bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Руслан Руденко: «Футбольна гра стала тим місцем, де побратими отримали змогу зібратися разом»
14.06.2016

Незважаючи на всі складнощі війни, учасники АТО не забувають про здоровий спосіб життя та найпопулярніший в Україні вид спорту – футбол. Попри бойові дії українські бійці із задоволенням беруть участь у футбольних баталіях. В рамках Сезону здорового способу життя ГУРТ поспілкувався з головою правління Всеукраїнського об’єднання учасників АТО «Українці разом» та головним координатором Футбольної ліги АТО Русланом Руденко, який розповів, чому учасники АТО потребують футбольних змагань.

 - Як виникла ідея створення Футбольної ліги учасників АТО?

- З початку війни Всеукраїнське об’єднання учасників АТО «Українці разом» займалися допомогою нашим хлопцям, підтримували низку підрозділів Збройних Сил України. На тому етапі вже були думки щодо надання допомоги українським бійцям у соціально-психологічній адаптації. Я особисто граю в футбол, тому виникла ідея започаткувати турнір серед команд учасників антитерористичної операції зі збройних підрозділів ЗСУ та Національної гвардії, СБУ та прикордонних військ. Футбольну лігу учасників АТО створили, щоб допомогти соціалізуватися ветеранам, які люблять та грають у футбол. Ми вже провели 1 сезон футбольної Ліги учасників АТО серед учасників АТО Києва та Київської області, до участі в якому долучався практично весь київський гарнізон, що брав участь у бойових діях на сході України. Всього до турніру долучилося 10 команд. Ми змогли провести повноцінний сезон із 9 турів, який тривав 2,5 місяці. 7 команд були сформовані з військовослужбовців ЗСУ, також брали участь збірні учасників АТО Обухівського, Вишгородського районів і міста Києва. До останнього туру було невідомо, хто переможе. В запеклій боротьбі на футбольному полі перше місце виборола команда учасників АТО Вишгородського району «Вишеград». Після завершення сезону капітани команд Футбольної ліги АТО зробили подарунок збірній України: передали синьо-жовтий стяг із підписами учасників АТО та побажаннями перемоги на Чемпіонаті Європи.

- Чи планується зробити Футбольну Лігу учасників АТО щорічною?

- Ми вже створили федерацію футболу учасників АТО, в яку входитиме 6 регіональних ліг: «Захід», «Схід», «Південь», «Північ», «Центр» та «Київ». В кожній із них буде не менше 10 команд. Вже сьогодні ми прийняли близько 40 заявок. А 4 вересня 2016 року стартує регулярний чемпіонат Футбольної ліги учасників АТО. Заявки команд (до 25 людей) приймаються координаторами до 20 червня 2016 року. Переможець кожної регіональної ліги гратиме в Києві за Кубок Героя АТО. Всього змагання в регіональних лігах триватимуть два з половиною місяці, після чого фінальна частина турніру відбудеться у Києві. Нагородження заплановано провести в будинку офіцерів ЗСУ.

- Що потрібно зробити, щоб зареєструвати команду у Футбольній Лізі учасників АТО?

- Форму заявки на участь у турнірі ми надсилаєм бажаючим. У нас підписані меморандуми з Міністерством оборони України, командуванням Національної гвардії та Прикордонними військами. Через них поширюється інформація у військових підрозділах щодо можливості взяти участь у Футбольній лізі учасників АТО. На місцевому рівні ми поширюємо інформацію через військкомати та державні адміністрації. Подавати заявки на створення команд та брати участь у турнірі мають право власники посвідчення учасника бойових дій. Основний критерій участі – це бойовий досвід у війні на сході України. Учасники АТО, які не змогли створити власну команду, можуть долучатися до команди організаторів. Тому в кожній регіональній лізі буде команда організаторів, яка даватиме можливість учасникам АТО, які люблять футбол, але не змогли організувати команду.

- Чи залучаєте ви волонтерів до проведення Футбольної ліги учасників АТО?

- В організації Футбольної ліги АТО взаємодіє значна кількість людей. Чимало волонтерів долучаються і допомагають, займаються логістикою, створюють сайт, допомагають із різними організаційними моментами. У всьому процесі залучено близько 100 волонтерів.

- Як спорт допомагає ветеранам АТО у соціально-психологічній адаптації?

- Гра у футбол – це пряма психофізична адаптація для ветеранів АТО, які відпочивають дві-три години на полі. Крім того, участь у турнірі допомагає соціалізації, встановленню дружніх відносини між військовими підрозділами, налагодження стосунків між ветеранами АТО. Велика кількість людей позитивно відгукується й обіцяє залучати своїх друзів та інші військові підрозділи. Не варто применшувати важливість такої ігрової форми, фізичної рекреації та соціалізації тих бійців, що повернулися із зони проведення Антитерористичної операції на сході України. Футбольна гра стала тим місцем, де побратими отримали змогу зібратися разом. Спілкування, дружня атмосфера та здоровий дух змагання – саме те, що потрібно нашим бійцям, щоб повернутися до мирного життя. А футбол завжди об'єднував людей і згуртовував колективи.

- Чи мають змогу команди діючих учасників АТО готуватися до турніру?

- Це залежить насамперед від командування військової частини. Час на тренування для команди регулюється наказом командира. Однак у більшості випадків військове керівництво йде нам на зустріч та команди мають час і можливість готуватися до матчів.

- Наскільки, на Вашу думку, учасники АТО зацікавленні в організації схожих турнірів?

- Те, що йде на корить воїну АТО, безсумнівно, має право на життя. Футбольна ліга учасників АТО – це  дієва методика психофізичної  реабілітації, яка потенційно охоплює величезну кількість українських бійців. 10 команд, які брали участь у першому сезоні, – це вже в загальній кількості до 300 чоловік. Солдати прибували із зони АТО, щоб пограти футбол. Попит на це величезний, звертаючись в кожну військову частину, ми зустрічаємо шалений ажіотаж. Учасники АТО, не маючи змогу організувати команду на основі свого підрозділу, залучають інші частини. Кількість людей у країні, яка цікавиться футболом, величезна. Проведення спортивних турнірів сприятиме не лише психофізичній реабілітації українських бійців, але й патріотичному вихованню молоді. Молодь побачить, що учасники АТО не лише країну захищають, але й підтримують здоровий спосіб життя. 

Контакти

Коментарі

Bолодимир Любивий   2871 день тому   #  

Корисна справа! Так тримати! Футбол об'єднує людей.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.