bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Freedom House оголошує конкурс грантів для ініціатив з громадського контролю за силовими структурами
28.09.2021

Freedom House оголошує конкурс для офіційно зареєстрованих громадських організацій з усіх регіонів України на отримання грантів для втілення проєктів щодо розвитку демократичного громадського контролю та співпраці з силовими структурами (МВС, СБУ, МОУ та іншими) для покращення ситуації з правами людини в Україні через цілеспрямовану роботу з цими структурами. Проєктні пропозиції приймаються до 24 жовтня 2021 року.

Проєктні пропозиції мають бути спрямовані на:

  • Посилення можливостей громадського контролю за діяльністю силових структур у регіонах України. Зокрема, ініціативи можуть включати: 

 - розробку та адвокацію нових інструментів та механізмів для контролю за діяльністю силових структур;

 - навчання громадських активістів принципам, основам та механізмам громадського контролю;

 - адвокацію політик, спрямованих на підвищення прозорості та підзвітності діяльності силових структур на місцевому рівні;

 - створення та посилення громадських рад при силових структурах тощо.

  • Становлення діалогу між громадянським суспільством та силовими структурами. Зокрема, ініціативи можуть бути спрямовані на:

 - створення нових платформ для взаємодії між громадськими активістами та керівництвом силових органів;

 - розробку інструментів для міжвідомчої взаємодії;

 - дослідження дотримання прав людини безпековими органами на місцевому рівні, визначення основних проблем, розробку та адвокацію рішень;

 - становлення шляхів взаємодії з силовими структурами, спрямованої на захист вразливих груп;

 - популяризацію демократичного громадського контролю серед керівництва силових структур, громадянського суспільства, представників місцевої влади, медіа  та інших стейкхолдерів тощо.
 

Ініціативи НЕ МОЖУТЬ включати навчання представників безпекових та правоохоронних органів.

Перевага надаватиметься ініціативам регіонального та місцевого рівня. 

Строки: 

Проєктні пропозиції приймаються до 24 жовтня 2021 року на поштову скриньку [email protected]. В темі листа необхідно вказати «Громадський контроль, назва вашої організації, область та місто здійснення діяльності» (приклад: «Громадський контроль, Freedom House, Київська, Київ»).

Конкурсна комісія вивчить всі подані пропозиції та повідомить учасників про своє рішення до 30 листопада 2021 року. В окремих випадках конкурсна комісія може надавати індивідуальні рекомендації учасникам щодо посилення їхньої пропозиції, або ж звертатися з додатковими питаннями.

Грантова інформація:

 Freedom House підтримає до трьох ініціатив. Сума кожного гранту не має перевищувати 16 000 доларів США.

Орієнтовний початок проєктної діяльності – 1 січня 2022 року. Проєкти мають бути розраховані на термін від 8-ми до 12-ти місяців.

Проєктні пропозиції, незалежно від специфіки, завдань та активностей, мають бути сфокусовані на створенні та покращенні умов для залучення однієї або кількох українських силових структур (МВС, СБУ, МОУ, тощо) до співпраці з громадянським суспільством.

Пропозиції, які фокусуються ЛИШЕ на моніторингу та документуванні порушень, не будуть розглядатися, натомість пропозиції мають бути спрямовані на застосування комплексного підходу до розв’язання проблем.

В процесі реалізації проєкту, ініціативи, які отримають грантову підтримку, будуть координуватися партнером Freedom House – Українським інститутом з прав людини (УІПЛ). УІПЛ також надаватиме рекомендації та слідкуватиме за дотриманням вимог щодо методології роботи з силовими структурами відповідно до спільного бачення Freedom House та наших партнерів щодо такої діяльності в Україні.

