bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Радник міністра економіки: як тільки вирішиться політична ситуація, на економіку чекає зростання
12.05.2014

Михайлу Оболонському всього 24 років, проте він вже працює радником міністра. Він належить до числа тих молодих фахівців, які встигли попрацювати в Україні та закордоном, мають власне бачення того, як має розвиватися економіка і прийшли в новий уряд з однією чіткою метою – впроваджувати реформи в Україні. Останні три роки Михайло працював у компанії, що займається управлінським консалтингом, в рамках роботи в якій вів проекти у різних країнах Європи. Цей досвід він зараз використовує для того, щоб допомогти стабілізувати ситуацію в країні.

З Михайлом ми говорили про вплив подій на Донбасі на стан економіки, майбутні реформи нового уряду, рівень інфляції, курсу валют та інші речі, що знаходяться в сфері компетенції Міністерства економіки.  

ГУРТ: Який вплив на економіку України мають події, що відбуваються зараз на Сході: спроби сепаратизму, антитерористична операція і таке інше?

- За великим рахунком, критичною в контексті контролю над містом і підприємствами у ньому, є ситуація лише у двох містах: Слов’янську та Краматорську. В Слов’янську і Краматорську зосереджено важливі для країни виробництва – Славтяжмаш, Бетонмаш, Слав’янський механічний завод у Слав’янську, а Краматорськ взагалі є машинобудівельним центром України. Підприємства не блокуються, але загальна ситуація звісно не сприяє розвитку виробництва.

На становище економіки Сходу більше впливає те, що Росія закрила ринок і підприємствам немає куди продавати продукцію. Велика кількість нашого машинобудівництва раніше експортувалося в Росію.  Поки вони ще, в більшості, постачають продукцію за старими контрактами, але зараз вже не можливо і не буде можливості продовжити їх або укласти нові. Відповідно, підприємства не можуть адекватно і в терміни збувати власну продукцію.

Також є ймовірність, що зараз, в контексті подій на Сході, порушилися певні логістичні зв’язки: підприємства, наприклад, більше не можуть закуповувати сировину для вироблення продукції. До того ж ситуація погіршується через ситуацію в Криму: У Криму зосереджені певні портові потужності, а через Керченську протоку проходить весь вантажопотік у порти Маріуполя та Бердянська.

ГУРТ: Якщо конфлікти на Сході будуть продовжуватись, який вплив це матиме на економіку країни? Чи відчують люди у Києві економічні наслідки подій на Донбасі?

- Ефект проявиться, якщо сепаратисти (або їх дії) таки заблокують підприємства і вони зупинять роботу. Тут існує три варіанти: або працівники самоорганізуються і спробують самі вирішити проблему сепаратизму у своїх містах, або вони приєднаються до сепаратистів, або ж підуть на Київ вимагати від центральної влади більш активної протидії терористичним угрупованням. Масове безробіття може дійсно сколихнути і змінити ситуацію не лише на Сході, але й у всій Україні.

ГУРТ: Якщо ситуація ще більше погіршиться і Донбас відділиться в будь-якому вигляді, як це вплине на економіку країни.

- Я не хотів би говорити про відділення Донбасу – Україна єдина і наразі для нас це беззаперечно. На Донбасі більшість за єдину Україну, і останні соцопитування це доводять.

Ще більш очевидно, що економіка Росії зав’язана на нафті та газу, а не на вугіллі. Та і саме вугілля з російських шахт є дешевшим, ніж аналогічний продукт в Україні. Тому Росії буде крайнє невигідно утримувати українську вугледобувну промисловість. Схожою ситуація є у сфері виробництва сталі. Якість сталі, яку виробляють російські підприємства, є кращою, ніж українська.

Економічно до поглинання Донбасу Росія не готова. Події на Сході є суто геополітичною грою, діями, спрямованими на дестабілізацію ситуації в Україні.

