bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«UNIVERSINET»: ігри-уроки в поміч вчителям та батькам
05.12.2012

Навчальні ігри завжди займали важливе місце у вихованні учнів, допомагаючи вчителю передати дітям необхідні їм вміння та навички. Гра як засіб творчого пізнання світу залишається актуальним методом навчання і зараз, щоправда ігри тепер — комп’ютерні. Унікальний для українського сегменту мережі проект «UNIVERSINET» пропонує ігри-уроки зі шкільних предметів та іноземних мов, які покликані стати у нагоді як вчителям, так і батькам. Більше про створення навчальних ігор в інтерв’ю ГУРТу в форматі PRоГОну розповів керівник проекту Євген Дубовик.

ГУРТ: Євгене, розкажіть, про проект «UNIVERSINET» і те, як він починався.

«UNIVERSINET» — це портал з навчальними іграми. Ми не претендуємо на те, щоб замінити дошкільну чи шкільну освіту, а хочемо створити цілісне навчально-ігрове середовище, якого поки що бракує. Є окремі ігри, які створюють переважно освітяни, і через це в них дуже мало ігрового елементу. Коли це роблять професійні розробники ігор — не вистачає навчання. Ми ж намагаємося поєднати елементи гри із навчанням.

Все почалось завдяки Владиславу Раєвському. Він цікавився іграми, я їх створював, і час від часу ми повертались до думки, що треба зробити в цій сфері щось хороше і вічне. Одного разу ми вирішили, що досить зволікати, і створили «UNIVERSINET». Потім долучилися інші.

Портал розроблявся близько року. Він був закритий для зовнішніх користувачів, і ми, власне, не збиралися відкривати його у вересні цього року. Але друзі зі Spark!Lab запросили нас на виставку в Мистецькому Арсеналі. Ми показали наш сайт, і коли діти сіли і почали грати, все було вирішено. А коли мені о пів на дванадцяту ночі зателефонував тато і спитав, як зареєструватися на нашому сайті, ми зрозуміли, що ховатися далі просто злочинно і відкрили портал.

ГУРТ: Які ігри зараз представлені на Вашому порталі? На який вік вони орієнтовані?

Переважно це молодший та середній шкільний вік. Ми обрали академічні дисципліни, включені до шкільної програми і почали творити. Зараз маємо ігри з БЖД, біології, мови, математики, хімії, фізики, географії. Коли з’являється гра з нової дисципліни, ми вносимо відповідний розділ на портал.

Також у нас є ігри для дошкільнят. Їм особливо подобаються розмальовки, і нещодавно на прохання батьків ми створили цілу казку у вигляді багатосерійної гри-розмальовки. 

Наша далека мрія — студенти. Як показує практика, навчальні ігри можуть бути корисними і для них, наприклад, при вивченні іноземних мов (у нас уже є ігри з української, російської, англійської, німецької та японської мов), географії. Я за освітою медик і особисто мені в студентські роки вкрай не вистачало 3D-атласу з анатомії.

ГУРТ: Чи розглядаєте Ви можливість співпраці зі школами?

Так, це для нас дуже важливо. Наша кінцева мета — представити на порталі функціонал, за допомогою якого вчитель зможе самостійно створити гру для дітей. Для цього необхідно напрацювати інструментарій і «запакувати» його таким чином, щоб він був простим у використанні, доступним для широкої аудиторії. Це як з YouTube або Facebook: здавалося б, ніхто не буде безкоштовно викладати відео чи писати статті (журналісти отримують за це гроші!). Але виявилося, що люди люблять робити щось самі.  І тут важливо залучити саме вчителів, бо вони завжди краще знають, що має містити подібна гра.

Але поки що ми створюємо ігри самі. За допомогою системи рейтингу ми дізнаємось, які ігри кращі, які більше подобаються користувачам, визначаємо найбільш зручні інструменти для їх розробки.

ГУРТ: Хто зараз займається створенням ігор, розміщених на порталі?

У Києві професіоналів не бракує. Всі вони працювали чи працюють над розробкою комп’ютерних ігор розважального характеру, за що ми їм безмежно вдячні, адже без них нашої індустрії не існувало б. Але рано чи пізно приходить думка, що треба зробити щось більше. Зараз саме той час, коли можна йти далі, створювати добрі та корисні ігри. У нас  є штатні працівники, які отримують заробітну плату, і ми активно долучаємо до своєї роботи волонтерів та небайдужих до гейміфікації та розвитку едьютейменту.

ГУРТ: Як відбувається фінансування проекту? Чи співпрацюєте Ви з іншими організаціями?

Зараз це повністю благодійна ініціатива Владислава Раєвського (він має власний бізнес), за що йому велике спасибі.  Щодо організацій, то ми вважаємо проект для цього надто молодим. Сьогодні ми можемо зайняти дитину максимум на тиждень-два, а цього недостатньо для співпраці з організаціями і фондами. Сайт поки навіть не має SEO, не індексується пошуковими системами. Але це звичайно у наших планах.

У майбутньому ми плануємо також комерційну експлуатацію окремих ігор, наприклад, розміщення їх на мобільних платформах. У Chrome Web Store є цілий розділ «Освіта», але там поки небагато хорошого продукту. Будемо добиратися і туди. А поки що працюємо в основному з людьми, а не з організаціями. Так, 1 грудня закінчився конкурс на розробку кращого сценарію гри. Нам було цікаво читати надіслані роботи, і з деякими авторами ми будемо співпрацювати, залучатимемо їх до розробки ігор. 

Спілкувалася: Віра Бушанська

Редагування: Дарина Стремецька

Читайте також: Кооперативи – основа добробуту сільських громад

Коментарі

Галина Усатенко   4158 днів тому   #  

Прекрасна ідея! Прекрасне втілення! Не зрозуміло одне: чому російською мовою для школярів?

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4157 днів тому   #  

Пані Галино, як я зрозуміла, то на сайті є опція вибору мови: українська, російська, англійська. Ігри не тестувала, що там всередині не знаю.

  •   Пiдписатися на новi
Галина Бєлоногіна   4157 днів тому   #  

Жалко, что пока нет игр по истории)

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Таран   4141 день тому   #  

перепрошую,а куди потрібно зайти?Дайте ссилочку,будь ласка

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4141 день тому   #  

тримайте http://universinet.org/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.