bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Асоціація Гайдів України: «Прагнемо виховувати дівчат лідерками та патріотками»
16.07.2014

Чи чули Ви коли-небудь про організацію, яка виховує дівчат патріотками, вчить допомагати людям, прагнути до вищих духовних ідеалів та ставати лідерами? Виявляється така існує і вже успішно діє в Україні 18 років, при цьому за світовим зразком аналогічних рухів. 

"Дівчата-гайди в усьому світі належать до найбільшої жіночої організації – Всесвітньої Асоціації Дівчат Гайдів і Дівчат Скаутів (ВАДГДС), до якої входять близько десяти мільйонів членів у 145 країнах світу. В усіх цих країнах, незважаючи на расову відмінність, релігійні переконання, культурні цінності, рівень економічного розвитку, Гайдинг ставить перед собою однакові цінності й завдання. Кожна національна організація приймає фундаментальні принципи Гайдингу і, прагнучи у своїх програмах пристосувати їх до національних особливостей, умов, спрямовує свою роботу на внутрішній розвиток дівчат і молодих жінок", - йдеться на офіційному сайті організації.

У рамках PRоГОну ГУРТ знайомить більше своїх читачів з Асоціацією Гайдів України. Про команду, основні цінності та діяльність розповідає Анастасія Лісова, виконавчий директор.

ГУРТ: Рух гайдів існує у 145 країнах світу. У яких країнах гайдинг набув найбільшого розповсюдження і як він виник в Україні?

- Найбільшого розповсюдження гайдівський рух набув у Англії. Там гайди є навіть серед членів королівської родини. На початку 90-х років у Лондоні відбулося засідання Світового комітету Всесвітньої Асоціації Дівчат Гайдів та Дівчат Скаутів.

Саме на цьому засіданні було прийнято рішення щодо початку розвитку гайдівського руху на території Радянського Союзу, який як держава вже припиняв своє існування. А для того, щоб нещодавно створеним незалежним державам не було дуже важко – вирішили за кожною республікою для моральної та матеріальної підтримки “закріпити” окрему країну, в якій Гайдинг розвивається з початку сторіччя. Так, наприклад, Росії дісталась Англія, Білорусії – Кіпр, а Україні - Норвегія.  І вже восени 1992 року представниця Норвезької Асоціації Скаутів та Гайдів вперше відвідали Україну.

ГУРТ: Чи є якісь національні особливості руху гайдів в Україні?
 
- На мою думку, гайдівський рух у кожній країні світу особливий по-своєму. Є принципи та загальні стандарти яких ми дотримуємося, але ми маємо програму, яка адаптована для українських дівчат. Ми намагаємося постійно розвиватися, не стояти на місці, бути актуальними та задовольняти потреби сучасних гайдочок.
 
ГУРТ: Якою є структура і кількість членів Асоціації?
 
- Основою організації діяльності АГУ є місцеві осередки, які створюються за територіальною ознакою. На даний час Асоціація представлена у наступних містах : Київ, Чернігів, Одеса, Алчевськ, Донецьк, Херсон, Львів, Крим. Зараз наша організація налічує близько 400 гайдочок.
 
Вищим керівним органом є Конференція, котра затверджує річні програми роботи з дівчатами і лідерами, розробляє внутрішню та зовнішню політику організації. У період між Конференціями діяльністю Асоціацією керує Національна Рада, яка координує виконання робочих річних планів, забезпечує проведення всеукраїнських заходів (семінарів, таборів, тренінгів), допомагає в роботі гайдівських осередків місцевого рівня.
 
 
ГУРТ:  Які цінності пропагуються рухом гайдів?
 
- В першу чергу гайдинг – світ для дівчат! Вступаючи в організацію, кожна дівчинка дає обіцянку виконувати закони гайдів, служити своїй країні, допомагати людям та прагнути до вищих духовних ідеалів. На заняттях ми намагаємося виховати з дівчат справжніх лідерів та відповідальних членів суспільства.
 
ГУРТ: Яким чином фінансується Асоціація Гайдів?
 
- Ми не маємо постійного фінансування. Здебільшого наші проекти реалізуються за рахунок волонтерського внеску членів організації та наших друзів. Маю на увазі не фінанси. Також ми подаємо проекти у різні фонди, як українські так і зарубіжні.
 
ГУРТ: Міська влада якимось чином підтримує осередки Асоціації?
 
- Деякі наші осередки активно співпрацюють з міською владою, але здебільшого всі проекти реалізовуються власними силами.
 
ГУРТ: Чи вдалося встановити співпрацю з організацією ПЛАСТ? Які проекти реалізовуєте спільно?
 
- Цього року ми підписали з ПЛАСТом меморандум про співпрацю. Спільних проектів ми ще не встигли реалізувати, але ми активно беремо участь у заходах, які організовує ПЛАСТ і запрошуємо їх на наші події.
 
 
ГУРТ: Які реалізовані проекти, на Вашу думку, виявилися найуспішнішими?
 
- Декілька років тому ми проводили літній табір в рамках якого дівчата 14-17- років проходили серію тренінгів по розробці та реалізації проектів. Всі дівчата мали можливість під час тренінгів у команді  не тільки розробити власні проекти, але й потім реалізувати їх у своєму місті. В результаті у багатьох містах України пройшли соціальні, благодійні та екологічні проекти.
 
ГУРТ: Які ініціативи плануєте реалізувати найближчим часом?
 
- Цього літа ми плануємо провести національний літній табір. Через нестабільну ситуацію в країні ми вимушені змінити місце проведення табору, але ми все ж таки маємо надію, що він відбудеться.
 
Підготувала Ліліана Філіпчук
 

Контакти

  • Асоціація гайдів України
  •  http://www.girlguiding.org.ua/ua

Коментарі

Ігор Алексєєв   3579 днів тому   #  

Дякую, дуже цікава стаття!
Дуже хотілося би дізнатися дещо додаткове.
Ніколи раніше не чув про "гайдів". А стаття не містить визначення цього слова та етимолоґії.
Не написано, у чому принципова різниця від піонерів, скаутів та пластунів і чому взагалі у нашій країні треба діяти під такою назвою.
Яка соціальна база руху? Багато цікавих питань...

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Колесник   3571 день тому   #  

Особливістю гайдингу є те, що цей рух наслідує історичні особливості скаутингу, адже скаутинг був заснований Робертом Бейден-Павелом виключно для хлопців. Гайдівський рух заснувала дружина лорда на кілька років пізніше. Тобто системи виховання були окремо для хлопців і окремо для дівчат. Цей поділ зберігся і дотепер в деяких країнах, зокрема у США, де для дівчат і хлопців існують окремі організації. В Пласті виховна система єдина (з відмінною варіативною частиною), але разом з тим, дівчата і хлопці займаються у окремих групах - гуртки і курені формуються за статтю.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.