсонська, Харківська, Запорізька). Таким чином, проєкти, що реалізуються субгрантоотримувачами, сприятимуть розширенню національної мережі послуг з перенаправлення.

 

Процес подачі заявки

Для того, щоб подати заявку на субгрант, заявники мають підготувати проєктну пропозицію щодо використання коштів у їхній локації, яка відповідає вищезазначеним  критеріям прийнятності, включаючи план бюджету. Заявники мають заповнити шаблон пропозиції згідно з Annex 1 та надіслати його на електронну адресу [email protected]

Проєктні пропозиції мають бути подані до 10 вересня (23:59) 2023 року.

Наступні кроки:

Фонд доктора Деніса Муквеге зв’яжеться з успішними заявниками до 15 вересня 2023 року. У цей час успішним заявникам буде запропоновано надати відповідну документацію, щоб дозволити Фонду доктора Деніса Муквеге провести процес належної перевірки. Після завершення та затвердження між сторонами буде підписано меморандум про взаєморозуміння і надано субгрант.  

Субгранти будуть надані до 1 жовтня та будуть завершені до кінця березня 2024 року.

Контакти

Коментарі

Натая Гавриленко   250 днів тому   #  

я не бачу грантову заявку. Файи не відкриваються.

  •   Пiдписатися на новi
ГУРТ   249 днів тому   #  

Вітаємо! Для того, щоб відкрити прикріплені файли, потрібно увійти в свій обліковий запис.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.