ГУРТ: Які наслідки від’єднання Криму вже зараз відчуває Українська економка?

- Кабінет Міністрів оцінив збитки від окупації Криму в 950 мільярдів гривень, проте ця сума ще не враховує упущену вигоду, тобто, не є остаточною. Для економіки в цілому важливою є потужностей по видобутку нафти і газу, сільскогосподарскі і портові потужності, підприємства хімічної і машинобудівельної галузі, ну і звісно ж туристична та рекреаційна галузь.

Окрім цього є великий потенціал подальшого розвитку і туристичної, сільськогосподарської , і багатьох інших сфер. Все впирається тільки в те, щоб інвестувати туди гроші. Проте зараз зрозуміло, що західні інвестори туди апріорі вже не зайдуть.

ГУРТ: Які сфери економіки через події, що відбуваються зараз в країні, постраждають найбільше? У яких сферах можна чекати скорочень або звільнень?

- Найбільше постраждають ті сфери виробництва, які були сильно зав’язані на Росії. Це машинобудування, підприємства військово-промислового комплексу, металургія. Раніше 30% металургії їхало в Росію і якщо експорт зменшиться на такому рівні – це дуже значною мірою вплине на підприємства. З військово-промисловим комплексом все складніше: росіяни, можливо, і готові продовжити співпрацю, але в умовах загрози російської агресії ця співпраця буде згортатися.

Є й інші аспекти. Наприклад, ще у 2013 році більшість експорту  Roshen йшло в Росію, в той час як зараз це неможливо. Впливало і те, що Європейський ринок для українського виробника був більш закритий, і те, що європейці мають в цілому інші смакові преференції.

Але я не говорив би про масові скорочення чи звільнення. Так, зараз ситуація складна, проте поки дійде до звільнень, - вона встигне покращитись.

ГУРТ: Які сфери економіки мають зараз найбільший потенціал для росту?

- Безсумнівно, зараз буде активно рости аграрна галузь. Її частково дерегулювали разом з прийняттям нового закону «Про  дозвільну систему». Наприклад, лише два зняті обов’язкові сертифікати дають індустрії економію в 100 мільйонів доларів.

Також зараз відкрився ринок Євросоюзу. Європейські партнери зняли для наших виробників мито і поставили нульові квоти, тобто, якщо продукція українських виробників відповідає європейським стандартам якості, то вони мають можливість ввозити в Європу стільки продукції, скільки зможуть.

ГУРТ: Коли українська економіка може очікувати остаточної стабілізації і виходу з кризи?

- Потрібно розрізняти дві кризи, які ми можемо спостерігати: одна власне економічна, інша – радше політична. В економіці на нас впливає низький рівень золотовалютних резервів і загальний переддефолтний стан економіки. Перший крок до порятунку у вигляді отримання траншу від Міжнародного валютного фонду ми вже пройшли. Ці кошти вплинули і на рівень курсу долара, і допомогли створити невеличку «подушку» для зростання економіки.

Паралельно ведеться робота над залученням коштів від Світового банку, Євросоюзу та уряду Японії. Наприклад, півтора мільярди доларів від Світового банку будуть спрямовані на розвиток бізнесу та створення фондів адресної допомоги, наприклад від удорожчання енергоносіїв . Гроші Євросоюзу будуть значною мірою направлені на гармонізацію технічних стандартів до норм ЄС. Бар’єри по експорту в Європу поступово зникатимуть.

Як тільки вирішується політична ситуація, з нормальними умовами бізнесу в Україну можуть заходити прямі іноземні інвестиції, це створить нові робочі місця і позитивно вплине на зростання економіки. багато інвесторів, які давно орієнтувалися на ринок Східної Європи. Економіка Росії падає, проти неї накладають санкції і можуть накласти іще більш жорсткіші. Відповідно, інвестори, що працювали в Росії, будуть переорієнтовуватись на інші ринки, - в першу чергу на Україну, частково на Білорусь, Молдову.  

