bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інформаційна Спільнота «Євромайдан»: мирні дії, мирні заклики, конструктивний діалог
09.01.2014

Кожного року в Україні створюються нові волонтерські ініціативи. Спектр їхньої діяльності різний – від звичних одноденних освітніх чи екологічних акцій до більш амбіційних і довготривалих. Низка таких волонтерських ініціатив зароджуються в соціальних мережах. Тенденції у них різні – одні швидко помирають, а інші – не втрачають своєї актуальності та щодня збільшують кількість своїх прихильників.

Помітно вирізняється з-поміж інших волонтерських ініціатив Інформаційна спільнота «ЄвроМайдан», яка платформою для свого існування обрала Фейсбук. Кількість підписувачів вражає. За 50 днів діяльності вона досягнула майже 170 тис. осіб.

Євромайдан

ГУРТ поспілкувався з активістами "ЄвроМайдану" та дізнався більше про функціонування Спільноти. Зважаючи на прохання активістів, інтерв’ю не містить жодних прізвищ.

ГУРТ: Як з’явилася Спільнота ЄвроМайдан і яка її мета?

- Спільноту ми створили в той день, коли люди вперше вийшли на Майдан Незалежності на заклик Мустафи Найєма у соціальних мережах. Першочергово сторінка створювалася для інформування та мобілізації людей навколо подій із підписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. З часом сторінка перетворилася на головне фейсбук-медіа – з регулярним висвітленням новин, анонсуванням подій та мобілізацією людей, зворотнім зв’язком від читачів. Серед наших важливих функцій також координація потреб Майдану та пропозицій допомоги, які ми отримуємо.

ГУРТ: Яких принципів дотримується Спільнота?

- Ми підтримуємо загальний принцип протесту – мирні дії, мирні заклики, конструктивний діалог. Крім того, прагнемо поширювати лише перевірену інформацію, оскільки почастішали випадки інформаційних провокацій.

ГУРТ: Скільки людей залучено до діяльності Спільноти, які їхні функції? Хто в житті ці люди?

- Група була започаткована одним активістом. Після того, як кількість новин та повідомлень про ЄвроМайдан (ще за кілька днів до «зачистки» 30 листопада) збільшилась у десятки разів, була створена своєрідна редакція. У найгарячіший період редакція складалася з 10 осіб – це модератори новин, модератор приватних повідомлень, аналітики, які готували моніторинг ЗМІ, та кореспонденти (в тому числі, фотограф), які створюють власний контент з місця подій. Більшість із нас – працівники громадських організацій, також є представники бізнес-сегменту та студенти Інституту журналістики. Середній вік – 27 років.

ГУРТ: Як влаштована ваша діяльність зсередини?

- Ми розробили певний графік чергування, для того, аби бути ефективними 24 години на добу. Фактично, сторінка працює цілодобово. Оскільки, коли Україна спить, прокидається діаспора за кордоном – і одразу потребує інформації про Майдан.

ГУРТ: Чи має Спільнота постійне місце локації?

- Ми маємо гнучку структуру. Частина людей працює «в полі» - транслює новини з Майдану чи з акцій в інших локаціях. Інколи працюємо вдома, інколи – в офісах партнерів, чи взагалі – в кафе. Головний чинник – стабільний швидкісний інтернет.

ГУРТ: Усі працюють на власному ентузіазмі чи Cпільнота має фінансування? Чи потребуєте якоїсь допомоги?

- Спільнота не має фінансування і не збирає на це кошти.

Завжди актуальними для нас є новини з місця подій – таке собі залучення читачів як громадських журналістів. Ми радо приймаємо анонси подій, фотографії/відео з акцій, термінові повідомлення з місця подій – все це можна надсилати у приватні повідомлення сторінки. Крім того, волонтерськими зусиллями ми перекладаємо на англійську ключові новини з нашої стрічки. І, звичайно, дуже важливо, аби новини ЄвроМайдану виходили за межі Інтернет-аудиторії – тому усіляко вітається їх розповсюдження серед своїх друзів.

ГУРТ: Які небезпеки траплялися зі Спільнотою за час її існування?

- Ми вживаємо посилені заходи інформаційної безпеки, але збої в роботі таки траплялися. Через профілактичні роботи facebook та баги в роботі сторінок – кілька годин поспіль було неможливо розміщувати новини на сторінці.

ГУРТ: Яке повідомлення від користувачів, що надходять до Вас, найбільше запам’яталося?

- Усі повідомлення - особливі! Ідеї, фотографії, власні вірші, відео-кліпи, пропозиції допомоги – з України та з-за кордону – дуже цінні для нас! Дуже запам’яталося листування з пані Мирославою з Львівщини. Її чоловік із перших днів на Майдані, а сама вона з двома діточками підтримувала нас з дому, а потім також приїхала на Майдан у Києві. І це при тому, що їх старший син в інвалідному візку і допомогти особливо нікому. Вона закликала усіх – вийти на Майдан, аби відстояти право дітей на краще майбутнє. Дуже їй дякуємо за підтримку та приклад усім – не здаватися, а боротися.

Спілкувалась Євгенія Кравченко

 

Більше про ЄвроМайдан: Євромайдан - революція гідності (оновлюється).

Читайте також за темоюЄвген Шульга: «Ми заохочуємо робити щось більше, ніж просто натиснути «Подобається!»

 

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Контакти

  • Інформаційна спільнота «ЄвроМайдан»
  •  https://www.facebook.com/EuroMaydan

Коментарі

Володимир Сиротенко   3755 днів тому   #  

Действие, не приводящее к результату ничего не стоит. Майдан стоит уже больше месяца, а чего он добился? После избиения спящих майдановцев незаконным вооружённым бандформированием "Беркут" в Киев ринулось более полутора миллионов возмущённых граждан. С такой силой можно было смести и МВД и Кабмин. Куда их повели "те, что на троих"? Штурмовать пустые туалеты администрации пРезидента. На кой чёрт было устраивать неподготовленное голосование, продлившее полномочия Азарова ещё на год? Какой смысл бастовать ради досрочных выборов президента, если это неосуществимо? Почему никто из оппозиции не сдал депутатских мандатов для роспуска парламента? Почему не блокируют жильё нардепуков, чтобы они не могли попасть на заседания Верховной Зрады, что привело бы к роспуску парламента? Какой смысл идти на выборы, если оппозиция выбила из претендентов на президентское кресло единственного кандидата, который объединял все регионы Украины? Ещё несколько недель такого безрезультатного Майдана и он не только надоест людям, но станет вызывать отрицательную реакцию и провал оппозиции на выборах! Нужно действовать, а не сидеть и болтать. Нужно опубликовать в Интернете фото палачей-беркутовцев и их координаты! нужно опубликовать в интернете списки продажных судей и прокуроров и их координаты. нужно опубликовать в Интернете фотографии имений "бедных" госчиновников и их координаты. Только гласность может одолеть коррупцию!

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   3754 дні тому   #  

Пане Володимире, розумію Ваше невдоволення.
Та, гадаю, потрібно Майдан сприймати трохи більше, ніж можливість змінити владу.
Змініть в Україні владу і все одно нічого не зміниться, поки не зміниться щось у нас у головах.

До речі, в Інтернеті вже давно розпочалася кампанія публікацій фото осіб, про яких Ви говорите. Ось один із ресурсів http://skoty.info/.

А ось тут можна переглянути та допомогти розпізнати беркутівців https://www.facebook.com/romabra/media_set?set=a.3660175761134&type=1

Загалом, це ж не секрет, що українські ЗМІ монополізовані. Тому гласність часом помирає, не дійшовши до читача/глядача
слухача..

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.