bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Катерина Ганус: «Велотуристи відкрили для себе Україну, якої раніше не знали»
05.07.2016

Українські краєвиди привертають увагу любителів активного відпочинку. Під час подорожей українськими ланами, степами та гірськими рівнинами можна відкрити безліч маловідомих туристичних марштрутів, багатих на культурні пам’ятки, привітних людей та смачну їжу. Україна має багато місць для туристів, у тому числі й  велосипедистів. Своїм досвідом популяризації маловідомої України з ГУРТом поділилася Катерина Ганус, координаторка проекту «Вишиваний Шлях». 

- Наскільки в Україні популярний екотуризм?

- Порівняно з рівнем розвитку активного пішохідного й велотуризму у світі, Україна суттєво відстає. Наскільки мені відомо, сьогодні не існує єдиної платформи для велосипедних мандрів, своєрідного збірника велотреків. Майже у кожній області є місцеві осередки велосипедистів, які популяризують велотуризм, проте це відбувається на локальному рівні. Проект «Вишиваний шлях» має вивести екотуризм на всеукраїнський рівень, щоб усі українці мали доступ до різних велотреків і відкривали для себе туристичну Україну.

- Які саме рішення у рамках проекту Ви пропонуєте для досягнення цієї мети? 

- Платформа «Вишиваний шлях» є унікальним сервісом із планування велосипедної або  пішохідної мандрівки Україною – будь-якої тривалості та складності. На сьогодні повністю готовий один комплексний веломаршрут зі сходу на захід України – з Харкова до Ужгорода, який триває понад 2000 км та охоплює 10 областей. Ми розповідаємо, що  цікавого є на цьому шляху. По-перше, люди часто думають, що в Україні немає на що дивитися. По-друге, вважається, що мандрувати Україною важко, бо невідомо, як дістатися до цікавих місцин, тим паче, де там ночувати, як харчуватися, особливо якщо йдеться про українську глибинку. Сайт «Вишиваний шлях» спрощує такі подорожі. Наприклад, якщо ви захочете відвідати Коростишевський кар’єр у Житомирські області, ви одразу отримаєте інформацію про маршрут, можливі варіанти ночівлі, заклади харчування. Також можна буде дізнатися про те, які ще пам’ятки є неподалік. Одна річ – «гуглити» кожну пам’ятку окремо чи почути про щось від знайомих. Інша річ – отримати комплексну інформацію про певну місцевість, на якій зібрані різні туристичні об’єкти.

-  Ви згадали про вело-маршрут, вже апробований Вами цього літа під час велопробігу з Харкова до Ужгорода. Якими є його результати?

- На старті 18-денного велопробігу було близько 60 людей. До фінішу дійшли 32 учасники – 10 зі східного напрямку і 22 учасники із західного. Результати свідчать про те, що маршрут складний, потребує фізичної витривалості та туристичного досвіду. Проте слід пам’ятати, що на різних ділянках маршруту кількість учасників змінюється. Наприклад, не всі стартували з Ужгорода: хтось долучився у Житомирі, а відлучився у Шепетівці, хтось приєднався уже ближче до Києва. Були періоди, коли у складі західної групи їхало 30-40 людей або 6-7 людей на східному напрямку маршруту. Все залежало від зацікавленості учасників у проходженні тієї чи іншої ділянки. Більшість велотуристів задоволені, що відкрили для себе Україну, якої раніше не знали. Один із учасників західного напрямку, який проїхав шість днів велопробігу, сказав нам, що за за цей час побачив більше пам’яток, ніж за все своє життя. Ми дуже тішимося з такого результату, адже наша мета якраз і полягає у тому, щоб показати людям маловідому Україну.

Організувати на волонтерських засадах такий масштабний велопроект було не просто. До нього долучалося багато людей – волонтери, представники місцевих адміністрацій, місцеві координатори. Уже найближчим часом плануємо розпочати підготовку до велопробігу наступного літа, аби вдосконалити нашу роботу.

Оскільки велопробіг об’єднав людей із різних куточків України, йдеться не лише про відпочинок, але й про подолання стереотипів? Як ви проходили цю дистанцію толерантності?

- У складі групи координатора західної групи Романа були представники абсолютно усіх областей України і навіть подружжя білорусів та полячка. За його словами, незважаючи на це, не виникало жодних непорозумінь. Більше того, усі ці люди, які не були знайомі на момент старту, дуже здружилися між собою. Вони разом долали труднощі – поломка велосипедів, травми, дощ, багнюка, спека. За таких умов будь-які стереотипи втрачають сенс.

- Як вас сприйняли місцеві жителі?

-  Подружжя велосипедистів із Білорусі розповідало, що у кожному населеному пункті вони відчули привітну атмосферу. Маленькі діти махали руками, бабусі благословляли, водії підбадьорливо сигналили.

Організатори велопробігу завчасно контактували з облдержадміністраціями, міськими та селищними радами, попереджали про наш приїзд. Багато людей йшло на зустріч, приділяючи час, певні ресурси, щоб зустріти нашу команду велосипедистів. Кожен хотів представити своє місто з найкращої сторони. Особливо позитивні відгуки отримав Дрогобич, де велоекскурсію містом провів отець Юрій Цмоканич. У інших містах місцеві координатори також розробили програму, яка зробила нашу подорож максимально цікавою та комфортною. Крім відвідин цікавих туристичних об’єктів, за можливості забезпечували безкоштовне проживання, харчування.

-  Завдяки кому ви знаходили такі можливості?

-  Ми писали листи на облдержадміністрації з проханням знайти місцевих координаторів. Вони намагалися розшукати безкоштовні варіанти ночівлі у спортивних залах шкіл або технікумів. У одних містах нам допомагали безпосередньо представники місцевих адміністрацій, у інших – місцеві активісти, очільники велоруху. Насправді нелегко змусити людей у маленьких населених пунктах на волонтерських засадах робити щось заради інших, навіть враховуючи місію велопробігу «Вишиваний шлях» – об’єднання України.

- Як у подальшому плануєте об’єднувати людей і розвивати велотуризм в Україні?

-  Велотури, подібні до цьогорічного, будемо проводити кожного року. Ми хочемо зробити їх масовішими. Кожен охочий зможе долучитися завдяки нашому сайту. Сайт наповнюватимеся цікавим контентом. Ми самі писатимемо про цікаві пам’ятки. Користувачів будемо заохочувати ділитися власними враженнями у блозі. Вони зможуть також додавати свої маршрути, велотреки, які популяризуватимуть інші локальні маршрути мандрівок. Карта України обросте переплетінням туристичних маршрутів, які нагадуватимуть вишивку.

Поки люди можуть самостійно подорожувати маршрутом «Вишиваний шлях», обравши тур від одного до тридцяти днів. Ввівши на сайті стартову і кінцеву точки подорожі, ви можете побачити інфраструктуру протягом усього маршруту. Таким чином, сайт дозволяє легко спланувати свою мандрівку абсолютно безкоштовно.  

Контакти

Коментарі

Стевія Альба   1755 днів тому   #  

Хто б що не казав, а велоспорт в нас розвивається. Он скільки родин навіть з маленькими дітками катають!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.