Політична ж криза закінчиться тоді, коли будуть відведені російські війська від кордону, усі незаконні озброєні формування роззброєні а будівлі звільнені, як це передбачено Женевськими домовленостями.

У 2014 році нас, відповідно до прогнозу МВФ, чекає падіння  ВВП на рівні 4%, у 2015 зростання на 2% і в середньостроковій перспективі ріст 4-4,5%. Також очікується, що надалі й скоротиться рівень безробіття з 8,5% в 2014 до 7,5% в 2016.

ГУРТ: Зараз ми спостерігаємо значний рівень здорожчання продуктів харчування, техніки тощо. Чи є  ймовірність, що ціни відкотяться назад, чи нам слід чекати ще більшого здорожчання?

- Тут ситуацію має врегулювати ринок. Наприклад, є виробники, які працюють за моделлю «низька маржа і великі об’єми» і для них буде вигідно зменшити маржу і заробити за рахунок продажу великих об’ємів дешевших товарів. Відповідно, ринок сам буде корегувати рівень цін, а якщо у певних сферах виробники спробують домовитись і будуть встановлювати високі ціни – за них візьметься антимонопольний комітет.

ГУРТ: В чому причина різких змін вартості гривні відносно долара і що можна очікувати у цій сфері?

- Тут також значну роль грає політичний, а не економічний аспект.  Він полягає в тому, що багато гравців прогнозують падіння гривні, відповідно, банки виходять на ринок і купують долари у величезних об’ємах. Впливає і нечесність деяких банків, зокрема, 14 банків, що були відключені від здійснення операцій на міжбанку, отримали від НБУ кошти в гривнях в рамках рефінансування, натомість, витратили ці гроші знову для закупівлі долару, чим понизили курс гривні. Проти них ввели обмеження і застосували запобіжні механізми і це одразу вплинуло на стабілізацію курсу. Після отримання допомоги від міжнародних партнерів курс гривні стабілізується і далі.

За оцінками міністерства економіки адекватний рівень долара у 10,5 гривень. Слід розуміти, що на позначці у 8 гривень долар стримувався штучно, а реальний курс вже давно був значно вищим.

ГУРТ: Що чекає на малий або середній бізнес? Коли стане відчутною дерегуляція бізнесу, про яку багато говорять в теперішньому уряді?

- Вже було прийнято два закони, які значно вплинуть на спрощення умов ведення та відкриття бізнесу: про зменшення кількості документів дозвільного характеру і про спрощення відкриття бізнесу. Практично це, наприклад, виявилось у відміні реєстраційного збору при відкритті бізнесу і в тому, що використання печатки стало добровільним, а не обов’язковим у бізнесі. Це спрощує процедуру відкриття бізнесу на кілька днів і робить її абсолютно безкоштовною.

Надалі буде полегшена і процедура закриття бізнесу – її можна буде пройти за один день.  Буде вдосконалена видача дозвільних документів на місцевому рівні, зменшена кількість днів, які інспектори мають право проводити на підприємстві, тим самим чином заважаючи працювати.

Ми працюємо також над тим, щоб запровадити можливість реєструвати підприємство електронним способом без використання електронного ключа, є багато інших ініціатив. Попереду ще дуже багато роботи у цій сфері. Загальний пріоритет це максимальне спрощення умов ведення бізнесу в Україні.

ГУРТ: Який ваш загальний прогноз на розвиток ситуації в країні?

- Вектор реформ, безсумнівно, буде продовжений, хіба може трішки поміняються пріоритети. Якщо говорити ще більш в цілому, то будьте певні, - Україна переможе. Тут навіть не виникає ніяких питань. 

Розмовляв: Сашко Кульчицький

Фото: з мережі Facebook

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 10 52
  • [email protected]

Коментарі

Василь Остапчук   3627 днів тому   #  

Реформи без концепції це марна справа.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.