 Критерії відбору:

Будь-яка офіційно зареєстрована в Україні громадська організація, яка спеціалізується на захисті прав людини, роботі з силовими структурами та дотичній діяльності, може подавати свої проєкти для розгляду. Заявки оцінюватимуться з врахуванням таких критеріїв як:

  • Відповідність заявки умовам конкурсу
  • Аналіз проблеми, на вирішення якої буде спрямований проєкт, та націленість запропонованих активностей на розв’язання цієї проблеми
  • Рівень залученості силових структур та правоохоронних органів до запропонованої діяльності
  • Обґрунтованість та доцільність бюджету проєкту
  • Реалістичність досягнення цілей проєкту та реалізації запропонованих активностей
  • Досвід проведення успішних проєктів чи активностей у сфері громадського контролю, у тому числі підтверджений рекомендаційними листами.

Конкурсна комісія надасть перевагу тим заявкам, які міститимуть чіткий опис цілей, очікуваних результатів та алгоритму імплементації запропонованих активностей, а також детальний опис запропонованих статей бюджету.

Щоб мати можливість отримати підтримку запропонованої ініціативи, вам потрібно надати таку інформацію на поштову скриньку [email protected]:

  • Документи, які підтверджують офіційну реєстрацію вашої організації (Витяг, свідоцтво про реєстрацію в форматі PDF, одним файлом).
  • Підтвердження, що запропоновані активності підпадають під офіційну сферу діяльності організації (Статут в форматі PDF, одним файлом).
  • Підтвердження діяльності організації у вказаній сфері діяльності (історія втілення проєктів або власних активностей).
  • Щонайменше два листи підтримки від міжнародних неурядових організацій чи донорів, або ж рекомендації від інших українських організацій.
  • Детальну інформацію про організацію.
  • Заповнену Форму для подачі описової частини
  • Заповнену Форму опису бюджету та Форму для подачі бюджету.
  • Зареєстрований номер DUNS та реєстрацію в системі SAM. Процедура реєстрації детально описана на сайті посольства США в Україні. Зверніть увагу, що процес реєстрації займає певний час, тому його варто розпочати щонайшвидше.

Проєкти будуть реалізовані в рамках ініціативи «Діалог Безпеки», що впроваджується громадськими організаціями Експертний Центр з прав Людини, Український інститут з прав людини та Восток-SOS за підтримки Freedom House. Читайте більше про проєкт  за посиланням.

Контакти

Коментарі

Іван Гев'юк   925 днів тому   #  

Скажіть будь-ласка, тобто підтримається всього не більше 3-х ініціатив зі всіх конкурсантів?

  •   Пiдписатися на новi
Утюж Марія   925 днів тому   #  

Добрий день, Іване! З усіма питаннями Ви можете звернутися до організаторів конкурсу за адресою електронної пошти, вказаною в оголошенні: [email protected]. Гарного дня!

  •   Пiдписатися на новi
Ігор Ігор   924 дні тому   #  

Ігор Покотило.
Доречі, Законом України "Про національну безпеку України" (ст.4) визначено лише поняття "громадського нагляду", але ніяк не контролю. Ваша пропозиція вже з самого початку абсурдна. Стаття 10 того ж Закону визначає засади громадського нагляду, застосовуюючи механізм "державних посердеників", тобто ЛИШЕ через звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до державних органів у порядку, встановленому Конституцією України, Законом України "Про громадські об’єднання". Сфера громадського нагляду може бути обмежена Законом України "Про державну таємницю". Ваші проектні пропозиції в більшості просто суперечать чинному законодавству про безпеку та оборону. Дивно.

  •   Пiдписатися на новi
Владислав Коваль   922 дні тому   #  

Доброго дня!
Пишу з приводу уточнення по наданню інформації для участі у конкурсі, а саме по наступному пункту:
"Щонайменше два листи підтримки від міжнародних неурядових організацій чи донорів, або ж рекомендації від інших українських організацій".
Чи можливо отримати приклад як повинні виглядати ці документи?
Заздалегідь вдячні за відповідь!

  •   Пiдписатися на новi
Утюж Марія   922 дні тому   #  

Добрий день, Владиславе! З усіма питаннями Ви можете звернутися до організаторів конкурсу за адресою електронної пошти, вказаною в оголошенні: [email protected]. Гарного дня!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.