bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Землю - співвласникам багатоквартирних будинків
01.12.2011

Громадська організація “Кримський Центр правової ініціативи» приступила до роботи над проектом “Сприяння реалізації прав власності на землю об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлових кооперативів (ЖК) і житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) в м. Сімферополь». Як відомо, керівники держави вітають створення об’єднань співвласників ОСББ і навіть мають намір до 2015 року зробити створення ОСББ обов’язковим. При цьому ОСББ стикаються з цілою низкою проблем. Це, по-перше, зволікання органів місцевого самоврядування з передачею об’єднанням житлового фонду. Найбільш же проблемним на нинішній період є питання надання земельної ділянки прибудинкової території у власність ОСББ. Логічно, щоб мешканці самі могли вирішувати, що вони хочуть бачити у себе у дворі - сквер, дитячий чи спортивний майданчик.

Адже сьогодні люди платять за оренду цієї землі разом з оплатою за квартиру, проте сама територія їм не належить - вони власники квартир, які не прикріплені до земельних ділянок. Між тим, без документів на прибудинкову територію співвласники багатоквартирних будинків не мають права використовувати її на свій розсуд - здавати в оренду, здійснювати господарську діяльність і т.д.

Крім того, без права власності на землю мешканці багатоповерхівок не можуть ефективно захиститися від небажаних забудовників та нецільового використання прибудинкової території. Однак на сьогоднішній день процедура безоплатної передачі прибудинкових території не має належного законодавчого нормування, а практика досить відрізняється в різних містах України. У Криму лише одиницям ОСББ вдалося отримати у власність прибудинкову територію.

Саме залучення громадськості м. Сімферополя до підготовки, публічного обговорення та громадському лобіюванню місцевих нормативних актів щодо спрощення процедури передачі у власність прибудинкової території власникам багатоквартирних будинків і є основною метою проекту «Сприяння реалізації прав власності на землю об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлових кооперативів і житлово-будівельних кооперативів у м. Сімферополь », який реалізується в рамках конкурсу грантів Дніпропетровської громадської організації« Жіночий інформаційно-координаційний центр » за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У рамках проекту буде діяти громадська приймальня, організовані семінари для ініціативних груп, керівників ОСББ, житлових кооперативів і житлово-будівельних кооперативів, розроблені відповідні рекомендації.

Контакти

  • Мірослава Сігітова
  • Громадська організація “Кримський Центр правової ініціативи»
  • [email protected]
  • 0660197655
  • http://www.allprava.org/

Коментарі

Анна Чайковська   4523 дні тому   #  

Актуальна тема. Може пепредбачена заключна конференція? Досвід цікавить. ... А то все класика: "земля як марево поманила і як марево ЩЕЗЛА". :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.