bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

З днем волонтера, колеги та колежанки!   

25 років тому Генеральна Асамблея запропонувала урядам щорічно відзначати 5 грудня як Міжнародний день добровольців в ім'я економічного й соціального розвитку (резолюція 40/212 від 17 грудня 1985 року) і закликала їх здійснити міри з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як добровольців як на батьківщині, так і за кордоном.

Так вже завелося, що і в Україні останніми роками 5 грудня згадують про волонтерів, їх внесок у вирішення непростих соціальних проблем. Вчора перед сном я ходив сайтами, нашими урядовими, неурядовими, міжнародними неурядовими і натрапив на цікаві факти:

польський портал ngo.pl опублікував результати щорічного опитування про залучення поляків до волонтерської діяльності з заголовком “Завершення кризи волонтерства?”. Як видно з результатів дослідження - кількість поляків, які волонтерували у 2010 році - несуттєво, але збільшилась.



Під час підготовки та проведення Євро 2008 було подано 17 644 заявки та відібрано 4 581волонтер – представники 75 національностей віком від 18 до 79 років, середній вік -34,3 роки. На офіційному сайті місцевого комітету Євро 2012 я знайшов все що завгодно (стадіони, стільці, талісмани, хюндаї), тільки не план залучення волонтерів до участі у цій події десятиріччя. На урядових сайтах - те саме.

Інформація сайту volunteering.org.ua показує, що кількість бажаючих волонтерувати суттєво перевищує кількість організацій, спроможних забезпечити можливість волонтерування для цих людей. Грубо кажучи, волонтери є, але не мають до кого прийти, щоб запропонувати себе і свій час. Ситуацію можуть виправити такі проекти як “Волонтерські вихідні”, ініційовані Волонтерами ООН, підтриманий рядом громадських організацій.
Однак таких ініціатив замало, щоб говорити про наявність в Україні системного та організованого волонтерства.

2011 рік - Європейський рік волонтерства. Як казав колись граф Каліостро, час треба наповнювати подіями, тоді він біжить непомітно. Які події, ініціативи, Ви запланували у 2011 році, щоб 5 грудня наступного року ми говорили про % громадян, які долучились до волонтерських акцій, як ці акції вплинули на зміни у громаді, а кількість спроможних до залучення волонтерів ІГС надихала урядові структури до більш активної за наявності фінансових ресурсів співпраці. І щоб організатори футбольного чемпіонату шукали волонтерів не лише серед практикантів-філологів, а серед небайдужих, вмотивованих та відповідальних людей.

Впевнений, серед нас є багато небайдужих, хто часто робить добрі справи, неочікуючи за це винагороди. З днем волонтера, колеги та колежанки! Хай добрі справи, приносять лише надихаючі результати!

п.с. Є ще час провести і продовжити “Волонтерські вихідні”

Коментарі

Лілія Дмитренко   4884 дні тому   #  

Так, зі святом!!! Нехай усім небайдужим додасться душевних сил для творення добра :-)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.